Atzaïla aposta per la creació d’un museu arqueològic a Pego

L’objectiu és múltiple. D’una banda, volen evitar la dispersió del «ric llegat arqueològic» en diferents museus fora de la població. D’una altra banda, volen evitar l’expol·li i el deteriorament del llegat que encara queda per descobrir i de l’altra, pretenen «posar Pego i el seu ric llegat arqueològic en el lloc que li correspon», el que permetria enriquir, asseguren, l’oferta educativa, cultural i turística del municipi.
________________

El passat dimarts, 22 d’octubre de vesprada, el correu dels serveis informatius de Ràdio Pego va rebre un correu d’Atzaïla amb una carta de la comissió de Marjal i Patrimoni de l’associació cultural titulada ‘Rascant pel terme’. En este document esta comissió de l’associació cultural exposa que després d’una de les eixides que organitzen per a conéixer el patrimoni que hi ha al terme de Pego, es van trobar unes restes interessants. Unes restes que van notificar a l’arxiu municipal de Pego i este, al seu torn, a l’ens supramunicipal corresponent, des d’on hi van acudir a localitzar el jaciment, inspeccionar-lo i valorar les troballes. Ho van fer el cap de patrimoni d’Alacant i dos arqueòlogues de la Universitat d’Alacant.

Esta actuació ha portat a Atzaïla a reflexionar sobre el ric llegat arqueològic que atresora Pego i com la inexistència d’un museu arqueològic suposa la seua dispersió entre diferents instal·lacions expositives. Per a evitar això i per a intentar «posar Pego i el seu ric llegat arqueològic en el lloc que li correspon» Atzaïla proposa la creació d’un museu arqueològic al poble, com ha explicat als micròfons de Ràdio Pego el seu president i membre de la comissió Marjal i Patrimoni, Domènec Pons.

Asseguren que ja han estudiat la viabilitat de la iniciativa i esta és factible. Per a fer-ho van acudir al museu arqueològic de Xaló per a interessar-se de com l’havien aconseguit. Perquè, per damunt de tot, el que volen evitar és tindre jaciments abandonats atés que «significa perill d’expol·liació, perill de perdre’s per a sempre, perill de perdre la nostra història, la història de Pego, per a sempre», advertia Pons.

Fins ara, com hem assenyalat, les distintes troballes que s’han trobat a Pego estan exposades o en els magatzems de 4 museus arqueològics com són el museu de prehistòria de València, el MARQ d’Alacant, el MAGA de Gandia i el museu arqueològic de Dénia, com exposava Salvador Ferrer, membre de la comissió Marjal i Patrimoni d’Atzaïla, qui assegurava que «si aplegàrem a tindre un museu ací a Pego totes eixes troballes que s’han fet abans de la seua creació, les podríem reclamar i, si no totes, algunes supose que podrien vindre a Pego per a poder muntar eixe museu».

La proposta de creació d’un museu arqueològic ja li l’han traslladada a l’alcalde i, asseguren, la iniciativa li «va caure bé». Els serveis informatius de Ràdio Pego ho han comprovat. Enrique Moll és conscient de la riquesa de jaciments que tenim al terme i que en no tindre un espai expositiu este es distribuïx en diversos museus i, en certa manera «és un patrimoni nostre que acaba desapareixent».

«La possibilitat existix», els ha assegurat l’alcalde als representants d’Atzaïla que es van reunir amb ell, com també el fet que li «pareix una bona idea». No obstant això, era realista i assegura que «no podem posar un termini» determinat perquè hi ha diversos factors externs que en condicionen la rapidesa del procés. Assenyalava Enrique Moll que primera s’hauria de modificar la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local per a «tindre la possibilitat de crear un departament» que es dedicara en exclusiva a esta especialitat.

Detallava Moll que no es tracta només de «crear única i exclusivament la figura d’un arqueòleg perquè també farà falta gent de l’administració que es dedique a sol·licitar subvencions perquè les excavacions són molt cares i han d’estar finançades i regulades pel Ministeri i per Conselleria». Tot i les dificultats descrites, l’alcalde confiava en que Pego puga disposar d’un Museu Arqueològic al llarg d’esta legislatura o, almenys, posar a caminar el projecte.

La intenció de l’Ajuntament de Pego és redissenyar la Casa de Cultura arran de la reubicació de la biblioteca a l’edifici Cervantes i, utilitzar l’espai que ha deixat lliure per modificar l’exposició del Museu d’Art Contemporani i el Museu Etnològic, el que permetria incloure un d’arqueològic també.

Des d’Atzaïla recorda Vicent Morera, membre de la comissió de Patrimoni, que per la seua part ajudaran en tot el possible perquè la proposta esdevinga una realitat.

En breu podran accedir a l’entrevista que els serveis informatius de Ràdio Pego va mantindre amb Vicent Morera, Domènec Pons, Fernando Sendra i Salvador Ferrer, tots 4 membres de la comissió Marjal i Patrimoni d’Atzaïla en el web radiopego.com

49 Visites
Hola!!