El Grup Ornitològic l’Ullal ha encetat la VII campanya d’anellament d’aus a la marjal

Ho va fer diumenge i l’activitat la desenvoluparan durant un període de dos mesos. En aquest temps podran conèixer la procedència migratòria de diversos exemplars d’aus que viuen al Parc Natural de Pego-Oliva o que recuperen forces en l’aiguamoll.
Aquest mes d’agost i durant dos mesos les aus que passen pel Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva hauran d’anar en compte de no caure en alguna de les xarxes que hi ha distribuïdes per l’aiguamoll si volen passar desapercebudes. I és que diumenge el Grup Ornitològic l’Ullal va iniciar la VII campanya d’anellament d’aus per a controlar a centenars o milers d’aus que tenen com a àrea de descans en els seus viatges migratoris la marjal.

Amb aquesta nova campanya l’Ullal el que pretén és “intensificar les activitats que realitzem tot l’any però aprofitant que aquestes dates coincideixen amb el final de la reproducció i l’inici de la migració per a estimar com ha funcionat la reproducció i la migració de 2010”, explicava Jaime Gómez, portaveu i membre del Grup Ornitològic l’Ullal.

Aclaria Gómez que “l’objectiu no és anellar el màxim nombre d’individus, sinó que és obtenir una xifra que ens done una estimació del que hi ha”. I també deixava clar que enguany, la VII campanya d’anellament “va a fer-se de mínims perquè hem tingut algun problema de finançament” el que ha provocat que algunes activitats que si que es van poder realitzar l’any passat, com va ser un anellament massiu d’oronetes, enguany no es puga fer.

En les campanyes d’anellament no només s’anellen espècies, sinó que també es troben exemplars ja anellats, bé en el mateix punt, en aquest cas el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, bé en altres parcs naturals o altres zones humides, ja siguen de la Península Ibèrica o d’altres països com puguen ser França, Bèlgica, Alemanya o Anglaterra, per exemple. Aquestes espècies ja anellades premeten recopilar informació per a “traçar les rutes migratòries de totes estes espècies que van a hivernar a Àfrica”.

Jaime Gómez descrivia els passos que segueixen els ornitòlegs una vegada els ocells cauen a les xarxes que instal•len a la marjal: “una vegada capturats el primer que fem és identificar-lo, hem de saber quina espècie és […], després hem de determinar el sexe, hem de determinar l’edat, tot açò si és pot. […] Després els mesurem les plomes de l’ala, els mesurem la cua, els mesurem les potes, perquè eixes mesures també ens poden ajudar a conèixer la procedència”.

Aquest any, la retallada de mitjans econòmics, es notarà a la campanya d’anellament, no obstant, els membres del grup, tot i comptar amb un menor nombre d’ornitòlegs experts i voluntaris, continuaran fent la seua tasca d’investigació ornitològica. Així, en la VII campanya d’anellament Jaime Gómez declarava que “anem a ser pràcticament els membres del Grup Ornitològic l’Ullal, sense poder convidar pràcticament a ningú”. Per tant, enguany serà una “versió més reduïda” de la campanya d’anellament, tot i que confessava Gómez que “creu que això no va a repercutir en l’interès científic del projecte”.

Finalment, des del Grup Ornitològic l’Ullal, convidaven a la gent a apropar-se a la base de les activitats per tal de veure el treball que des de diumenge i durant dos mesos duran a terme anellant i anotant la resta d’aus ja anellades que descansen a la marjal.
679 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!