El ple pegolí sol·licita la derogació del decret de les revàlides
La moció, presentada pel PSPV, ha estat recolzada per tots els grups polítics excepte el PP. Esta demana, a més, recuperar la diversificació curricular a 4t d’ESO per poder obtenir el graduat sense presentar-se a la revàlida, possibilitar la titulació de graduat en ESO a l’alumnat que curse programes de Formació Professional Bàsica o mantenir la PAU perquè es continuen garantint les condicions d’igualtat i seguretat jurídica a l’accés a la Universitat a tot l’alumnat.
En el ple ordinari del mes de novembre el PSPV ha presentat una moció que demana la derogació del Reial Decret 310/2016, de 29 de juliol, pel que es regulen les avaluacions finals d’Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat, més conegudes com a revàlides. Segons ha assenyalat el regidor d’Educació, José Merí, la vaga que el passat 26 d’octubre va secundar, pràcticament, el 100% de l’alumnat pegolí és una mostra més del rebuig de la comunitat educativa a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE).
Critica en la moció el PSPV que el Govern central, tot i estar en funcions no ha escoltat la comunitat educativa i «ha seguit avant amb el seu projecte de revàlides per a 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, aprovant el Reial Decret 310/2016, de 29 de juliol, pel que es regulen les avaluacions finals a l’Educació Secundària Obligatòria i al Batxillerat».
Així com també «ha continuat amb l’estructura del Programa de Millora de l’Aprenentatge i Rendiment (PMAR) només a 3r d’ESO i sense seguiment a 4t d’ESO», critica la moció. Als efectes de la LOMCE, la moció suma la política de retallades en educació que han provocat que «els recursos econòmics hagen disminuït significativament als centres educatius, així com el nombre de professors/es al nostre país, ferint a més a més, les seues condicions laborals i limitant greument tot tipus d’ajudes i beques a l’alumnat que més ho necessita».
La moció contraposa la política educativa del Govern central amb la desenvolupada a la Comunitat Valenciana, recordant que la Conselleria ha «augmentat els desdoblaments del professorat per a una atenció més personalitzada de l’alumnat, reduint el ràtio d’alumnat per aula, augmentant el nombre i l’import de les beques de transport, de menjador, fent més just el Bo Infantil. Sense parlar de la gratuïtat dels llibres de text mitjançant el programa XarxaLlibres».
Per tot això, els socialistes proposaven al ple acordar:
1. «Derogar el Reial Decret 310/2016, de 29 de juliol, pel que es regulen les avaluacions finals a l’Educació Secundària Obligatòria i al Batxillerat, i evitar la doble titulació al finalitzar 4t d’ESO.
2. Recuperar la diversificació curricular a 4t d’ESO amb la possibilitat d’obtenir el graduat sense la revàlida.
3. Possibilitar la titulació de graduat en ESO a l’alumnat que curse programes de Formació Professional Bàsica.
4. Mantindre l’actual Prova d’Accés a la Universitat (PAU) per a que es continuen garantint les condicions d’igualtat i seguretat jurídica a l’accés a la Universitat de tot l’alumnat.
5. Eliminar el model de nomenament de directors i directores que estableix la LOMQE i restituir les competències dels consells escolars en esta i altres matèries a nivell de gestió escolar.
6. Suspendre amb caràcter immediat la possibilitat de que l’assignatura confessional de religió catòlica puga ser avaluable, i que la seua qualificació puga tindre qualsevol tipus de repercussió acadèmica».
Irene Sendra, portaveu de Volem Pego, manifestava estar totalment d’acord amb la moció i expressava que estan convençuts que «esta llei no tindrà un llarg recorregut». Així mateix, apuntava a l’anunci de Rajoy sobre la suspensió de les revàlides i confiava que en un futur no massa llunyà s’aprove una llei educativa consensuada que no s’haja de retirar al poc temps d’haver-se aprovat.
Alícia Siscar prenia la paraula en el grup Ciutadans de Pego Independents per a mostrar la seua conformitat amb el fons de la moció, tot i que creien que esta era bastant partidista. No obstant, pensant en el futur dels joves, Ciutadans de Pego Independents recolzava la moció i, fins i tot anava més enllà demanant la derogació de la LOMCE.
Des del Partit Popular tatxaven la moció de partidista, tot i que reconeixia Ana Ortolà que «la llei té moltes coses a millorar». D’altra banda, recordava Ortolà que el passat diumenge Mariano Rajoy va avançar que les revàlides «es deixaven sense efectes acadèmics i, atès que encara no està constituït l’actual govern, encara no sabem com actuarà» i per tant, ara no seria el moment de presentar una moció d’estes característiques. Preguntava la popular quins efectes econòmics tenen les beques i els bons infantils impulsats per la Conselleria d’Educació al municipi de Pego.
Anna Sastre prenia la paraula en Compromís per Pego per a manifestar que «educativament la LOMCE és segregadora i per tant no és una mesura positiva». D’altra banda, expressava els dubtes del grup al voltant d’un dels acords que proposa la moció, més concretament el punt tercer que fa referència a l’obtenció del graduat escolar a l’alumnat d’FP Bàsica perquè, argumentava Anna Sastre, «no podem donar el graduat a alumnat que està donant continguts de 2n d’ESO» perquè implicaria un greuge comparatiu per a l’alumnat que estudia 4t d’ESO. Sobre les revàlides, la valencianista puntualitzava que Rajoy va anunciar que «la revàlida no serà vinculant» el que feia que preguntara: «mentrestant, que fem amb els de 2n de Batxillerat? Perquè estem treballant amb ells i no sabem per a què preparar-los».
La moció aprovava amb 13 vots a favor, els de tots els regidors i les regidores presents, excepte la representant del PP que abstenia.