Concentració a Gandia a favor d’Aminataou Haidar

La cita és a les 5’30 a la Plaça de l’Ajuntament de Gandia per a recolzar la lluita de l’activista saharaui pels drets humans, Aminataou Haidar, que ja duu 24 dies en vaga de fam a retinguda, sense poder volar al seu país, a l’aeroport de Lanzarote, per l’etern conflicte de no reconeixent, per part de Marroc, l’autodeterminació del poble Saharaui que viu, des de fa més de 30 anys, en assentaments al desert.
Continua complicant-se la situació en torn a l’activista saharaui Aminataou Haidar, que segueix en vaga de fam a l’aeroport de Lanzarote. En la seua quarta setmana sense ingerir aliments, renuncia inclòs, a qualsevol tipus d’atenció mèdica. Els fets es remunten al moment en què el Marroc li va retirar el seu passaport i que li impedeix tornar a l’Al-A’yun, on viu amb la seua seua família. Des d’eixe moment, moltes han sigut les mostres de solidaritat cap a Aminataou Haidar.

Les més recents i les més properes, la iniciativa de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Saharauí del País Valencià, que presideix Lola Claramunt, i l’Associació d’Immigrants Saharauís, qui han muntat una jaima enfront de la seu del PSPV a València per a protestar per la postura del Govern en el cas Aminataou Haidar. Lola Claramunt va explicar que amb la jaima volen denunciar “la violència que exerceix el Marroc envers els territoris ocupats. El cas Haidar és un mostra de la violació dels drets dels saharauís. El Govern ha de ser més ferm davant del Marroc”.

Les dos associacions volen mantindre la jaima fins que es resolga la situació. Claramunt va afegir que els dijous continuaran protestant davant de la Delegació del Govern i fent una cadena humana en la plaça de la Mare de Déu.

Avui mateix, a les 5’30 de la vesprada hi ha convocada una concentració a la Plaça de l’Ajuntament de Gandia per a denunciar la situació que viu Haidar i a l’hora visibilitzar el conflicte saharaui que ja té més de 30 anys d’història.

En una de les seues entrevistes, Aminataou Haidar, que enguany ha rebut el Premi al Valor Civil de la Fundació John Train, qui va viatjar a Gran Canària per a parlar de la violació dels Drets Humans en el Sàhara Occidental el 5 i 6 de novembre d’aquest 2009, a la pregunta “Quina és la situació ara mateix del Sahara Occidental?” contestava “La situació és realment alarmant. El Govern i les forces d’ocupació marroquina han redoblat la repressió i fins i tot han canviat els mètodes repressius. Estan transformant els judicis civils en militars i sense respectar cap legalitat, tornant així a la pitjor època de Hassan II. S’està veient la vertadera façana del règim marroquí, que no té res a veure amb la que intenta transmetre al món amb enganys. En l’actualitat, la majoria dels defensors dels drets humans en el Sàhara Occidental està a la presó, i els que no estan en la presó estan pràcticament en una situació d’arrest domiciliari, els seus documents han sigut requisats i estan indocumentats en la seua pròpia terra. Les escoles i institucions educatives estan baix vigilància policial. Fa uns dies, dos estudiants sahrauís han sigut empresonats i no han tingut dret a un advocat o que algú els puga defendre. Estan desemparats.”

Per a Haidar un dels objectius d’aquesta repressió marroquina “és avortar d’alguna manera el procés de pau que està ja en marxa en les Nacions Unides i les pròpies converses que està duent a terme el Front Polisario amb El Marroc per a donar una solució al conflicte de l’ocupació del Sàhara Occidental. El Marroc ha vist que eixe procés no va pel camí que ells volen, sinó pel camí del dret del poble sahrauí a l’autodeterminació, reconegut per la comunitat internacional. L’altra qüestió és que El Marroc s’està adonant de l’afecció dels sahrauís al seu dret legítim a la llibertat i la independència. Això està calant moltíssim en la població i en les noves generacions, que estan enarborant eixa bandera al llarg i ample de tot el Sàhara.”

Haidar reconeixia que a nivell internacional “Hi ha una reacció important de condemna, sobretot després del segrest dels set activistes defensors dels drets humans. Ho han denunciat Amnistia Internacional, el centre Robert Kennedy, Human Rights Watcht o governs com els de Gran Bretanya, Suècia, Irlanda i altres països”.

A la pregunta de com “com veu la posició d’Espanya?” Aminataou Haidar afirmava que “amb molt de dolor hem de dir que El Govern espanyol roman com un espectador alié. Inclús en el tema de la violació dels drets humans no hem vist reacció de cap tipus, a pesar que nosaltres esperem i pensem que hi ha de ser el primer a reaccionar, perquè els propis desapareguts i els que estan en les presons són espanyols, fills o néts d’espanyols. A més de la responsabilitat política, històrica i jurídica respecte a un territori que va ser província seua”.

Aquesta entrevista, realitzada pel diari Las Provincias, es va realitzar al voltant de les dates en què el govern marroquí va segrestar el passaport de Haidar. A dia d’avui el conflicte s’ha agreujat i ha dut a Haidar a advertir que anirà per la via penal si s’actua contra la seua voluntat de morir de fam si la situació no arriba a la solució lògica que és que puga tornar al seu país amb el seu passaport original. L’activista saharauí Amiataou Haidar, que compleix el seu vint-i-quatré dia en vaga de fam en l’aeroport de Lanzarote, va anunciar ahir, a través de la seua advocada, que recorrerà a la via penal si s’actua contra la seua voluntat en este dejuni per a aconseguir el seu tornada a Al-A’yun.

Per a denunciar tot això i recolzar la decisió de Haidar, aquesta vesprada qui vullga es podrà concentrar, a les 5’30 de la vesprada a la Plaça de l’ajuntament de Gandia.
777 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!