«Des de l’Ajuntament de Pego, treballarem per assegurar que la nostra llengua, el valencià, continue sent un pilar fonamental de la nostra societat» va afirmar ahir, 9 d’octubre el regidor de Cultura, Josep Mengual

La defensa de la llengua pròpia va pivotar durant tot el discurs institucional. Una llengua que, enfronta «amenaces que posen en risc la […] seua presència en l’àmbit educatiu i social» i es va referir directament a la nova llei educativa proposada des de la Generalitat. Una llei que, va assegurar Mengual, «podria marginar la nostra llengua a les aules».
_______________________

La diada dels valencians i les valencianes es va viure a Pego sota l’aixopluc dels versos de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes europeus contemporanis més rellevants. I la llengua que va usar Estellés per a escriure els seus versos també hi va estar ben present. De fet, va ser l’eix conductor del discurs institucional a càrrec del regidor de Cultura, Josep Mengual.

Va afirmar Mengual que «som hereus d’un llegat i ens correspon protegir i enfortir la nostra identitat cultural i lingüística». I va arremetre contra l’anomenada llei de llibertat educativa, assegurant que «enfrontem amenaces que posen en risc la presència del valencià en l’àmbit educatiu i social, com és el cas de la llei per la qual es regula la llibertat educativa, proposada per l’actual govern de la generalitat valenciana, que podria marginar la nostra llengua a les aules». Una realitat que «no podem permetre», va asseverar i va afegir que estes són «polítiques que desmantellen els esforços que durant dècades han contribuït a la recuperació i la normalització del valencià».

Defensava Josep Mengual que «el valencià és molt més que una llengua» i el definia com a «part essencial de la nostra identitat». «Un llegat», dèia, que «tenim l’obligació de protegir per a les futures generacions», per això, convidava a reflexionar a pares i mares davant la tria, els pròxims mesos de la llengua de cada centre educatiu. Mengual feia una «crida a la responsabilitat de protegir el nostre patrimoni cultural i lingüístic, perquè és la clau de la nostra cohesió com a societat».

Com a exemple de la vivacitat del valencià, els versos de Vicent Andrés Estellés, un poeta considerat com el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i recordat com el poeta més gran des del segle quinze fins a l’actualitat, és a dir, des de l’època d’Ausiàs March i Roís de Corella. La seua poesia hi va estar ben present amb distintes lectures que va realitzar alumnat de les quatres escoles del municipi: Ambra, Carolina Sala, Rosalia Bondia i Sant Antoni.

L’acte va continuar amb l’actuació de Plastidechords

A continuació els tres grups polítics que formen la corporació municipal, va dur a terme l’ofrena al bust de Jaume I. Un acte que, segons va descriure el regidor de Cultura «representa la capacitat d’establir un diàleg constructiu i arribar a acords en favor d’uns objectius comuns». I va afegir que «posa en valor el respecte mutu i la voluntat de treballar plegats per a construir un futur millor, deixant de banda les discrepàncies polítiques en favor del bé comú».

130 Visites
Hola!!