El director mèdic del Centre de Salut demana «paciència i responsabilitat» en el desconfinament
Una vegada superades les fases més complicades de la pandèmia provocada pel coronavirus, hem visitat el Centre de Salut de Pego, que mostra un aspecte diferent a com era al mes de març, uns dies abans que es decretara l’estat d’alarma a Espanya. El coordinador de la zona de salut de Pego, i director mèdic del centre, Carlos Juan, ens ha explicat a Ràdio Pego, i a la regidora de Sanitat, Alicia Siscar, que amb el coronavirus s’ha hagut de reorganitzar els espais per tal de garantir la màxima seguretat dels pacients i personal mèdic.
La reestructuració ha estat imprescindible perquè el Centre de Salut de Pego ha continuat obert durant tot l’estat d’alarma i rebent els pacients que necessitaven ser atesos en persona. I és que els canvis, com a la resta de Centres de Salut de la Comunitat Valenciana i de la resta d’Espanya, no s’han produït només en els espais físics, sinò també en la manera d’atendre els pacients.
Ara per ara, les cites i les consultes es realitzen per via telefònica, però, per descomptat, les persones que ho necessiten, i en els casos que és escaient per al correcte diagnòstic, els metges del centre de salut reben els pacient. També es dóna servei presencial a les urgències.
Tal com indica Carlos Juan, és una nova manera d’atendre els pacient, que ve marcada per alt grau de contagi del coronavirus i pels protocols que estableix tant la Conselleria com la direcció de Marina Salut. Una forma de treballar que també resulta nova i complicada per als professionals.
Segons explica, cada matí els metges han d’enfrontar-se a agenda comú anomenada «de contingència» formada per 100 registres de pacients que han d’atendre telefònicament, més els que han de rebre presencialment, tant al Centre de Salut, com en les visites a domicili. És per tot això que el director mèdic demana tranquil·litat i apel·la a la comprensió dels usuaris.
Carlos Juan manifesta que no sap si algun dia es podrà tornar al sistema de treball anterior, encara que ho veu complicat. Ara, els pacients sense urgències han de demanar cita per telèfon i se’ls inclou en l’agenda comú. Els metges li tornen la telefonada i l’atenen si el diagnòstic és possible per telèfon. Si no, se’ls citarà per a anar al centre de salut i fer les proves que siguen escaients.
En aquest sentit, el doctor Pedro Ortolà, metge de família, ha fet alguna puntualització.
Al respecte del futur més immediat, Carlos Juan pensa que el que es farà és combinar l’atenció telefònica amb la presencial. I, segons anuncia, es donarà prioritat als malalts crònics. El director del Centre de Salut de Pego també ha destacat el bon comportament de la ciutadania durant la pandèmia, el que ha fet que la incidència del coronavirus a la localitat haja sigut mínima. Però, diu, no ens podem relaxar.
En aquesta mateixa línia, el doctor Ortolà ha parlat de dos moments clau.
D’altra banda, Juan ha destacat la tasca de tots els professionals de la zona de salut de Pego. Segons ha comentat, els metges han atés a moltes persones des de sa casa fins i tot durant els capt de setmana. També ha parlat dels metges que han fet possible que el consultori auxiliar de la Vall de Gallinera s’haja mantingut obert i haja sigut l’únic que ha continuat oferint servei quan es va ordenar que tots sigueren tancats. La decisió de mantindre’l obert ha estat motivada perquè els habitants de la Vall de Gallinera són majoritàriament d’edat avançada, i el Centre de Salut de Pego els queda massa lluny.
Per últim, Carlos Juan ha tingut unes paraules especials per al doctor Pedro Ortolà.
En un parell de mesos, el doctor Ortolà es jubilarà i posarà fi a 27 anys de metge de família a Pego.