Des del 3 d’abril els jutjats de Pau ja no casen
La nova llei en matèria d’eficiència del servei públic de justícia retira les competències als jutges i jutgesses de pau per a poder oficiar cerimònies civils, tot i que els tràmits del certificat matrimonial continuaran fent-se en estes oficines.
______________
Des de dijous passat, 3 d’abril, els jutjats de pau ja no poden oficiar bodes civils. Així ho estipula la nova llei d’eficiència jurídica, que està canviant tota l’organització judicial. A Pego, esta notícia no ha afectat massa el funcionament habitual del jutjat perquè des de fa temps la gent es casa més per l’ajuntament que pel jutjat de Pau. No obstant això, el dia previ a l’entrada en vigor de les noves competències, el jutjat de Pau de Pego va oficiar tres bodes civils.
Tot apunta que ha estat una errada en la tramitació de la nova llei d’eficiència judicial la que ha deixat els jutjats de pau sense potestat per a inscriure matrimonis, i fonts del ministeri de Justícia afirmen que ja estan «buscant la millor fórmula per assegurar esta competència al més prompte possible». Estes mateixes fonts apunten que podria revertir-se la situació a través d’una esmena a una llei relacionada amb justícia que s’estiga tramitant. Una solució que arribaria abans de l’estiu.
Respecte als matrimonis civils, actualment, els jutjats de pau només tenen la potestat d’autoritzar-los, i això implica comprovar que les dos persones que van a casar-se estan fadrines o divorciades i que, per tant, poden unir-se en matrimoni. I que, almenys una de les dos, està empadronada a Pego. Però desapareix l’única opció gratuïta que existia per casar-se, que era fer-ho al jutjat de pau. Ara, les opcions per casar-se pel civil són acudir a una notaria, on s’han de pagar els honoraris de qui està autoritzat a segellar eixa unió o a l’Ajuntament de Pego, on el casament civil té un cost de 100 euros. Fonts municipals informen que anualment el consistori casa entre 8 i 10 parelles.
La nova llei d’eficiència organitzativa del Servei Públic de la Justícia contempla l’evolució dels Jutjats de Pau a Oficines de Justícia en els municipis, amb les mateixes competències que tenen en l’actualitat i on se serviran dels jutges i jutgesses de pau, amb l’objectiu d’evitar a la ciutadania desplaçaments a les capitals.
Estes oficines a més d’assumir, con fins ara, la pràctica dels actes de comunicació processals amb els i les residents en el municipi, prestaran entre altres, serveis de col·laboració amb el Registre Civil i amb les unitats de mitjans adequats de solucions controvertides i de gestió de sol·licituds de la ciutadania relacionades amb l’Administració de Justícia. En definitiva, se’ls amplien les competències a gestionar.