Davant la mortaldat de peixos als rius de la Marjal, l’Ajuntament de Pego demana a la Conselleria una solució eficaç contra les plantes invasores

Proposa que «s’estudie la possibilitat de tornar a utilitzar la fumigació amb productes fitosanitaris, o bé un mètode alternatiu a l’actual, que en qualsevol cas siga eficaç per a la eliminació de les plantes invasores» Ludwigia grandiflora i Egeria densa. Estes plantes provoquen la mort dels peixos perquè els deixen sense oxigen.
La presència de plantes invasores als rius del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva no és nova i la problemàtica que provoquen la Ludwigia grandiflora i l’Egeria densa als peixos que viuen als rius i séquies de l’aiguamoll, tampoc. És per això que, després d’inspeccionar la situació al riu Racons, el 8 i 11 de juliol, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego va decidir remetre un informe a la Conselleria perquè intente posar fi a la presència de plantes invasores.




L’informe explica que «el Riu Racons es troba greument invadit per les espècies Ludwigia grandiflora i l’Egeria densa, les quals han provocat la mort de peixos que habiten el riu i possiblement la disminució o mort d’altres espècies del mateix ecosistema».




Avisa l’informe que «l’absència de la eliminació d’espècies invasores afecta negativament la diversitat biològica nativa del riu i degrada l’hàbitat, posant en risc les diferents espècies que l’habiten o acudixen de manera estacional» i detalla que, «concretament, existix risc de mort per falta d’oxigen (especialment causat perquè la Ludwigia grandiflora reduïx dràsticament la penetració de llum) i pot suposar una trampa física per a les aus de pas».




Denuncia l’informe municipal que a la zona «hi ha un panell informatiu sobre el projecte d”Actuacions de defensa del riu Racons front a flora aquàtica invasora’» que data de la tardor de 2015, sobre el que no es coneix el grau d’execució. Esta informació contrasta notablement amb la situació que realment s’està donant al riu Racons i que s’ha descrit anteriorment.




Però l’informe va més enllà i explica que, al revisar la Memòria de Gestió del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva 2014 esta ja s’exposava que «s’observa que Egeria densa ha desaparegut en alguns canals i ha aparegut en altres respecte a 2007» i s’afegix que «en quant al control de les espècies Ludwigia grandiflora i Egeria densa, s’ha netejat llits amb l’ús de maquinàries però no ha resultat efectiu ja que ambdues espècies seguixen proliferant».




Per tot això, l’informe conclou proposant —i és el que demana la regidoria de Medi Ambient a la Conselleria— «que s’estudie la possibilitat de tornar a utilitzar la fumigació amb productes fitosanitaris, o bé un mètode alternatiu a l’actual, que en qualsevol cas siga eficaç per a la eliminació de les plantes invasores anteriorment nomenades».

1053 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!