El pegolí Josep Rodríguez Sendra investiga com aplicar els ultrasons a l’odontologia
Josep Rodríguez Sendra forma part de l’equip de la Càtedra IVIO-UPV. Les seues investigacions s’emmarquen en el camp dels ultrasons aplicats a l’odontologia. Actualment cursa el doctorat i la finalitat de la seua tesi és dissenyar un sistema de monitorització per a la regeneració òssia en odontologia. Esta tècnica, que està investigant Josep,té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels i de les pacients directament, perquè pretén utilitzar la tècnica ultrasònica d’eco-impuls perquè, de manera no invasiva i no ionitzant, es puga monitoritzar el procés de regeneració de l’ós.
Josep Rodríguez Sendra és un dels jóvens investigadors que formen part de l’equip de la Càtedra IVIO-UPV. La seua carrera com a investigador va començar quan estava acabant els estudis d’Enginyeria de Telecomunicacions Imatge i So, i durant la seua estada Erasmus a Düsseldorf (Alemanya), on va descobrir el ventall de possibilitats que oferia la branca de so i la investigació. Per a continuar refermant coneixements, es va matricular en el Màster en Enginyeria Acústica i actualment, es troba cursant el doctorat dirigit pels professors Rubén Picó i Francisco Camarena. Les investigacions de Josep Rodríguez Sendra s’emmarquen en el camp dels ultrasons aplicats a l’odontologia, una de les línies principals de la Càtedra IVIO-UPV.
Explica Josep, en una entrevista oferida a la UPV, que el que més el va motivar a investigar va ser «poder contribuir a algun descobriment que beneficie la societat» i avançava que «actualment treballem per a millorar temes d’implantologia dental, que beneficien l’odontòleg que les practica i sobretot al pacient que les rep».
La pregunta és, com es millora això? L’enginyer pegolí està treballant en «un sistema de monitorització per a la regeneració òssia en odontologia per mitjà d’ultrasons». Esta tècnica, assegura Josep Rodríguez, «millora la qualitat de vida del pacient directament» perquè actualment només hi ha dos tècniques que permeten monitoritzar el o la pacient. D’una banda, es pot fer mitjançant radiació (rajos X), una tècnica ionitzant i perjudicial per al o la pacient. De l’altra, mitjançant exploració quirúrgica, una tècnica invasiva. El treball de Josep Rodríguez Sendra «pretén utilitzar la tècnica ultrasònica d’eco-impuls perquè de manera no invasiva i no ionitzant, poder monitoritzar el procés de regeneració», explica.
L’enginyer pegolí explica que quan va començar a treballar en el sistema de monitorització per a la regeneració òssia en odontologia mitjançant ultrasons «tenia coneixements d’ultrasons, però no d’odontologia». No obstant això, «gràcies a la Càtedra IVIO-UPV, al Dr Joan Faus i al professor Francisco Camarena, he aconseguit coneixements tant d’Odontologia com d’Ultransons per a poder aplicar-los a la línia d’investigació», el que està ajudant-lo en la redacció de la seua tesi que té com a finalitat, justament això, dissenyar un sistema de monitorització per a la regeneració òssia en odontologia.
Explica Josep que «fins ara havíem calculat paràmetres físics per mitjà d’ultrasons, però estos es veuen afectats per la geometria física del lloc que estem estudiant, la maxil·la humana. Per eixe motiu, ara estem buscant uns paràmetres físics basats en la dispersió del material, on podem mesurar per mitjà d’ultrasons en un mitjà complex com és una maxil·la humana. Quan testem que podem calcular estos paràmetres amb robustesa i fiabilitat el següent pas serà dissenyar experiments en humans».
Una altra de les tasques d’un investigador és assistir a congressos i presentar articles. En la II edició del Simposi Càtedra IVIO-UPV se van presentar de la mà d’experts en odontologia els avanços i les tècniques actuals en regeneració òssia i realitat virtual augmentada. Segons Josep “En un camp tan multidisciplinari com és l’odontologia, necessites complementar els teus coneixements, en el meu cas tecnològics, amb coneixements més biològics, fisiològics i odontològics. Quan intentes solucionar un problema és important tindre diversos punts de vista”.
Recentment, Josep ha presentat els últims avanços de la seua investigació en el seminari “Aplicacions de la Tribocorrosió i Materials per a Implants Dentals” amb la seua ponència titulada “Bone regeneration process monitoring for dental application” Segons Josep «Va ser molt interessant veure altres camps relacionats amb l’odontologia i implantologia en els que s’està treballant, descobrixes noves perspectives que poden ser útils per a la teua investigació», valorava el pegolí.
Estes trobades també reforcen el treball que s’està desenvolupant al despatx, un espai on «cada dia t’enfrontes a nous reptes, problemes que has de solucionar, un dia pots estar fent experiments de camp i un altre estar fent investigació bibliogràfica o “picant” codi per a programar. No tinc temps d’avorrir-me, però per sort m’agrada el que faig», confessava Josep.