El plenari de Pego aprova, per majoria absoluta, el penúltim pas del projecte ‘Pego Golf’

Es tracta de l’aprovació provisional del Text Refós del Pla Parcial de Millora Sector ‘Pego Golf’, un pas necessari perquè estudie el projecte la Comissió d’Urbanisme de la Conselleria. Després d’un llarg i intens debat, davant un públic més nodrit del que sol ser habitual en un plenari ordinari, el punt es va aprovar amb 13 vots a favor, 3 de Ciutadans de Pego, 4 del PSPV i 6 del PP i 2 vots en contra del Bloc-Compromís.
Ahir el plenari de Pego va comptar amb molt més públic del que és habitual. La major part de la gent present va acudir, únicament, per a presenciar el debat sobre un projecte urbanístic polèmic des de l’inici, ‘Pego Golf’. El debat va ser llarg, així que des dels Serveis Informatius de Ràdio Pego s’ha intentant ressaltar els aspectes més destacats del mateix.

Després de 7 anys d’haver-se iniciat el seu procediment, ahir el projecte ‘Pego Golf’ tornava al plenari pegolí per apropar-se, com mai abans, a la seua aprovació definitiva. El tràmit d’ahir, l’aprovació provisional del Text refós del pla parcial de millora Sector ‘Pego Golf’, per majoria absoluta de l’Ajuntament de Pego, és necessari per tal que el projecte arribe a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Conselleria que serà la que finalment done llum verd al pla, una vegada tinga també l’informe favorable de la CHJ.

El 20 de desembre de 2004 l’Ajuntament de Pego posa a exposició pública el Pla del Sector ‘Pego Golf’. El 28 de juny de 2005 duia a terme la seua aprovació provisional. No obstant, el 30 d’octubre de 2008 la Conselleria suspenia el Pla parcial de Millora fins que se subsanaren les deficiències detectades. La Mercantil Inversiones Patrimoniales La Marina S.L. lliurava tres exemplars del Text refós que ahir es pujava a plenari el 4 d’abril de 2012. El 25 de juny de 2012 l’arquitecte municipal remetia el seu informe on s’apunta que la mercantil encara ha de subsanar algunes qüestions al Pla de millora. El sector de ‘Pego Golf’ està projectat sobre 1.800.000 m2 i té plantejat un camp de golf de 18 forats i al voltant de 1.400 habitatges.

L’alcade de Pego, de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, començava la seua primera intervenció amb la conclusió de l’informe de l’arquitecte municipal que indica que el Pla “complix en la normativa”. Ortolà informava que el projecte està pendent de l’informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. No obstant això, el primer edil també informava que el BOP va publicar el 13 de juny “el canvi d’ús d’una quantitat d’aigua del pou de Penyaroja per a abartir el projecte ‘Pego Golf’”. Carmelo Ortolà reconeixia que el punt més difícil del projecte ha estat l’obtenció d’aigua.

El líder de Ciutadans de Pego considerava el projecte com a “necessari per al poble” i destacava que la urbanització “comporta 650.000 m2 de zona verda”, “que connecta directament les altres urbanització al casc urbà del poble de Pego”. Carmelo Ortolà apuntava que “estem en un moment de crisi i no sabem que ha de passar però també és ben cert que la faena està feta” i que, al seu entendre este projecte representa “una porta i una clau per a què, en el moment en que es reactiven les circumstàncies econòmiques, poder tindre un xicotet projecte per a poder tirar endavant una alternativa a tot el que té” el poble. Alhora Ortolà subratllava que Pego a hores d’ara no té sòl “per a poder muntar un hotel i crear un sector de servicis”.

El Bloc-Compromís avançava, a través d’un comunicat de premsa, el seu vot negatiu al projecte de ‘Pego Golf’. El seu portaveu al plenari, Àngel Sendra, feia públics els motius de la decisió presa per l’assemblea del Bloc-Compromís, entre els que destaquen que, “durant aquests set anys des de la seua aprovació, l’empresa no ha fet cap actuació, a banda d’intentar esmenar els múltiples errors comesos en la redacció inicial del projecte”. Així mateix, des del Bloc-Compromís s’apuntava a què “sembla que només pretén amb aquesta aprovació, revaloritzar els “actius tòxics” d’una entitat intervinguda estatalment (el Banc de València) que havia d’actuar com a avalista del projecte davant possibles problemes.” D’altra banda, Sendra va recordar que “l’aprovació del camp de golf anava lliga a la protecció del nivell 120-150 metres de les muntanyes i la desclassificació com a urbanitzables dels sectors de Sant Joan i Mostalla 2”, una protecció que encara està pendent d’aprovació.

Des del Bloc-Compromís es definia esta aprovació del text refós com a “especulativa” perquè no va “a donar feina ni ara ni en molts anys” i perquè “està demostrat que el model de vendre la nostra en comptes de gestionar-la no funciona com molts creien”. Defensava el Bloc-Compromís que “tenim recursos, els hem tingut sempre, el problema és que els fastos i la “bona vida” que algú ens ha venut ens han impedit gestionar-los adequadament” i encoratjava a “obrir un procés nou de reflexió sobre què fer amb el nostre pla general actual.”

El portaveu del PSPV, Enrique Moll, començava apuntant que “anem a ser coherents en el que vam votar en el ple del dia 28 de juny de 2005”, tot i que reconeixia que en 2005 hagués votat que no. Argumentava, però, que el projecte Pego Golf “ara sí que crec que és una via d’escapament o una via d’eixida que es puga construir un camp de golf” perquè en els últims 5 ó 6 anys no s’ha construït cap camp de golf. Considerava Moll que el plenari el que ha de fer és “aprovar un projecte de viabilitat, un projecte que puga donar treball al poble de Pego”. Aportava una dada, que “l’atur a Pego, en els últims 7 anys ha pujat un 40% i no té perspectiva de millora”. Havent estudiat els models d’Oliva Nova i de la Sella, el portaveu socialista assegurava que Pego Golf podria crear “entre 100 i 150 llocs de treball directes i 100-150 llocs de treball indirecte”.

El PP avançava que també “anem a ser coherents en el que hem votat en este plenari fins a la data que no és altra cosa que no votar en contra de cap projecte que puga suposar beneficis econòmics per al poble”, manifestava Maite Ferrándiz. Advertia la portaveu popular que “este projecte, pel temps que porta, no està adaptat a la llei actual i això podria comportar algun perjudici o algun problema alhora de les tramitacions futures”. D’altra banda, Maite Ferrándiz, denunciava el fet que l’equip de govern no ha dialogat amb el PP l’aprovació del projecte, tot i que, el mateix necessitava la majoria absoluta del plenari, el que consideren “una falta de respecte pel que fa als drets fonamentals de la democràcia”.

L’alcalde de Pego va recordar que en 2005 el Bloc va votar a favor del projecte. Acte seguit donava dos dades. D’una banda que el projecte del ‘Pego Golf’ afecta al 3’75% del total de la superfície del terme de Pego i el 20% de la superfície cultivable de tarongers, per a concloure que ‘Pego Golf’ “és una inversió que este poble pot fer de cara al futur dels seus ciutadans perquè, si això amb el temps fora un fracàs, conforme es diu, eixiran altres alternatives de cara a fer més coses perquè els terrenys estaran ahí, però no haurem perdut tot el terme i no haurem posat en risc tot el potencial econòmic d’un poble que es pot diversificar en altres àrees”. Ortolà era favorable a què, unit a l’aprovació del projecte de ‘Pego Golf’ s’aprovara la protecció de les muntanyes que demana el Bloc Compromís, ja en 2005.

Conxa del Ruste, mostrava el seu “estupor davant la defensa d’este model” i declarava que “sembla que el Bloc vivim en un altre món perquè estem parlant d’un model econòmic que se n’anat a terra, un model econòmic basat en el taulell que ens ha esclatat a la cara i, de sobte, per a crear faena hem de fer el mateix”. Es preguntava la portaveu del Bloc-Compromís perquè es defensa la construcció, però no l’agricultura. Defensava també el comerç de proximitat i el model turístic que aprofite el bé que tenim ací.

Enrique Moll, defensava que Pego no té perquè paralitzar-se perquè s’aprove el projecte de ‘Pego Golf’. Apuntava el portaveu socialista que les coses són o no viables depenent del moment. A més, apuntava que encara no s’ha trobat en cap cas en què un cap de golf haja deixat de ser viable.

Fernando Gil, per part del PP, recordava que el seu partit des del principi ha defensat la construcció d’un camp de golf perquè “considerem que és un motor més de l’economia del poble” perquè veuen que “la construcció és el motor de l’economia”. Reconeixia que no es farà ja, però es deixa “de cara als nostres fills”.

L’alcalde declarava que “no és el mateix model” i explicava la seua idea de com s’hauria d’anar desenvolupant el projecte. D’altra banda, també diferenciava entre la funció de l’administració, consistent en vigilar que les empreses complisquen la normativa vigent, sempre d’una manera transparent i els interessos propis de l’empresa.

El punt era aprovat per 13 vots a favor, 3 de Ciutadans de Pego, 4 de PSPV i 6 del PP i 2 vots en contra del Bloc-Compromís.

Representants d’Esquerra-Pego, sense representació a la corporació municipal, van estar presents al plenari i arrel del resultat emetien un comunicat de premsa expressant la seua opinió, manifestada pel seu portaveu, Saül Ortolà que comentava que “Pego Golf, representa l’antítesi del model econòmic que defensem des d’Esquerra, és més, representa aprofundir en el sistema que ens ha portat a la crisi actual”. D’altra banda, consideraven que “rectificar és de savis i, per tant celebrem que el Bloc-Compromís s’acoste als plantejaments que sempre hem defensat des d’Esquerra-Pego”. Per últim, al parer de Saül Ortolà la votació posava en evidència “que el model econòmic de PP i PSOE és el mateix”.
978 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!