El grup ornitològic Ullal col•labora en un novedós estudi al voltant de la migració de les aus de la Marjal Pego-Oliva

Tot i que la campanya d’anellament d’aus no començarà fins l’1 d’agost, el grup ornitològic l’Ullal ja té un nou repte per davant, es tracta de la instal•lació d’un nou dispositiu fotosensible a llum que s’instal•larà en el carricer tordal. En l’estudi també participa SEO-BirdLife.
El grup ornitològic l’Ullal està preparant la seua propera campanya d’anellament d’aus al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, una campanya que s’iniciarà l’1 d’agost i durarà fins a finals de setembre i que enguany, com també passara l’any passat, no podrà comptar amb voluntariat ja que no han pogut aconseguir subvencions públiques per a desenvolupar aquesta activitat que estudia el comportament migratori de les aus. Jaime Gómez, responsable de comunicació del Grup Ornitològic l’Ullal explicava que tot i que només participen els membres del grup “la nostra intenció és dur-la a terme com tot els anys, posant les xarxes pel matí durant cinc hores”. No obstant, constatava Gómez que “moltes activitats complementàries que fèiem, aquest any no anem a poder dur-les a terme perquè no hi haurà recursos humans per a poder emprendre-les”.

El Grup Ornitològic l’Ullal està composat per unes deu persones provenents de diferents àrees de formació, des de llauradors fins a professors d’universitat, passant per veterinaris, que tenen com a nexe comú “el gust per les aus”, asseverava Jaime Gómez.

Per a participar en una campanya d’anellament d’aus més que paciència el que s’ha de tenir “són moltes ganes de matinar”, segons el responsable de comuniciació del Grup Ornitològic l’Ullal. Pel que fa a la paciència, reconeixia Jaime Gómez que una poca també s’ha de tenir, perquè poden passar estones llargues sense que caiga, a les xarxes disposades per a tal efecte, cap ocell.

La novetat que presentarà enguany el Grup Ornitològic l’Ullal és “la col•laboració amb científics de la Societat Espanyola d’Ornitologia que estan fent un projecte sobre la migració de les espècies ibèriques”, explicava Jaime Gómez. Eixe estudi “consisteix en col•locar un dispositiu, un fotoreceptor, adherit mitjançant un arnés als carricers tordals, el carricer de major tamany, per tant és l’espècie a la que el pes del dispositiu va a provocar-li menys perjudici”, detallava Gómez. I és que eixe dispositiu, si l’au pesa entre 25 i 30 grams pesarà uns 2 ó 3 grams tenint un tamany molt major que les típiques anelles que s’utilitzen per a marcar les aus i poder recollir la informació sobre el recorregut de les aus en el període migratori.

El carricer tordal no és de les espècies més abundants al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, tot i que el seu cant cridaner fa que s’identifique clarament respecte a d’altres espècies amb facilitat. La seua arribada es produeix a l’aiguamoll pegolí cap al mes d’abril.

El responsable de comunicació del Grup Ornitològic l’Ullal convidava a tothom que li abelleisca saber alguna cosa més sobre el procés d’anellament d’aus a acudir a la marjal per tal d’acompanyar-los en alguna de les jornades que duran a terme a partir de l’1 d’agost i fins a finals de setembre.





656 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!