Carmelo Ortolà renuncia al càrrec d’alcalde
Ho feia este matí de dijous en sessió extraordinària a les 9 del matí a l’Ajuntament de Pego. Ho fa en favor d’Enrique Moll pel pacte al que van arribar Ciutadans de Pego i PSPV en 2011, després de què els dos partits obtingueren el mateix nombre de regidors. Ortolà ha afirmat sentir-se “orgullós i ha sigut un gran honor, durant 10 anys, presidir este ajuntament”. També reconeixia que el mèrit ha estat de totes les persones que l’han acompanyat en els distints equips de govern. Carmelo Ortolà ha assegurat que “la renúncia tanca una època” i ha manifestat “tot el meu recolzament a Enrique Moll”.
Este matí l’Ajuntament de Pego ha viscut un fet històric, la renúncia del seu alcalde al càrrec. Un fet que ens atreviríem a dir és insòlit a la localitat. Després de 10 anys al capdavant del consistori pegolí, el dijous 11 de juliol de 2013, En Carmelo Ortolà Siscar renunciava a l’alcaldia en compliment de l’acord amb el PSPV-PSOE de Pego de principi de la legislatura 2011-2015, per la que a mitjan legislatura hi hauria canvi d’alcaldia si els socialistes ho consideraven convenient, cosa que han considerat.
Així, a les 9 del matí s’iniciava la sessió extraordinària per a donar coneixement a la corporació municipal “de la renúncia d’En José Carmelo Ortolà Siscar al càrrec d’Alcalde de l’Ajuntament de Pego”, després que, seguint el protocol marcat pel mateix Ortolà, dilluns passat el Bloc-Compromís emetera una contestació pública anunciant el seu recolzament a l’envestidura d’Enrique Moll, per part d’un dels seus dos regidors. El mateix dilluns, Ortolà presentava la seua renúncia per registre d’entrada, tal i com havia promés i passades les 48 hores reglamentàries per convocar un plenari extraordinari este s’ha produït.
Com el punt de l’ordre del dia no havia passat per Comissió Informativa el plenari ha hagut de votar si este es podia debatre o no. El punt s’ha inclós per majoria absoluta de 9 vots (Ciutadans de Pego, PSPV i Bloc) i 5 abstencions (PP).
Carmelo Ortolà, el dia de la seua renúncia al càrrec d’alcalde ha advertit, a l’inici de la seua intervenció, que no anava a fer un gran discurs de comiat. No obstant això, ha manifestat sentir-se “orgullós i que per a mi ha sigut un gran honor durant 10 anys presidir este ajuntament; treballar junt a equips de govern amb diverses persones […] perquè el que jo haja governat durant 10 anys no és un mèrit propi sinó un mèrit de tots ells que m’han recolzat durant tot eixe temps”.
Carmelo Ortolà ha volgut explicar, entre d’altres coses, perquè s’ha dedicat a la política, ja que encara hi ha gent que li pregunta “tu que fas ahí?”. Ortolà ha remuntat al públic present a la dècada dels 80 del segle XX, quan van crear a Pego, quan encara no existien els bancs de sang, “L’Associació local de donants altruïstes de sang de la Creu Roja” o quan durant la coneguda com a ‘guerra de l’aigua’ a Pego es va crear un partit polític independent, ‘Independents Pego’ el 1987. Carmelo Ortolà anava de número 4 i es va quedar a les portes d’entrar a l’Ajuntament perquè van traure 3 regidors. Estos antecedents duien a Carmelo Ortolà ha refermar que “sempre m’ha preocupat el meu poble”.
Carmelo Ortolà torna a la política el 2002 perquè “la situació que es va viure a Pego l’any 2002/2003, quan ja estava culminant tota una època em va generar una preocupació i com m’importava el meu poble em vaig presentar a unes eleccions per a canviar les formes de fer les coses”, almenys “intentar-ho”, puntualitzava. Els resultats d’eixes eleccions municipals van permetre que així fos amb el recolzament de PSPV i Bloc”. Recordava Ortolà que aquella primera legislatura va governar sota les sigles del PP, però que en la següent, “per tot el que vostés saben” -resumia- “vam passar a fer un grup, Ciutadans de Pego”, amb la mateixa intenció, “treballar pel nostre poble”. Assegurava Ortolà que “no he volgut ser mai el salvador de la pàtria, d’eixos ens en sobre, per desgràcia” i manifestava que “el que he pretés és, junt amb el recolzament dels partits que m’han donat suport, fer el millor que he pogut, per a traure este poble d’una situació de crispació social que pense que actualment està tranquil·la”.
Avançava que “la situació econòmica de l’Ajuntament, podem alçar un ditet i dir: “senyores, si fa dos o tres anys ens hagueren dit que hui estaríem aixina, no ens ho haguèrem cregut”. Per tant -continuava explicant Carmelo Ortolà- a pesar de la que està caient-nos, el poble econòmicament i des del punt de vista de tranquil·litat i de gestió està dins la línia”; una línia que entenen el també regidor d’Hisenda, “bona”.
Carmelo Ortolà definia la seua renúncia com el tancament d’una època, una etapa. Confiava en què “Enrique Moll, com a futur alcalde de Pego, continue en les seues directrius” i li brindava “tot el recolzament perquè jo també he tingut el seu recolzament i el del seu grup polític durant 10 anys”. No obstant això, també advertia que “si hi ha alguna cosa que es fa malament ho advertiré”.
Finalment, Carmelo Ortolà, agraïa el respecte a la resta de partits polítics, Bloc-Compromís, PSPV, PP i agraïa especialment al poble de Pego “la seua conducta i el respecte que m’han tingut com a alcalde”.
Carmelo Ortolà, encara com a alcalde, abans de passar la paraula a la resta de grups de la corporació municipal, asseverava que “estaré ací per a contestar. No me’n vaig. No m’amague”. Afirmava que “un polític, no perquè ha sigut alcalde, després no pot ser regidor”, assegurava que “si has sigut alcalde i després eres regidors tens molts més coneixements i pots defensar millor els interessos dels ciutadans des de l’equip de govern o des de l’oposició”.
Josep Nadal, com a portaveu del Bloc-Compromís, remetia al comunicat del partit per saber tots els detalls sobre la seua postura en el “procés del canvi d’alcaldia” i afirmava que “sí, que nosaltres facilitarem el canvi d’alcaldia”. Pel que fa al balanç de l’alcaldia de Carmelo Ortolà, Josep Nadal explicava que “des del Bloc-Compromís i des de les divergències ideològiques que tenim i des de les discrepàncies en alguns punts claus […] que fan que hui en dia no estiguem dins l’equip de govern, sí que volem donar el més sincer agraïment a Carmelo Ortolà per estos 10 anys dedicats al poble de Pego”. El portaveu del Bloc-Compromís declarava que tenen la convicció que Ortolà “serà recordat per la història de Pego per una figura important perquè partíem d’una època molt fosca, perquè va ser molt valent, ell i tota la gent que va decidir dedicar-se a la política i entrar en política dins de Pego fa 10/12 anys […] perquè hi havia molta gent dins de Pego que tenia por; tenia por de dir el que pensava i tenia por d’anar en llistes per a canviar la situació”.
El Bloc-Compromís reconeixia que, estos 10 anys d’alcaldia, “li hauran produït un desgast prou fort” en l’àmbit professional a Carmelo Ortolà, com també li reconeixia que “en la majoria de voltes ha permés el diàleg”. Tot i que puntualitzava Nadal que “de vegades permetre el diàleg no és suficient” i ho il·lustrava recordant que “durant la negociació sobre el camp de golf, en una reunió amb la gent de la Plataforma en defensa del territori que Carmelo ens va dir que ell dialogaria tot el que fera falta, però que el camp de golf s’havia de fer”. En eixe sentit, tornava a incidir Nadal, “el diàleg per a nosaltres no és suficient i no ha estat tot al 100% bonic i tot bé”.
Des del Bloc-Compromís, es creu que, si realment s’ha superat la “transició cap a la normalitat democràtica i cap a la convivència dins el poble de Pego”, que ara el que fa falta és unir forces, “ha arribat el moment que entre tots col·laborem tot el que siga possible per a poder tirar endavant este poble que està en una situació molt complicada i molt difícil”.
El futur alcalde i en estos dies, com a primer tinent d’alcalde, alcalde en funcions, Enrique Moll, com a portaveu del PSPV confessava, amb un to amb certa ironia, que “no ha sigut fàcil, hem estat un parell de mesos barallant-nos tu i jo per ahí […], però bé, vam arribar a un acord, jo he d’assumir l’alcaldia…” i, tot i que encara no ho ha fet, assegurava Moll que “ja em fa mal l’estòmag”. Li agraïa a Carmelo Ortolà “el teu seny, la teua manera de fer les coses, però sobretot el temps que li has dedicat al teu poble”. Dirigint-se a la gent que mai ha estat en política Enrique Moll declarava que “no acabes mai” i comentava que “encara no era alcalde i m’he passat totes les festes fugint”.
Des del PP, Maite Ferrándiz, feia un discurs més dur i ben diferent als que hem escoltat fins ara. Començava comentant que “el que em crida l’atenció hui, després de 10 anys de govern de tripartit, que continueu pensant exactament igual i recordant fa 10 anys enrere”. Manifestava Ferrándiz que “l’objectiu de tot polític que entra és treballar pel teu poble, no és una voluntat, és una obligació i una responsabilitat que assumixes en el moment en què et presentes a unes eleccionss”. Dit açò afirmava la líder de l’oposició que l’objectiu dels membres de l’equip de govern no era eixe sinó “que la vostra prioritat des del principi va ser que un grup de persones deixaren de governar el poble de Pego”.
Maite Ferrándiz declarava sentir-se ofesa per la definició feta per Nadal sobre que en 2003 “veníem d’una època fosca i de por” i li replicava que “els que en eixe moment estàvem governant si que en passàvem [de por]. Pintades, insults i inclús pegar-nos en actes públics”. preguntava Ferrándiz; “qui és el que creava la crispació en eixe moment” i apuntava que “nosaltres vam establir unes normes en passar a l’oposició i aleshores s’ha acabat la crispació” i plantejava que la crispació s’ha acabat “perquè els que feieu la crispació esteu ara governant, no a l’oposició”.
En la seua última intervenció com a alcalde, Carmelo Ortolà, no deixava lloc per a la discussió que es podria haver encetat després de les declaracions de la popular Maite Ferrándiz, ja que recordava el plenari estava tractant la seua renúncia.
El plenari de Pego acceptava per unanimitat la renúncia de Carmelo Ortolà com a alcalde. En esta ocasió era el primer tinent d’alcalde qui tancava la sessió i s’acomiadava fins el proper 20 de juliol, dissabte, que si no hi ha entrebancs, serà quan es produisca la sessió extraordinària per a elegir Enrique Moll com a nou alcalde de Pego.
Este matí l’Ajuntament de Pego ha viscut un fet històric, la renúncia del seu alcalde al càrrec. Un fet que ens atreviríem a dir és insòlit a la localitat. Després de 10 anys al capdavant del consistori pegolí, el dijous 11 de juliol de 2013, En Carmelo Ortolà Siscar renunciava a l’alcaldia en compliment de l’acord amb el PSPV-PSOE de Pego de principi de la legislatura 2011-2015, per la que a mitjan legislatura hi hauria canvi d’alcaldia si els socialistes ho consideraven convenient, cosa que han considerat.
Així, a les 9 del matí s’iniciava la sessió extraordinària per a donar coneixement a la corporació municipal “de la renúncia d’En José Carmelo Ortolà Siscar al càrrec d’Alcalde de l’Ajuntament de Pego”, després que, seguint el protocol marcat pel mateix Ortolà, dilluns passat el Bloc-Compromís emetera una contestació pública anunciant el seu recolzament a l’envestidura d’Enrique Moll, per part d’un dels seus dos regidors. El mateix dilluns, Ortolà presentava la seua renúncia per registre d’entrada, tal i com havia promés i passades les 48 hores reglamentàries per convocar un plenari extraordinari este s’ha produït.
Com el punt de l’ordre del dia no havia passat per Comissió Informativa el plenari ha hagut de votar si este es podia debatre o no. El punt s’ha inclós per majoria absoluta de 9 vots (Ciutadans de Pego, PSPV i Bloc) i 5 abstencions (PP).
Carmelo Ortolà, el dia de la seua renúncia al càrrec d’alcalde ha advertit, a l’inici de la seua intervenció, que no anava a fer un gran discurs de comiat. No obstant això, ha manifestat sentir-se “orgullós i que per a mi ha sigut un gran honor durant 10 anys presidir este ajuntament; treballar junt a equips de govern amb diverses persones […] perquè el que jo haja governat durant 10 anys no és un mèrit propi sinó un mèrit de tots ells que m’han recolzat durant tot eixe temps”.
Carmelo Ortolà ha volgut explicar, entre d’altres coses, perquè s’ha dedicat a la política, ja que encara hi ha gent que li pregunta “tu que fas ahí?”. Ortolà ha remuntat al públic present a la dècada dels 80 del segle XX, quan van crear a Pego, quan encara no existien els bancs de sang, “L’Associació local de donants altruïstes de sang de la Creu Roja” o quan durant la coneguda com a ‘guerra de l’aigua’ a Pego es va crear un partit polític independent, ‘Independents Pego’ el 1987. Carmelo Ortolà anava de número 4 i es va quedar a les portes d’entrar a l’Ajuntament perquè van traure 3 regidors. Estos antecedents duien a Carmelo Ortolà ha refermar que “sempre m’ha preocupat el meu poble”.
Carmelo Ortolà torna a la política el 2002 perquè “la situació que es va viure a Pego l’any 2002/2003, quan ja estava culminant tota una època em va generar una preocupació i com m’importava el meu poble em vaig presentar a unes eleccions per a canviar les formes de fer les coses”, almenys “intentar-ho”, puntualitzava. Els resultats d’eixes eleccions municipals van permetre que així fos amb el recolzament de PSPV i Bloc”. Recordava Ortolà que aquella primera legislatura va governar sota les sigles del PP, però que en la següent, “per tot el que vostés saben” -resumia- “vam passar a fer un grup, Ciutadans de Pego”, amb la mateixa intenció, “treballar pel nostre poble”. Assegurava Ortolà que “no he volgut ser mai el salvador de la pàtria, d’eixos ens en sobre, per desgràcia” i manifestava que “el que he pretés és, junt amb el recolzament dels partits que m’han donat suport, fer el millor que he pogut, per a traure este poble d’una situació de crispació social que pense que actualment està tranquil·la”.
Avançava que “la situació econòmica de l’Ajuntament, podem alçar un ditet i dir: “senyores, si fa dos o tres anys ens hagueren dit que hui estaríem aixina, no ens ho haguèrem cregut”. Per tant -continuava explicant Carmelo Ortolà- a pesar de la que està caient-nos, el poble econòmicament i des del punt de vista de tranquil·litat i de gestió està dins la línia”; una línia que entenen el també regidor d’Hisenda, “bona”.
Carmelo Ortolà definia la seua renúncia com el tancament d’una època, una etapa. Confiava en què “Enrique Moll, com a futur alcalde de Pego, continue en les seues directrius” i li brindava “tot el recolzament perquè jo també he tingut el seu recolzament i el del seu grup polític durant 10 anys”. No obstant això, també advertia que “si hi ha alguna cosa que es fa malament ho advertiré”.
Finalment, Carmelo Ortolà, agraïa el respecte a la resta de partits polítics, Bloc-Compromís, PSPV, PP i agraïa especialment al poble de Pego “la seua conducta i el respecte que m’han tingut com a alcalde”.
Carmelo Ortolà, encara com a alcalde, abans de passar la paraula a la resta de grups de la corporació municipal, asseverava que “estaré ací per a contestar. No me’n vaig. No m’amague”. Afirmava que “un polític, no perquè ha sigut alcalde, després no pot ser regidor”, assegurava que “si has sigut alcalde i després eres regidors tens molts més coneixements i pots defensar millor els interessos dels ciutadans des de l’equip de govern o des de l’oposició”.
Josep Nadal, com a portaveu del Bloc-Compromís, remetia al comunicat del partit per saber tots els detalls sobre la seua postura en el “procés del canvi d’alcaldia” i afirmava que “sí, que nosaltres facilitarem el canvi d’alcaldia”. Pel que fa al balanç de l’alcaldia de Carmelo Ortolà, Josep Nadal explicava que “des del Bloc-Compromís i des de les divergències ideològiques que tenim i des de les discrepàncies en alguns punts claus […] que fan que hui en dia no estiguem dins l’equip de govern, sí que volem donar el més sincer agraïment a Carmelo Ortolà per estos 10 anys dedicats al poble de Pego”. El portaveu del Bloc-Compromís declarava que tenen la convicció que Ortolà “serà recordat per la història de Pego per una figura important perquè partíem d’una època molt fosca, perquè va ser molt valent, ell i tota la gent que va decidir dedicar-se a la política i entrar en política dins de Pego fa 10/12 anys […] perquè hi havia molta gent dins de Pego que tenia por; tenia por de dir el que pensava i tenia por d’anar en llistes per a canviar la situació”.
El Bloc-Compromís reconeixia que, estos 10 anys d’alcaldia, “li hauran produït un desgast prou fort” en l’àmbit professional a Carmelo Ortolà, com també li reconeixia que “en la majoria de voltes ha permés el diàleg”. Tot i que puntualitzava Nadal que “de vegades permetre el diàleg no és suficient” i ho il·lustrava recordant que “durant la negociació sobre el camp de golf, en una reunió amb la gent de la Plataforma en defensa del territori que Carmelo ens va dir que ell dialogaria tot el que fera falta, però que el camp de golf s’havia de fer”. En eixe sentit, tornava a incidir Nadal, “el diàleg per a nosaltres no és suficient i no ha estat tot al 100% bonic i tot bé”.
Des del Bloc-Compromís, es creu que, si realment s’ha superat la “transició cap a la normalitat democràtica i cap a la convivència dins el poble de Pego”, que ara el que fa falta és unir forces, “ha arribat el moment que entre tots col·laborem tot el que siga possible per a poder tirar endavant este poble que està en una situació molt complicada i molt difícil”.
El futur alcalde i en estos dies, com a primer tinent d’alcalde, alcalde en funcions, Enrique Moll, com a portaveu del PSPV confessava, amb un to amb certa ironia, que “no ha sigut fàcil, hem estat un parell de mesos barallant-nos tu i jo per ahí […], però bé, vam arribar a un acord, jo he d’assumir l’alcaldia…” i, tot i que encara no ho ha fet, assegurava Moll que “ja em fa mal l’estòmag”. Li agraïa a Carmelo Ortolà “el teu seny, la teua manera de fer les coses, però sobretot el temps que li has dedicat al teu poble”. Dirigint-se a la gent que mai ha estat en política Enrique Moll declarava que “no acabes mai” i comentava que “encara no era alcalde i m’he passat totes les festes fugint”.
Des del PP, Maite Ferrándiz, feia un discurs més dur i ben diferent als que hem escoltat fins ara. Començava comentant que “el que em crida l’atenció hui, després de 10 anys de govern de tripartit, que continueu pensant exactament igual i recordant fa 10 anys enrere”. Manifestava Ferrándiz que “l’objectiu de tot polític que entra és treballar pel teu poble, no és una voluntat, és una obligació i una responsabilitat que assumixes en el moment en què et presentes a unes eleccionss”. Dit açò afirmava la líder de l’oposició que l’objectiu dels membres de l’equip de govern no era eixe sinó “que la vostra prioritat des del principi va ser que un grup de persones deixaren de governar el poble de Pego”.
Maite Ferrándiz declarava sentir-se ofesa per la definició feta per Nadal sobre que en 2003 “veníem d’una època fosca i de por” i li replicava que “els que en eixe moment estàvem governant si que en passàvem [de por]. Pintades, insults i inclús pegar-nos en actes públics”. preguntava Ferrándiz; “qui és el que creava la crispació en eixe moment” i apuntava que “nosaltres vam establir unes normes en passar a l’oposició i aleshores s’ha acabat la crispació” i plantejava que la crispació s’ha acabat “perquè els que feieu la crispació esteu ara governant, no a l’oposició”.
En la seua última intervenció com a alcalde, Carmelo Ortolà, no deixava lloc per a la discussió que es podria haver encetat després de les declaracions de la popular Maite Ferrándiz, ja que recordava el plenari estava tractant la seua renúncia.
El plenari de Pego acceptava per unanimitat la renúncia de Carmelo Ortolà com a alcalde. En esta ocasió era el primer tinent d’alcalde qui tancava la sessió i s’acomiadava fins el proper 20 de juliol, dissabte, que si no hi ha entrebancs, serà quan es produisca la sessió extraordinària per a elegir Enrique Moll com a nou alcalde de Pego.