Atzaïla, associació cultural demana a les regidories de Cultura i Turisme una sèrie de mesures per conservar i posar en valor les muralles de Pego

Entre les propostes, retirar les antenes de televisió del Torejó, la retirada del cablejat que emmarca el Portal de l’Horta (o de Sala), un museu de les Muralles o el disseny d’una ruta pel recinte emmurallat que es promocione des de l’oficina de Turisme. Des de les regidories es van comprometre amb el projecte, sempre en la mesura del possible.
En finalitzar la completa i interessant visita guiada per les muralles de Pego que es va realitzar el passat 10 d’abril, una visita organitzada per Atzaïla, associació cultural, guiada per Arrels Marinades i amb la col·laboració de les regidories de Cultura i Turisme, al pati de la Casa de Cultura, la directiva d’Atzaïla va agrair l’interès demostrat pels pegolins i les pegolines per les distintes activitats organitzades i, alhora, va aprofitar per demanar a les regidores Laura Castellà (Cultura) i Rosa Maria Ferrer (Turisme), una sèrie de mesures per tal de conservar i posar en valor el recinte emmurallat de Pego.


Foto: Txin Javier Ruiz


Atzaïla, qui manifestava el seu compromís amb el patrimoni pegolí, i recordava que ho feia d’una manera activa «prenent la iniciativa» amb l’organització d’activitats com la visita guiada per les muralles de Pego, es va basar per a fer demanar la posada en valor del recinte emmurallat, en la seua protecció com Bé d’Interès Cultural (BIC). Esmentant un Decret del Consell Atzaïla va especificar que «és obligació dels ajuntaments redactar els preceptius plans de protecció d’estos immobles, així com fomentar la seua difusió» i és per això que des d’Atzaïla s’instava a l’Ajuntament de Pego a «fer efectiva la plena aplicació d’aquestes mesures».




Atzaïla va demanar:

«- Realitzar les gestions necessàries per a retirar les antenes de televisió que hi ha al Torrejó».


Foto: Txin Javier Ruiz


– «Il·luminar amb focus la Torre del Portal de l’Horta [més conegut com a Portal de Sala]».

– «La retirada del cablejat que emmarca el Portal de l’Horta».


Foto: Txin Javier Ruiz


Una proposta més ambiciosa venia de la mà del president d’Atzaïla, Pep Nadal, qui proposava «l’adquisició d’algunes cases perquè es pogués veure la muralla». A més, suggeria que una d’elles s’habilitara com a «Museu de les Muralles», un museu que continguera la seua història i la difonguera.


Foto: Txin Javier Ruiz


Des d’Atzaïla asseguraven que no pretenien que la posada en valor es quedara en una sola visita, sinó que pretenen que esta tinga continuïtat i s’amplien és per això que presentaven una sisena mesura. La constitució del disseny i la inclusió, per part de la regidoria de Turisme a través de la Tourist Info, «d’una ruta a seguir pel recinte emmurallat amb panells numerats i explicatius perquè la gent puga gaudir de la nostra història i els nostres orígens» i perquè conega el que hi ha de valuós al seu poble.




Este fet, tenien el convenciment que milloraria el grau de conservació en que es troba el recinte emmurallat actualment perquè la gent prendria consciència del nucli fundacional de la vila i li tindria més respecte. És per això que, declarava Domènec Pons, «voldríem que la proposta amb 6 punts entregada a les regidories de Turisme i Cultura es duguera a terme».




Al seu torn, la regidora de Turisme, Rosa Maria Ferrer, present en la visita va afirmar que «pensem que el projecte és molt interessant [i per això] recolzem i tenim voluntat de seguir en este projecte i seguir finançant activitats com aquesta».


Foto: Txin Javier Ruiz


La regidora de Cultura, Laura Castellà, que també havia participat en la visita guiada per les muralles de Pego, en la mateixa línia que Ferrer va asseverar que des de l’Ajuntament de Pego «recolzem al 100% a Atzaïla i a totes les persones preocupades per la cultura del poble». Va manifestar que en qüestions com les demandades per l’associació cultural les dues àrees presents van de la mà i va ratificar el seu compromís en recolzar «en la mesura del que siga possible» totes les sol·licituds presentades.

En un breu període de temps es tornarà a realitzar una segona visita guiada per les muralles de Pego, atès que en la primera edició al voltant de 50 persones es van quedar en llista d’espera.


Foto: Txin Javier Ruiz


Les muralles de Pego estan dates entre finals del segle XIII i principis del segle XIV. Explicaren des d’Arrels Marinades que les muralles pegolines «no només van tenir una funció defensiva, sinó que a més van tenir una funció simbòlica ja que eren la carta de presentació del que hi albergava al seu interior. Així mateix les muralles aconseguiren crear un sentiment de comunitat i de seguretat. També van tindre una funció social i jurisdiccional perquè eren el límit entre allò que hi vivia dins de les muralles i allò que hi vivia i hi havia fora d’elles».



777 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!