El ple de Pego no recolza la moció del PP a favor de les Diputacions

El document presentant d’urgència al ple ordinari de maig només va comptar amb el recolzament dels dos vots del PP. El PSPV es va abstindre i Compromís per Pego i Ciutadans de Pego Independents van votar en contra. La moció reivindicava el valor institucional de les Diputacions i el reconeixement del paper que desenvolupen de recolzament financer als municipis menuts i mitjans.
En el ple ordinari de maig el PP va presentar una moció, que es va incloure per al debat, a favor de les Diputacions. El document, va exposar Ana Ortolà, volia «reivindicar el valor institucional de les Diputacions i que es reconega el paper que desenvolupen de recolzament financer als municipis menuts i mitjans».




La moció assegura que «l’objectiu final [de les Diputacions] ha sigut i és l’aportació de més benestar als ciutadans oferint serveis de qualitat que garantisquen la igualtat d’oportunitats». I recorda que «al llarg d’estos anys [estes administracions] han garantit la permanent assistència, cooperació jurídica, econòmica, tècnica i d’assessorament dels municipis facilitant el seu adequat funcionament, especialment dels municipis rurals».

També destaca la moció «la seua tasca de coordinació territorial, d’auxili als menuts i mitjans municipis, de prestació de serveis de primera necessitat que no podrien prestar-se en molts municipis per si sols […], que ha estat definitiva per a la gestió local».

Per tot això i altres consideracions que descriu la moció «el PP vol tornar a eixir en defensa de les Diputacions Provincials» i, entre les propostes que s’inclouen a la moció està que el fet que «el present immediat de les Diputacions no passa per la seua eliminació, sinó per arribar a aconseguir, junt amb els ajuntaments, l’objectiu de dotar-se d’unes administracions modernes i eficaces al servei dels ciutadans, en les que no se solapen competències i que compten amb el mateix nivell de qualitat i autosuficiència que la resta d’administracions de l’estat».




Ciutadans de Pego Independents reconeixia que les Diputacions «juguen un paper important en el repartiment de diners i serveis a municipis xicotets». No obstant això, reflexionava el seu portaveu Carmelo Ortolà que «tenim 5 governs per a governar un poble: ajuntaments, diputacions, comunitats autònomes, Congrés dels Diputats i Senat i tot això ho paguem entre tots», una circumstància que el portava a afirmar que «hi ha formes més equitatives de distribuir la riquesa sense tanta gent xuplant del pot». Resumia que en parer de Ciutadans de Pego Independents «sobren governs» perquè cal «racionalitzar els recursos».

Criticava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents que l’actual repartiment de fons de les Diputacions porta que «en funció del color polític que siga l’Ajuntament i en funció del color polític que siga la Diputació, es faça una repartició de béns no transparent que no és proporcional al número d’habitants ni a les necessitats».




Compromís per Pego reconeixia que «sempre hem intentant eliminar les diputacions i continuem volent eliminar-les perquè pensem que hi ha massa duplicitats en competències i a més pensem que qui ha de tindre les competències són els pobles», manifestava Àngel Oltra. Ampliava esta idea explicant que «eixos diners que se’n van a la Diputació poden anar a directament a les Mancomunitat i als pobles i que siguen ells qui els que ho gestionen que segur que ho fan millor». Denunciava el portaveu de Compromís que «fins ara les Diputacions funcionaven per acords polítics» repartint-se el pastís depenent del nombre d’alcaldies i «dins de cada partit, com era d’hàbil l’alcalde de torn de fer-li la pilota al diputat de torn, doncs eixe tenia més diners o menys dins el seu partit». Afirmava Oltra que tan de bo que «això ha canviat ara perquè han entrat nous partits a la diputació».

Oltra criticava que l’actual president de la Diputació hagués posat a l’hemicicle del ple de la Diputació «gobierno provincial» perquè, afirmava que la Diputació «no és cap govern, són vots locals […] s’encarrega de repartir uns diners i punt». I criticava que César Sánchez «ha sigut capaç de donar-se dos milions d’euros per a fer-se dos rotondes a Calp».

Acabava el portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, aportant una dada per rebatre la utilitat de les diputacions, el fet que «comunitats autònomes com Múrcia, la Rioja, Madrid no tenen diputacions i funcionen». Compromís aposta per la comarcalització i les mancomunitats.




El partit socialista manifestava des d’un principi la seua abstenció. Explicava Enrique Moll que els socialistes estan «més a favor d’un Consell d’alcaldes i que al final es decidisca entre els alcaldes qui repartiment és més just per a les diferents poblacions» perquè, assegurava que Moll que «ja hem patit durant molt de temps este tipus de discriminacions» i per a recolzar esta afirmació, recordava que el Pla d’Obres i Serveis que subvenciona la Diputació no s’havia concedit a Pego durant uns 11 ó 12 anys.

El portaveu socialista estava d’acord en la mesura adoptada des de l’any passat per la Diputació de repartir el romanent de tresoreria de l’ens provincial atenent a la població de cada municipi perquè «creiem que és més just». Sense descartar que als municipis menuts se’ls ha de reforçar, però amb seny. Concloïa, doncs, que els socialistes «no estem d’acord del funcionament actual que estan portant les diputacions».

La popular Ana Ortolà contestava que «tots podem estar d’acord en què sobren institucions o què hi ha massa polítics […] ara que s’haja de retallar per les diputacions…» I recordava la popular que en l’última legislatura Pego va rebre 2’5 milions d’euros de la Diputació.

El portaveu de Ciutadans de Pego Independent concloïa que el principal problema és que no es vol abordar «el finançament local» i per això es parla de la desaparició de les Diputacions o el Senat. Defensava Carmelo Ortolà que, «si hi hagués un finançament local correcte […] no estaríem parlant d’estes coses».

Enrique Moll va informar que el president de la FVMP va reivindicar en la signatura conjunta d’alcaldes i alcaldesses al Palau de la Generalitat a favor d’un finançament just per a la Comunitat Autònoma, «el finançament local». També va recordar que els ajuntaments van estalviar 5.000 milions d’euros durant la legislatura passada.

La moció no era aprovada ja que obtenia 2 vots a favor, del PP, 5 vots en contra, de Ciutadans de Pego Independents i Compromís per Pego i 7 abstencions del PSPV.
834 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!