Compte enrere a Pego per a Pinyata
L’enterro de la sardina posarà punt i final a tres caps de setmana de Carnestoltes de Pego. La de dissabte, 17 de febrer, és una festa que els pegolins i les pegolines estimen molt. Les colles al voltant dels bars i pubs, principalment, s’organitzen per traure pinyates cada vegada més vistoses, com també passa amb les indumentàries individuals i col·lectives. A partir de les 23.30h., des de la plaça de l’Ajuntament, el seguici fúnebre partirà cap al pla de la Font. Cap a les 2 de la matinada està previst que comence el correfocs, enguany a càrrec dels ‘Dimonis Rafolins’ de l’Alqueria d’Asnar.
Estem a un dia de la gran nit de Pinyata, també anomenada com a l‘Enterro de la Sardina. Però, perquè els pegolins i les pegolines ens decantem més per Pinyata que per Enterro de la Sardina? Diuen els que en saben que és perquè els inicis del soterrament d’en Carnestoltes a Pego van ser dubtosos. Els motius, apunten, són ben senzills, la gent no entenia perquè s’havia d’enterrar una sardina, ja que l’adéu a en Carnestoltes tenia relació amb l’inici de la Quaresma. Un període que es vinculava més bé a la privació de la carn. De tot tipus de carn, òbviament també la de peix, però més fortament la dels animals terrestres. És per això que a Pego es va optar per anomenar Pinyata a la festa que deia adéu a En Carnal, reforçada esta idea pel fet que, quan va començar a celebrar-se esta festa es realitzen cucanyes o pinyates en els balls populars.
Des d’aleshores Pinyata sempre ha tingut molts i moltes adeptes, tot i que la sensació és que l’estima per l’enterro de la Sardina ha anat augmentant amb el temps, edició rere edició. Este dissabte a la nit, Pego tornarà a vestir-se de dol per enterrar la sardina. A partir de les 23.30h., des de la plaça de l’Ajuntament, les colles pegolines formades al voltant dels bars i pubs de la localitat prendran protagonisme absolut i donaran vida a la pena entremaliada que es respirarà pels carrers del municipi.
El gran seguici fúnebre que partirà des de la plaça de l’Ajuntament cap al Pla de la Font li dirà adéu a la disbauxa, a la desinhibició i les alegries del dia a dia que van associades a Carnestoltes. Una vegada la gent arribe al pla de la Font, on una gran foguera anirà devorant totes les sardines elaborades per a l’ocasió, es donarà inici al correfocs de Pinyata. Serà, aproximadament, cap a les 2 de la matinada, quan comence el correfocs de l’enterro de la sardina, a càrrec de la Colla ‘Dimonis Rafolins’ de l’Alqueria d’Asnar.
El correfocs eixirà del Pla de la Font i enfilarà el Passeig Cervantes, Ausiàs March, Carmel Giner, Llavador, Sant Agustí, per a tornar al lloc d’eixida, el Pla de la Font. Des de la Colla ‘Dimonis Rafolins’ de l’Alqueria d’Asnar recomanen a aquelles persones participen al correfocs:
– Portar roba de cotó, preferiblement vella, amb mànigues i pantalons llargs.
– Portar un barret amb ales que cobrisca el cap i tapar-se el bescoll amb un mocador de cotó.
– Protegir-se els ulls.
– Portar calçat adequat per poder córrer.
– Obeir en tot moment les indicacions dels membres de la companyia, dels serveis de l’ordre públic i de seguretat.
– Respectar les figures de foc, els seus portadors i els músics.
– Saber on estan els punts d’assistència sanitària.
– En cas de patir cremades, dirigir-se immediatament als punts d’assistència sanitària.
Per a veïns, veïnes i comerciants, la colla ‘Dimonis Rafolins’ de l’Alqueria d’Asnar recomanen:
– Retirar tots els vehicles dels carrers per on passe el correfocs.
– Baixar els portals metàl·lics o persianes si se’n té.
– Protegir tots els vidres dels aparadors, portes i finestres amb cartrons grossos a fi d’impedir que l’espurna dels coets produïsca desperfectes.
– Enrotllar tots els tendals exteriors dels habitatges i locals.
– Retirar de la via pública qualsevol objecte que puga dificultar el pas dels actors, organitzadors i participants al correfocs.
En finalitzar el correfocs, tota la gent que participe a la Pinyata pegolina trobarà, al llarg del carrer Sant Agustí, el Pla de la Font i l’Espai Veïnal Antic Institut, a més de a l’interior o exterior d’alguns pubs i bars, barres populars amb música i concerts en directe.