El poble saharauí manté viu l’alè d’esperança

És una de les conclusions a les que s’arriba al recórrer l’exposició ‘Sàhara, desert d’esperança’ que, fins el 23 d’abril, està exposada al saló d’actes de la Casa de Cultura de Pego. Una mostra que des de fa tres anys va itinerant impulsada per l’associació Dar Al Karama i la Diputació d’Alacant. A Pego arriba de la mà de l’Agència AMICS i la Mancomunitat de Serveis Socials.
El passat 27 de març s’inaugurava a Pego, ‘Sàhara, desert d’esperança’ una exposició fotogràfica que des de fa tres anys està itinerant pels pobles de la província d’Alacant de la mà de l’associació Dar Al Karama, que significa llar de la dignitat i que es dedica a acollir xiquets malalts procedents dels campaments de Refugiats saharauís a Tinduf (Algèria) i de la Diputació d’Alacant. A Pego arriba mitjançant l’Agència AMICS, Agència de Mediació per a la Integració i la Convivència Social de la població immigrant, de la Mancomunitat de Serveis Socials. Explicava el president de la Mancomunitat, Enrique Moll, que esta exposició “pertany al Programa Circuit Solidari de la Diputació d’Alacant dins de les seues activitats de sensibilització amb els països del sud”.

Patricia Vallés, cap de la Unitat Tècnica de Benestar Social de la Diputació d’Alacant detallava que Dar Al Karama és l’autora de l’exposició fotogràfica que, a més de Pego, en este 2012, recorrerà 14 pobles més que s’afegiran als 23 municipis de la província d’Alacant que ja han albergat la mostra. Afegia Vallés que la itinerància s’ha perllongat en el temps “per la bona acollida que està tenint en tots els municipis […] perquè el moviment associatiu al voltant del Sàhara és bastant important a la província”.

Explicava Vallés que el Programa Circuit Solidari “és un programa de sensibilització que té com a objectiu fonamental fomentar la solidaritat entre els pobles i afavorir una consciència crítica i compromesa entre ciutadania i institucions al volant de múltiples problemes i de múltiples qüestions que en cada exposició tractem de cridar l’atenció sobre elles”.

“La vida nómada funde las vidas de los saharauis con el desierto y la naturaleza de la que subsisten”. És una de les frases que il•lustra una de les fotografies que es poden contemplar en l’exposició ‘Sàhara, desert d’esperança’. Ilde García, presidenta de l’Associació Dar Al Karama, en va dir algunes més de rellevants en la seua intervenció com per exemple, agafant a José Martí, “quien contempla en silencio un crimen, de alguna manera lo comete”. Una frase que va assegurar il•lustra molt bé el problema del poble saharaui. I resumia la situació, “la problemàtica saharaui des què Espanya abandonà el Sàhara i el va vendre a Marroc i a Mauritània i mai va cobrar i va deixar a un poble abandonat i mai més s’ha fet càrrec de la seua responsabilitat com a govern, amb eixe poble, per a intentar almenys, quan ha estat al Consell de Seguretat, ser capaç de donar el seu vot d’una determinada manera, no mirar cap a un altre costat o abstindre’s, que era una manera de ser còmplice, com deia José Martí”.

“Quien no comprende una mirada tampoco entenderá una larga explicación”, diu un proverbi àrab que treia a col•lació Ilde García per a fer referència a com afrontar la contemplació de l’exposició ‘Sàhara, desert d’esperança’. I és que avançava la presidenta de Dar Al Karama que l’exposició “ens pot contar moltes coses del desert i, sobretot, moltes coses de l’exili i d’un camp de refugiats, tot i que és gent summament alegre”.

Posava l’accent, Ilde García, en la violació continua dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental on “milers i milers de persones estan veient com es vulneren els més fonamentals dels seus drets”. Relatava Ilde Garcia que “en el dia estan pegant patades a les cases, estan entrant, estan violant a les seues dones, desapareixent els seus fills més joves o els marits. Això és una constant”, concloïa i, mentrestant, denunciava, “Nacions Unides […] gira la cara i, si per casualitat es troba una manifestació pacífica amb banderes o pancartes demanant drets […] pega la volta […] perquè dins de la seua missió no està el cuidar els drets els drets humans”.

735 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!