El concurs d’idees per a la construcció d’un nou teatre municipal a Pego tanca amb 72 propostes
El passat 25 de novembre l’Ajuntament va obrir el termini de presentació d’idees amb l’objectiu d’«explorar alternatives constructives i de disseny per a realitzar el nou edifici», explicava aleshores la regidora de Patrimoni i Contractació, Laura Castellà. La proposta guanyadora eixirà del resultat d’una votació d’un jurat especialitzat i la participació ciutadana.
___________________
Finalitzat el termini de presentació de projectes del concurs d’idees per a la dissenyar el nou teatre municipal que, recordem, va patir danys estructurals l’octubre de 2023 que van provocar el seu tancament, l‘Ajuntament de Pego ha rebut un total de 72 propostes. Una participació que la regidora de Patrimoni i Contractació, Laura Castellà, qualifica «d’èxit rotund» i apunta que l’elevat nombre de propostes presentades «significa que està ben valorat el concurs» i recordava que l’Ajuntament de Pego va fer «partícips també el Col·legi d’Arquitectes».
El següent pas és la constitució d’un jurat, en els pròxims dies. Una vegada constituït, obriran el primer sobre que conté les 72 propostes presentades al concurs. Tindran un termini de 60 dies «per a analitzar-les» i deliberar sobre quins dissenys passen a la final. Per això, Castellà ha declarat que «cada volta està més pròxima la redacció del projecte del teatre i que tinguem un nou teatre al nostre municipi».
Però a més del jurat, la ciutadania de Pego també podrà dir la seua perquè, una vegada seleccionades les propostes, estes s’exposaran al públic durant un període determinat perquè puga votar quin disseny li agrada més. Els seus vots es tindran en compte per a la decisió final, tot i que serà el jurat qui decidisca el projecte guanyador.
La proposta guanyadora, a més de ser la que s’utilitzarà per a la construcció del nou edifici, obtindrà un premi de 9.000 euros. Hi haurà un segon premi de 4.500 euros i, depenent de la quantitat de projectes presentats i la seua qualitat, un accèssit valorat en 1.500 euros.
Per a prendre la decisió el jurat, a més dels aspectes tècnics i l’opinió del públic, haurà de valorar que el disseny guanyador té en compte, entre altres, l’accessibilitat que siga física, però també cognitiva i sensorial, és a dir que siga un edifici sense barreres; la flexibilitat i adaptabilitat, o el que és el mateix, que el nou recinte siga multidisciplinari per a poder acollir tot tipus d’actes culturals.
Es demana, també, que siga un edifici sostenible i eficient quant a energia es referix; i es valorarà, a més, que guarde una relació amb l’entorn, que es respecte el seu valor patrimonial però que al mateix temps s’adapte als nous temps i les noves tecnologies existents en l’actualitat. Des del consistori remarquen que la inversió fixada per a la posterior redacció del projecte serà de 315.000 euros.