El pla ‘Edificant’ pretén accelerar la construcció i reforma de centres educatius

El Consell el va presentar ahir a representants de la FVMP i de nombrosos consistoris. Entre els assistents, l’alcalde de Pego, Enrique Moll. El pla pretén que els ajuntaments puguen agilitzar els tràmits per a les actuacions que consideren prioritàries en els seus centres educatius. A partir d’este mes de novembre els ajuntaments es podran adherir al Pla Edificant i, a partir d’eixe moment, els consistoris faran les sol·licituds i la Generalitat “serà la que generarà el crèdit a què els ajuntaments s’acolliran”.

P_20161004_102249Pego és un dels pobles que compta amb tots els centres educatius d’obra, ja no té barracons, tot i que va tindre durant uns anys. Alguns dels edificis educatius, pel que van tardar a arribar, són bastant nous (CEIP Carolina Sala i IES Enric Valor), d’altres són veterans (CEIP Rosalia Bondia i CEIP Ambra). CEIP Carolina Sala 300x100 (101)Però tots ells, presenten algun problema d’infraestructura al que se li ha de posar solució.

ceip-rosalia-bondiaRecordem que quan es va construir l’Institut nou ja es va advertir que l’edifici es quedaria menut abans d’ocupar-lo els i les alumnes, sense oblidar que cap dels seus accessos permet l’entrada d’un camió de bombers. ambraD’altra banda, este estiu, com és habitual, es van fer tasques de manteniment en els tres col·legis públics. El regidor d’Educació, però, abans de començar el curs ja apuntava a qüestions «pendents» com la reparació d’un problema que ha eixit en una de les façanes del CEIP Carolina Sala i bastants més coses pendents de rectificar al CEIP Ambra, el centre escolar que més problemes està tenint estos últims anys.

Una clau perquè això arribe a la seua fi potser el Pla ‘Edificant’ que presentava ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà. Un pla global amb el que la Generalitat Valenciana pretén completar el mapa d’infraestructures educatives de la Comunitat Valenciana, mitjançant la construcció de més de 200 col·legis i la reforma de 500 escoles i instituts que així ho requerisquen. Per a dur a terme este pla el Consell té previst destinar-hi 700 milions d’euros.

El Pla ‘Edificant’ es va presentar com un instrument que, segons va manifestar el president de la Generalitat, permetrà “avançar a la velocitat de creuer que necessitem, per que els xiquets i xiquetes tinguen els millors equipaments possibles”.

A l’acte, que va presentar el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i al que van assistir el vicepresident primer de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Francesc Fernández Carrasco, i representants de nombrosos consistoris, com és el cas de l’alcalde de Pego, Enrique Moll, el president del Consell va explicar que es tracta d’una “aliança profunda entre ajuntaments i Generalitat per tal d’aconseguir allò que sols tardaríem molt més”.

PLA_ESCOLES_02El pla pretén agilitzar els tràmits i, tal i com va exposar Marzà, permetrà els ajuntaments que se sumen al programa avançar en la tramitació dels expedients per a les actuacions que consideren prioritàries als seus centres educatius. Segons va explicar el conseller, els municipis faran les sol·licituds i la Generalitat “serà la que generarà el crèdit a què els ajuntaments s’acolliran”.

La Conselleria d’Educació delega en les entitats locals el projecte, la contractació, construcció, direcció i la certificació de l’obra i fa càrrec del cost econòmic de les infraestructures educatives. Està previst que el Consell, a través d’Educació, publique abans de novembre un decret-llei que establisca el marc d’actuació del Pla Edificant. Una vegada publicat, la Conselleria d’Educació iniciarà una campanya institucional per a posar en coneixement dels ajuntaments tota la informació d’este pla. A partir d’eixe moment, serà quan els consistoris podran mostrar el seu interés d’adhesió al pla.

Una vegada un ajuntament s’adherisca al pla Edificant, es durà a terme una reunió bilateral Conselleria-ajuntament per a elaborar un programa de necessitats de construcció o reforma dels diferents centres. En esta reunió els tècnics de les dues administracions detallaran la memòria tècnica amb la descripció de les diferents actuacions, així com l’import màxim assignat a cadascuna d’elles. Una vegada autoritzada l’actuació, la Conselleria d’Educació delegarà les competències en el consistori i este podrà activar els procediments per a començar la reforma o construcció de col·legis i instituts.

PLA_ESCOLES_01En aquest sentit, el cap del Consell va explicar que es tractarà d’un “instrument potent i definitori del que ha de ser una educació pública, de qualitat i d’excel·lència”, per tal de dotar l’ensenyament “dels contenidors decents que es mereix” ja que, segons va assegurar, quan va arribar al Palau l’actual Consell, “la meitat dels 1.300 centres educatius necessitaven algun tipus d’actuació”.

Puig també va fer referència a l’informe fet públic per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE) en relació al finançament, que, com va recordar, deixa a la Comunitat Valenciana “4’2 punts per baix de la mitjana en quant al que ens pertoca en despesa educativa”.

Tot i així, el president va destacar que “s’està fent un esforç” des de la Generalitat per invertir la tendència, amb l’augment de matriculacions de 0 a 3 anys, la contractació de 1.000 auxiliars de conversa en anglés i 750 professors per a Formació Professional, el pla de gratuïtat dels llibres de text, l’augment d’un 24% en el nombre de beques o la disminució de les taxes universitàries d’un 7% per aquest any i d’un 8% per a l’any vinent.

 

1859 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!