Descobrixen pintures rupestres al terme de Pego

La troballa, adscrita a l’estil rupestre conegut com art llevantí, ha estat descoberta per tres pegolins: José Sendra, Fernando Sendra i Juan Pastor. Dimarts que ve la troballa serà presentada per part de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego i el Cap de Servei Territorial de la Conselleria de Cultura. Amb este descobriment Pego s’afegix a la resta de pobles de la comarca en què també hi ha testimonis dels nostres avantpassats més antics. L’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
La Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo, la Rectoria, Castell de Castells, són poblacions de la Marina Alta que compten, al seu terme municipal amb alguna cova o algun abric que conté pintures rupestres. A partir d’ara, a estos i altres municipis, haurem d’incloure el de Pego perquè s’ha certificat la troballa dels pegolins José Sendra, Fernando Sendra i Juan Pastor és el que pareixia. Es tracta de pintures rupestres emmarcades en l’art llevantí que estan dins el terme de Pego, més concretament al barranc de la Canal.

Amb esta troballa no dubtem que, en breu, els pegolins i les pegolines es posaran les botes, agafaran la motxilla i se n’aniran d’excursió per descobrir les primeres pintures rupestres que han aparegut al terme municipal.

Les pintures rupestres, tant abundats a la Marina Alta i a l’arc mediterrani en general són un esglaó fonamental en l’evolució de l’ésser humà. La seua importància ens duu al concepte d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica que engloba (de moment) 757 jaciments de pintures rupestres catalogades per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat en 1998. Aquest patrimoni està dividit en tres importants àrees: la zona de la serra d’Aitana (província d’Alacant), el massís del Caroig (província de València) i la comarca de Los Vélez (província d’Almeria). És el conjunt de jaciments d’art rupestre més gran d’Europa.

L’art rupestre és un tipus d’art que es plasma en les roques, generalment a l’interior de coves, grutes, cavernes o abrics, que forma part de l’art prehistòric. A l’arc mediterrani es pot classificar en tres estils:

Art macroesquemàtic
Art llevantí
Art esquemàtic

Una de les curiositats que trobem a moltes de les coves o abrics amb pintures rupestres de la Marina Alta és la superposició d’estils, el que implica, segons apunten els experts, a una convivència entre civilitzacions. Tot i que les teories, a mesura que van apareixent noves evidències van modificant-se i ajustant-se al que podria haver estat el moment prehistòric que van produir eixes pintures. Ens hem de situar fa al voltant de 10.000 anys abans de la nostra era.

Dimarts, la regidora de Cultura, Laura Castellà acompanyada per José Antonio López Mira, Cap de Servei Territorial de Cultura i Virginia Barciela González, col·laboradora honorífica de l’àrea de prehistòria de la Universitat d’Alacant, presentaran als descobridors de la troballa, els pegolins José Sendra, Fernando Sendra i Juan Pastor. A més, s’explicarà la importància del descobriment i la seua inclusió dins el catàleg de Bé d’Interès Cultural. Per últim, es presentarà la troballa i s’explicarà la immediata tasca de prospecció que ha encomanat l’Ajuntament de Pego.


Nota: la imatge de portada no és la de les pintures rupestres trobades a Pego.
1245 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!