‘El Bes de l’Aigua’, d’Elvira Cambrils, es presenta al Teatre Municipal

L’amenaça de pluja ha obligat a l’organització de l’acte a canviar-lo de lloc per tal de garantir el desenvolupament previst del mateix. Així, aquesta vesprada a les 20’30 hores, al Teatre Municipal, Carme Miquel presentarà la segona obra literària de l’escriptora pegolina Elvira Cambrils que transcorre entre l’actualitat i la II República.
‘El Bes de l’Aigua’ és la darrera obra literària de l’escriptora pegolina Elvira Cambrils i la seua primera novel•la en què barreja diversos estils narratius per traslladar els lectors dos històries situades en dos èpoques diferents, però que tenen de rerafons, alguna cosa que les uneix, com és ‘el bes de l’aigua’. Barrejar estils tan diferents com el dietari i la prosa narrativa, han estat una manera de fer-se “ressò del que és la novel•la en l’actualitat”, explicava l’autora.

La prosa de ‘El Bes de l’Aigua’ és una prosa dinàmica, que transmet al lector i a la lectora la sensació d’estar davant una lectura ràpida, àgil, lleugera. Aquesta brevetat, però, no li resta contingut al que es planteja, ja que en un breu espai de temps, la narració pot haver tret a la palestra multitud de temes importants i de total actualitat. Elvira Cambrils, confessava que “he pensat sempre en el lector, no puc evitar pensar en el lector i exercir de pedagoga […]” i és per això que després de llegir el text l’autora va decidir que aquest havia de ser “molt clar, molt entenedor” i havia de tenir “ritme” i t’ha de “sonar bé a l’oïda”. Això ho ha pogut aconseguir perquè “els textos estan molt treballats”.

Aquesta rapidesa a la que porta la lectura, que és en certa manera com vivim actualment el temps real, es trasllada al si d’una de les parts de la novel•la, aquella situada entre l’any 2004 i el 2007. Elvira Cambrils explicava que la protagonista d’aquesta part de l’obra “també se sent arrossegada pel temps que va tan ràpidament i que va devorant tan ràpidament les coses”.

En un altre ordre de coses, en la part històrica de la novel•la, situada a la II República, el lector es veurà situat en un poblet de la Marina Alta anomenat Uixola. Però per què Uixola i no Pego? “Perquè em faltava la llibertat creativa”, confessava Cambrils. I és que l’autora es va trobar en la situació de no poder crear a partir d’un lloc o uns personatges totalment determinats i per això “crea un espai imaginari a partir del qual crear una realitat” i el mateix amb els personatges reals en els que ha basat el seus personatges.

‘El Bes de l’Aigua’, un títol suggeridor que és una metàfora. “Potser el punt de contacte entre una dona que viu el 2004-2007 i una dona que va viure en el 1933”, ens ajudava a comprendre Elvira Cambrils.

L’autora de ‘El Bes de l’Aigua’, editat per Edicions del Bullent en la seua col•lecció Miratges, desitja que la presentació de la novel•la siga “un acte festiu de celebració de la paraula, la música i la llibertat”. Per a aconseguir-ho compta amb la col•laboració de la també escriptora de la Marina Alta Carme Miquel, qui serà l’encarregada de presentar l’obra literària. A més, pujaran a l’escenari per a posar la nota musical La Gossa Sorda en acústic i La Sonora del Maurà. Per a descobrir la resta de sorpreses, s’haurà d’acudir aquesta vesprada a les 20’30 al Teatre Municipal de Pego.
645 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!