Comença la consulta de la llengua principal d’estudi, valencià o castellà, a les escoles i instituts
570.000 famílies a tota la Comunitat Valenciana estan cridades a votar entre hui dimarts 25 de febrer i dimarts 4 de març, de manera telemàtica. Una votació que ha començat amb incidència per saturació. A Ràdio Pego hem volgut saber que n’opinen els partits polítics amb representació consistorial. Tot i els diferents posicionaments respecte a la consulta, totes les formacions coincidixen a fer campanya pel valencià. Esta vesprada a Dénia la CAPPEV Marina Alta, Famílies pel Valencià i el Sindicat d’Estudiants han convocat una concentració a favor del valencià sota el lema ‘La llengua no es toca’.
___________________
Des de hui dimarts 25 de febrer i fins a dimarts que ve, 4 de març, està oberta la consulta a les famílies perquè trien la llengua base, valencià o castellà, amb la que volen que estudien els seus fills i filles el curs que ve. Una consulta telemàtica que ha començat amb problemes informàtics. La votació començava a les 9.00, però ja des de primera hora moltes famílies que intentaven votar-hi s’han trobat amb dificultats perquè la pàgina web no carregava bé o, una vegada emès el vot, no es registrava. Segons À Punt, a les 10.00 hores, el Departament d’Educació ha dit que la incidència havia estat resolta.
La votació es fa únicament de manera telemàtica i és necessari per a fer-la una clau d’accés que genera la mateixa pàgina web de votació. Cal, abans, que els progenitors s’identifiquen i que s’hi afegisca el número d’identificació de l’alumne, el NIA, és com el DNI escolar.
Educació defensa «la llibertat sense portes» del procés, que critiquen diverses entitats docents, sindicats i associacions de famílies, com és el cas de Pego, on s’ha constituït la Plataforma per a l’Ensenyament en Valencià de Pego que té com a objectiu defensar la presència del valencià a les aules del poble perquè argumenten que «hi ha moltes raons per a triar l’opció del valencià».
A Ràdio Pego hem volgut conèixer hui l’opinió dels partits polítics amb representació al consistori.
Des del Partit Popular, el seu portaveu Ferran González anima «la gent a que exercisca el seu dret a vot» i aposta perquè «es trie el valencià» perquè, argumenta que «això permetrà que els nostres fills i filles parlen les dos llengües». González afegix que «el valencià és part de la nostra identitat, cultura, tradició i així l’aprendran amb naturalitat».
Critica el popular pegolí «les campanyes de desinformació que busquen confrontar» i per això demana que «s’impulse i es defense la nostra llengua». Recorda Ferran González que esta consulta està «promoguda per l’actual Consell» perquè «després de 8 anys del Botànic, els seus propis estudis deien que el valencià era menys utilitzat i anava cap arrere». I assevera el portaveu popular que «per això no podem permetre seguir igual» i explica que el que «s’ha fet ara són unes actuacions perquè el valencià deixe de ser una llengua minoritària i s’impulse».
Els socialistes de Pego, en veu del seu portaveu Ricardo Sendra, consideren que «esta consulta no s’hauria d’haver produït mai» perquè creuen que «no és necessària per a la nostra comunitat educatiu» i defensen que «s’ha d’estudiar la llengua als centres educatius i s’ha de parlar en totes les places i carrers». Per tot això, animen a que les famílies voten «sí al valencià» i que «aposten per la nostra llengua materna i la nostra llengua més important».
Compromís per Pego denuncia que esta «llei ha creat malestar entre les famílies» i que «tot i dir-se llei de llibertat educativa, coartarà la llibertat d’elecció de moltes famílies ja que funciona per majories», en veu d’Anna Sastre. També la qualifiquen d’inconstitucional «perquè la nostra Constitució diu que s’ha protegir tota llengua minoritzada i aquesta llei desprotegix la nostra llengua, el valencià». I apunta que la millor protecció és l’educativa.
Assenyalen des de Compromís per Pego que la llei té en contra «totes les veus expertes de les universitats valencianes, els sindicats educatius i, fins i tot al Parlament Europeu perquè desprotegeix la nostra llengua». Anna Sastre afirma que «votar castellà tancarà les portes dels seus fills i les seues filles perquè està demostrat científicament que per adquirir una llengua minoritzada s’ha de superar el 50% en l’educació i votar castellà suposa un 25% que, com sabeu, serà insuficient». Per tot això, des de Compromís animen a tot el poble a que «vote sí al valencià».
Esta vesprada a Dénia la CAPPEV Marina Alta, Famílies pel Valencià i el Sindicat d’Estudiants han convocat una concentració a favor del valencià sota el lema ‘La llengua no es toca’. La cita és a les 18.30h., a la plaça de la Constitució.