El PP aprova en solitari la llei que agilitza els tràmits urbanístics

El PP va votar ahir a les Corts, en solitari, la llei que modifica i simplifica la tramitació urbanística. El nou decret llei modifica la Llei del Sòl No Urbanitzable o la d’Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, a més dels règims jurídics de l’empreses públiques Vaersa i Epsar.
El PP va votar ahir a les Corts, en solitari, la llei que modifica i simplifica la tramitació urbanística. La llei, aprovada d’urgència, es limita a agilitar els processos per als promotors i a obrir la porta a la construcció d’hotels i restaurants en sòl no urbanitzable. I és que el nou decret llei modifica la Llei del Sòl No Urbanitzable o la d’Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, a més dels règims jurídics de les empreses públiques Vaersa i Epsar.

Resumint: es preveu un nou procediment d’urgència per a implantar activitats en sòl no urbanitzable, que marca tres mesos com a màxim per a obtindre la declaració d’interès comunitari. També se suprimeix el concert previ en la tramitació de plans generals; la caducitat de PAI per incompliment de terminis d’execució en tres anys no desclassificarà automàticament el sòl, llevat que així ho decidisca l’ajuntament.

Al territori valencià hi ha 119.798 habitatges sense vendre, segons dades del Govern central. Malgrat este estoc immobiliari, el president de la Generalitat, Francisco Camps, i el seu equip, s’han entossudit que l’única manera d’eixir de la crisi és continuar fomentant la construcció. Almenys això és el que es pot concloure després que a Les Corts, i amb els únics vots a favor del PP, s’aprovara d’urgència la llei de Mesures Urgents per a Agilitar el Desenvolupament d’Activitats Productives i Generar Ocupació.

La realitat d’este nom tan neutre és que les úniques mesures que aporta la nova llei és la modificació de tres lleis urbanístiques: l’articulat de la Llei Urbanística Valenciana (LUV), la Llei d’Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge (LOTPP) i la Llei de Sòl No Urbanitzable (LSNU).

Estos canvis tenen repercussions tan fonamentals com ara la supressió de tràmits -el concert previ o la cèdula territorial d’urbanització, per exemple-, així com que els ajuntaments podran reduir fins a un 50% el cànon per activitats en sòl no urbanitzable, és a dir, baixar els impostos als promotors.

Però sens dubte la major polèmica va vindre en la introducció d’una esmena del PP a última hora amb la qual s’obri la porta a la construcció d’hotels i restaurants en sòl no urbanitzable. És a dir, es facilita la construcció en zones rurals, una idea pensada per a la urbanització de l’interior valencià, a estes hores encara molt verge en comparació amb el litoral totalment col•lapsat.

Per una altra banda, esta nova llei dóna plena potestat a la empresa pública d’Aprofitament Energètic de Residus (Vaersa), que passa a ser com una constructora de la Generalitat, tot i haver patit grans problemes d’ineficiència en la gestió forestal, la seua principal funció fins ahir.

L’oposició va censurar que la norma elimina “garanties” de la legislació urbanística valenciana, introdueix “d’amagat” modificacions que incideixen en l’ “opacitat i discrecionalitat” de l’empresa pública Vaersa, i pretén “salvar la cara als elements especulatius que han produït la crisi”.

Els Populars no van acceptar cap de les nou esmenes presentades per Compromís ni de les 32 de EUPV, mentre que del PSPV en van aprovar dos –de les seues 11 al•legacions- mitjançant transaccional.

El conseller d’Urbanisme, Juan Cotino, va defensar la finalitat de la llei per a agilitzar tràmits urbanístics.

El diputat socialista Adolf Sanmartín va assegurar que la llei introdueix “més caos normatiu i, sobretot, més inseguretat jurídica” i, sobre esta qüestió, va qualificar d'”escàndol” que la norma preveu una “moratòria generalitzada fins a desembre de 2012” en la desclassificació del terra de “tots els PAI que havien quedat caducats per incompliment dels terminis d’execució”.

Per la seua banda, la parlamentària de Compromís Mireia Mollà va afirmar que el títol de la norma és una “gran fal•làcia”, ja que l’únic que fa és intentar “salvar la de cara als elements especuladors que han produït” l’actual crisi econòmica i, per a això, va lamentar que el PP hi haja introduït la supressió de “garanties” que preveia la normativa urbanística valenciana. Sobre esta qüestió, va criticar que la llei atorga als ajuntaments la possibilitat de regular la figura de la declaració responsable per a la realització d’obres menors en substitució de la llicència d’obres “apel•lant a la bondat de no sé sap qui”.

El diputat d’EUPV Lluís Torró (EU) va proposar rebatejar la llei com de “mesures per a conservar el model urbanístic insostenible i malgastador i per a l’endeutament descontrolat del Consell i la gestió opaca”.


851 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!