El plenari de Pego rebutja la violència de gènere

Més tard del que els hagués agradat, una majoria dels regidors i les regidores de l’Ajuntament de Pego, votaven contra la violència de gènere este 2013. Prèviament ja havien mostrar públicament este rebuig, el 25 de novembre. En esta ocasió, es reiterava amb l’aprovació d’una moció presentada pel Bloc Compromís de Pego.
En el plenari ordinari de desembre, més tard del que hagués agradat al Bloc Compromís de Pego, este grup polític presentava una moció contra la violència de gènere. La moció recorda que “any rere any venim denunciant les dramàtiques conseqüències de la violència de gènere i que malgrat aquestes reiterades declaracions, lluny de minvar, va augmentant amb xifres que necessiten molt més que una reflexió puntual i una adhesió nominal quan s’apropa aquesta data.

Enguany, terriblement dramàtic, ens ha deixat 10 dones assassinades al País Valencià, 77 dones i xiquetes assassinades a tot l’Estat espanyol, xifres brutals d’una violència que els organismes internacionals qualifiquen de pandèmia. Davant aquesta realitat, cal que ens plantegem per què no s’avança, què s’està fent malament i assumir el compromís d’actuar per canviar les coses”.

La moció del Bloc-Compromís denuncia, un any més, “una retallada als PGE (Pressupostos Generals de l’Estat) de més d’un 24% del pressupost destinat a polítiques d’igualtat, així com que el programa “Actuaciones para la prevención integral de la violència de genero” pateix una retallada d’un 1,5% respecte del pressupost de 2013 i una baixada acumulada d’un 22,5% des de 2008 amb objectius tan importants com sensibilitzar i facilitar les denúncies, millorar la resposta policial, judicial i social; i estan dins del seu àmbit d’actuació en part també l’atenció a les dones majors i la trata de dones”.

A més també ressalta que, des de “l’Observatori de Violència de gènere del Consell General del Poder Judicial ja s’ha fet una seriosa advertència: els ajustaments són responsables que moltes dones retiren la denúncia, ja que es troben en una situació de desprotecció que l’actuació municipal podria compensar. Així doncs, podem concloure que la implicació responsable dels ajuntaments en les polítiques d’igualtat és necessària per pal•liar situacions de risc. Això quan el mateix Govern de l’Estat vol eliminar les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere. Malgrat les declaracions de rebuig, aquesta violència és exercida des de les mateixes institucions quan abandonen el deure de tindre com a prioritat garantir el dret a una vida digna de tota la ciutadania, de totes les ciutadanes”.

Per tot això i per moltes altres qüestions, algunes relacionades amb la nova llei d’educació, el Bloc Compromís proposava al ple

1-“Fer arribar a les diverses administracions de la Generalitat i de l’Estat la nostra preocupació per l’abandonament d’actuacions públiques per protegir les víctimes de la violència de gènere i demanar que les mantinguen, així com que les doten dels recursos pressupostaris adients, que de cap manera poden ser disminuïts, ja que amb la situació de greu crisi que pateix la nostra societat es fan més necessàries encara. Exigir als Governs que apliquen i desenvolupen la Ley Integral de Medidas Contra la Violencia de Género i que la doten convenientment.

2-Dissenyar estratègies d’actuació i elaborar els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere, i això pel que fa a la violència contra les dones vol dir,

a.- Conèixer la realitat local respecte dels maltractaments, per detectar on cal actuar i previndre.

b.- Elaborar un pla de formació del funcionariat, treballadors i treballadores municipals per tal que siguen sensibles i tinguen estratègies per treballar les polítiques de gènere.

c.- Introduir entre les prioritats municipals la protecció i assistència a les dones que pateixen violència de gènere.

d.- Desenvolupar estratègies de prevenció contra la violència de gènere des dels àmbits educatiu, cultural, festiu, laboral, d’incentivació de l’associacionisme de les dones, sanitari, d’assistència social, dins les competències municipals i tenir-ho com a criteri transversal en qualsevol activitat municipal.

e.- Dotar tot açò en les partides corresponents del nostre pressupost municipal.

3-Dissenyar un pla d’acció específic per a la prevenció i eradicació de la violència de gènere en la adolescència , que ha de ser convenientment dotat als pressupostos municipals.

4-Traslladar aquests acords a les Corts Valencianes i a tots els seus grups parlamentaris.”

Ciutadans de Pego recolzava la moció perquè estan en contra de la violència de gènere, del maltractament a les dones.

Maite Ferrándiz manifestava que “el PP estem d’acord en els punts que es proposen en la moció”. No obstant, deixava clar que el PP no està d’acord amb “el manifest polític totalment que no compartim en absolut el seu contingut”.

Des del PSPV, Raül Tamarit, expressava un vot favorable a la moció “perquè és una realitat que passa dia a dia”, “perquè ho estem vivint al poble i tot el que siga afavorir a les víctimes de la violència de gènere, nosaltres ho recolzarem”.

L’alcalde i regidor de Serveis Socials i Igualtat, Enrique Moll manifestava que “la gent no pot imaginar-se com d’aprop tenim la violència de gènere”. Assegurava que “a Pego està ocorrent”.

La moció era aprovada per 9 vots a favor (PSPV, Ciutadans de Pego i Bloc Compromís) i 4 vots en contra (PP).
766 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!