El plenari aprova el reglament intern de Ràdio Pego

El reglament consta amb 28 articles, la major part d’ells actualment en aplicació. Com a novetat, l’emissora municipal comptarà amb Consell d’administració que aprovarà, entre d’altres, la graella de programació. La regidora de Mitjans de Comunicació demanava que la programació vigent es respecte fins el final de temporada. Una altra de les novetats és que s’inclou una quota del 33% de música en valencià i/o música feta per músics de Pego. El reglament de Ràdio Pego s’aprova per 9 vots a favor (PSPV, CdP i Bloc Compromís) i 3 abstencions (PP).

El plenari extraordinari de dilluns complia una de les exigències que l’oposició venia demanant des de fa anys sobre esta casa, portava a plenari l’aprovació d’un reglament intern de Ràdio Pego. La regidora de Mitjans de Comunicació, Elvira Ciurana destacava que “conforme vam quedar en el seu dia que portaríem el reglament al plenari, ja el tenim ací”. Explicava que el reglament està format per 28 article, molts dels quals ja està aplicant i ressaltava que “l’emissora comptarà amb un Consell d’Administració que s’encarregarà, entre d’altres, d’aprovar la graella de programació”. Així mateix, Ciurana va demanar que constara en acta la seua petició que es respecte l’actual programació fins a final de temporada.




Al Bloc Compromís Josep Nadal era l’encarregat de defensar la posició del grup. Este ressaltava que “ha estat un exercici interessant de funcionament democràtic fer el reglament de Ràdio Pego”. Així mateix, explicava que el primer esborrany presentat no va agradar “gens” a la formació i manifestaven el seu agraïment a l’equip de govern per haver inclòs “pràcticament totes les esmenes que vam proposar i que el resultat siga este reglament”. Defensava Nadal que “feia falta tindre un reglament” perquè “el fet que tinguem un cos legal més o menys estructurat sempre és positiu per al poble i, en general”.




Destacava tres de les propostes incloses al reglament i presentades pel Bloc Compromís. La primera, la creació d’un Consell d’Administració, “les decisions del qual foren vinculants”. Defensava el portaveu valencianista que “en este poble ja hem tingut la desgràcia i la vergonya que el regidor de torn o l’alcalde de torn, entre a Ràdio Pego i, unilateralment, expulse programes o tanque la graella de programació sencera”. El Bloc Compromís considera que “això no pot tornar a passar” i que “en el cas que això passe, en el cas que s’haguen de prendre mesures d’eixe tipus, que siga un Consell d’Administració que estiga format per tots els partits polítics, on estiguen els treballadors de la ràdio i on estiguen també els col•laboradors […] i que el Consell d’Administració prenguera este tipus de mesures més fortes”.

El segon punt que destacava Josep Nadal i, allò que “motiva que es faça este reglament és, regular els programes de participació política”. Qualificava l’extrem com d’ “important” i lamentava que haja passat tant de temps per a posar-se d’acord. Defensava que “si els polítics tenim una certa responsabilitat en la nostra societat hem d’anar a Ràdio Pego a explicar les coses i a debatre entre nosaltres i a fer projectes de quin poble volem”. La proposta inclou tres hores de política mensuals, com a mínim.

El tercer punt que posava de rellevància el portaveu del Bloc Compromís és “l’acceptació d’una quota per a promocionar la música en valencià i la música de producció pròpia de la gent de Pego del 33%”. Defensava Josep Nadal que “potser una marca identificadora molt interessant per a Ràdio Pego de cara als temps que corren quan ja no hi ha emissores en valencià, quan no existix ni una sola emissora al dial que pose música en valencià. Potser un tret característic molt important que diferencie la nostra ràdio de les altres ràdios perquè Ràdio Pego puga tindre un futur dins de totes les ràdios”.

Acabava el portaveu del Bloc Compromís proposant, després de l’experiència de la redacció del reglament de Ràdio Pego, dur a terme “un reglament de participació ciutadana dins l’ajuntament a tots els nivells per a què la gent del poble, igual que saben els drets i deures que hi ha a Ràdio Pego, puguen saber els drets i deures que hi ha en tot”.




El PP, anunciava Maite Ferrándiz, anava a abstenir-se al respecte del reglament de Ràdio Pego. D’altra banda, declarava la portaveu popular que, “este reglament ve arrel d’una sol•licitud que fa el PP perquè havia arribat una situació en què cap partit polític podia assistir a l’emissora”. Així mateix, Maite Ferrándiz, “sense voler entrar a contestar la intervenció de Josep Ramon”, sí que expressava que “no voldria que cap partit polític que estiguera governant s’haguera de vore en la situació d’haver d’anar i alçar l’emissió de Ràdio Pego […] pel que allí estava ocorrent”. Afegia que “si este reglament servix per a solucionar alguna d’estes coses, benvingut siga”.

El PSPV recolzava el reglament “perquè trobem que feia falta i al final, s’han ajuntat diverses propostes i, parlant s’ha arribat a bon port”.




El portaveu de Ciutadans de Pego expressava el desig compartit “d’anar a la ràdio a parlar”. Carmelo Ortolà confirmava que el seu grup no té cap inconvenient amb la realització de programes polítics a l’emissora municipal. També comentava que este reglament es va iniciar quan la regidora de Mitjans de Comunicació era la valencianista, Marian Tamarit.

La regidora de Mitjans de Comunicació recordava que Ràdio Pego rep des de fa anys la subvenció que l’AVL concedix a les emissores de ràdio que usen el valencià, majoritàriament en la seua programació, com a llengua vehicular.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, donava les gràcies al Bloc Compromís “per la tasca que han fet en la confecció del reglament, aportant totes les esmenes que ha permès modernitzar l’esborrany que hi havia”. D’altra banda, afirmava Moll que el PSPV també recolza la música en valencià i posava com a exemple el que va sonar al Pla de la Font durant el concurs de paelles de la Falla La Font. Defensava que Ràdio Pego siga, en eixe sentint “un estendard”. També venia a denunciar que, des què és alcalde a Ràdio Pego “m’han entrevistat una volta” i contraposava que la COPE l’han entrevistat 3 voltes i a Ràdio Dénia 2 voltes, per a afirmar “que en la meua ràdio també m’agradaria parlar més”. Sobre la darrera proposta llançada per Josep Nadal, contestava Enrique Moll que “un reglament de participació ciutadana és una de les coses que tinc pendents, una de les coses que ens agradaria moure”.

El reglament de Ràdio Pego va ser aprovat amb 9 vots a favor, els de l’equip de govern (3 del PSPV i 4 de CdP) i 2 del Bloc Compromís i 3 abstencions del PP.
888 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!