Aquesta vesprada s’enceten les III Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ a Pego

La Casa de Cultura acollirà durant aquest cap de setmana una intensa activitat cultural i historiogràfica, ja que des d’aquesta vesprada a les 7’30 i fins diumenge a les 12 del migdia es podrà assistir a més 10 conferències sobre temes diversos que situaran Pego i la Marina Alta, un poc més, en la història. Més de 50 persones inscrites acudiran a aquestes jornades organitzades per la Regidoria de Cultura i l’Arxiu Municipal i en les que col•laboren la Universitat d’Alacant, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i el Cefire. Després de dos anys de descans tornen de nou a Pego les III Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ per a continuar reivindicant la figura d’aquest cronista i arxiver de la localitat des del 1901 fins al 1974. Durant un cap de setmana la Casa de Cultura bullirà amb una intensa activitat cultural amb la història com a protagonista. I és que com diu Joan Miquel Almela, arxiver municipal i coordinador de les jornades, en aquestes jornades l’objectiu “és intentar, en un cap de setmana, reunir tota esta sèrie de conferències, tindre, sobretot, un cap de setmana carregat de cultura.” Però no una cultura a l’ús, sinó una cultura rica, per a tots els gustos, i per a arribar ahí, el coordinador de les jornades explicava com és el tarannà de les jornades “El tarannà d’estes jornades és eixe, el que és molt heterogeni, no és monogràfic […] perquè en la varietat temàtica, a eixa gent que li interessa un tema en particular, pot acotar-se individualment a eixa xerrada o a totes.”

El públic que assistirà a les jornades té dos vessants, explicava Almela, “té el públic inscrit, aquells que es matriculen per a assistir obligatòriament a totes les conferències i després està l’altre públic que pot anar a les xerrades que vullga.”

“Més de 50 inscrits enguany” era la dada que destacava Elvira Ciurana, la regidora de cultura, que assegurava que “cada any s’inscriu més gent, ja que –les jornades- tenen una qualitat molt alta”. Aprofitava l’avinentesa per a agrair la col•laboració de la Universitat d’Alacant a través de la seua seu permanent a Benissa, a l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, al Cefire i als patrocinadors pegolins que fan possible aquestes jornades.

Les III Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ s’enceten aquest mateix divendres a les 7’30 de la vesprada amb la presentació del llibre ‘Una presó amb vistes al mar: el drama del Port d’Alacant a finals de març de 1939’, un llibre escrit per Josep Miquel Santacreu i editat per 3i4. Santacreu “és un dels doctors en història més vinculats al tema de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana, el que més publicacions ha fet sobre el tema” explicava Joan Miquel Almela, que “en aquest llibre ha participat molta gent, entre d’altres, jo mateix amb un article al voltant d’Aquilino Barrachina, exalcalde de Pego.”

D’altra banda, al voltant de les 8 de la vesprada tindrà lloc la conferència inaugural a càrrec de Santiago La Parra López que té com a tema central els moriscos. Ressaltava el coordinador de les jornades que aquesta conferència es tracta “el tema dels moriscos perquè l’any que ve, en 2009, és el 400 aniversari de l’expulsió dels moriscos i de moriscos, del que és l’antic ducat de Gandia, al que pertanyia Pego, el més indicat per a abordar el tema era Santiago La Parra.”

Sobre els conferenciants que passaran per les jornades, tretze en total, la regidora de cultura destacava la presència pegolina, que estarà concentrada en el diumenge. Glòria Torralba intervindrà a les 11 per a exposar ‘el model de llengua del doblatge a RTVV’ i una hora més tard, Josep Vicens tancarà les Jornades parlant del protagonista d’aquestes amb la conferència ‘Vivència i pervivència de Carmel Giner Bolufer’.

Elvira Ciurana espera que les Jornades d’Estudis siguen un “granet d’arena” que va posant-se cada dos anys “per a reivindicar la figura de Carmel Giner.”

660 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!