El procés català sobrevola la diada del 9 d’octubre a Pego
En el discurs institucional, la regidora de Cultura, la socialista Laura Castellà, va demanar diàleg perquè «no hi ha un altre camí que el diàleg» per a evitar «la divisió de la nostra societat». D’altra banda, però, la bandera amb la que va participar Compromís per Pego a la processó cívica, sense blau, va ser el focus de la polèmica. De fet, van processonar darrera de La Clandestina, no junt als regidors i les regidores de l’equip de govern, del PSPV i Ciutadans de Pego Independents i la regidora del PP. Esta última es va mostrar indignada per eixe gest de Compromís i molesta amb el discurs de la socialista Laura Castellà.
Ahir, 9 d’octubre, diada dels valencians i les valencianes, va tenir lloc a Pego la tradicional processó cívica que va partir de la plaça de l’Ajuntament i va finalitzar a la plaça Jaume I, davant l’escultura del Conqueridor. La processó cívica enguany va comptar amb la representació de totes les forces polítiques que conformen la corporació municipal: PSPV, Ciutadans de Pego Independents, Compromís per Pego, PP i Volem Pego. La Clandestina va posar el toc musical a la processó.
A Pego, com va passar de matí i, lamentablement, també de vesprada al cap i casal en els actes commemoratius del 9 d’octubre, el procés català hi va estar present. A Pego ningú el va anomenar directament, però l’apel·lació al diàleg de la regidora de Cultura, la socialista Laura Castellà, recordava el conflicte de la comunitat autònoma veïna. De fet, la consciència la va trair i va expressar que «el poble valencià ha viscut molt des d’aquell primer 1 d’octubre [referint-se a aquell primer 9 d’octubre], que va ser el punt de partida de la nostra història». Assegurava la socialista que «haurem d’enfrontar-nos a grans reptes i dificultats, però sempre ho haurem de fer units i orgullosos de la nostra realitat i de la nostra terra. Amb la voluntat de guanyar un futur millor per a tots, sense cap tipus d‘exclusió».
Defensava Laura Castellà que «els valencians ens mereixem un respecte i, en aquestos dies tan rebolicats, pareix que hi haja persones a les que els valencians els importem ben poc i això ho demostren fent coincidir actes importants en el mateix dia». Davant esta circumstància, la representant de l’Ajuntament de Pego, demanava «com a institució, el diàleg» perquè assegurava Castellà, «no hi ha un altre camí, sols el diàleg» i continuava asseverant que «no hi permetrem la divisió de la nostra societat», recordant que «nosaltres com a poble sabem ben bé que és allò de la divisió d’un poble» i és per això que afirmava que «no m’agradaria tornar a viure eixa situació de divisió, ni ací ni al país». Per esta raó demanava «als màxims representants del nostre país que dialoguen i que arriben a acords. Perquè això és la democràcia, eixa que tant ens ha costat aconseguir en tants anys. Defensem-la», concloïa.
La polèmica enguany, però, feia acte de presència abans d’eixe discurs, durant la processó cívica, ja que enguany, com ja fera l’any passat, Compromís per Pego es va unir a la celebració institucional del 9 d’octubre. Amb la diferència que l‘any passat, ho va fer incorporant-se a la processó des de la plaça de Maria Cambrils, havent realitzat el seu acte amb anterioritat. I enguany eixien des de la plaça de l’Ajuntament amb la resta de la comitiva. Ho van fer, com la resta d’anys, amb una bandera de quatre barres roges, sense blau, que és la del penó de la conquesta que, la tradició diu, els musulmans valencians van hissar en la Torre d’Ali Bufat el 1238 per simbolitzar la rendició de la ciutat de València a Jaume I.
La presència d’esta bandera gegant, sense blau, va motivar el rebuig frontal de la regidora popular, Ana Ortolà, que va pensar fins i tot de no participar en la processó cívica. Finalment, ella, junt amb els regidors i les regidores socialistes i de Ciutadans de Pego Independents van desfilar en primera lloc i, separats per La Clandestina, van participar els regidors i regidores de Compromís per Pego i altres simpatitzants. També en eixa segona posició va desfilar la regidora de Volem Pego.
La popular Ana Ortolà va expressar, en acabar l’acte del 9 d’octubre que va acudir a la celebració institucional creient que «celebràvem el dia dels valencians i les valencianes i, aprofitant també el moment en el que estem vivint, el respecte a la llei, a tots els valencians, sent espanyols, i el que acabe de viure és un acte que representa més bé la celebració del País Valencià no de la Comunitat Valenciana», criticava la regidora popular. Estava sorpresa també Ana Ortolà amb el fet que en el discurs institucional «només han demanat diàleg per part del Govern central. No han demanat el respecte a la llei, ni a la Constitució, ni a l’Estat democràtic de dret».
Des de Ciutadans de Pego Independents, Alícia Siscar, demanava durant la diada dels valencians i les valencianes, recordant la crispació viscuda a Pego, que «no estem en situació de posar banderes, ni traure banderes. En tota cas, la bandera de la Comunitat Valenciana», apuntava Siscar. Que afegia, acte seguit que «cadascú que pense el que vulga, però que hui no era dia per crispar a la gent. Ha de ser un dia per passar en tranquil·litat, perquè estem en un democràcia que prou ens ha costat».
Irene Sendra, des de Volem Pego, destacava que «tots hem d’estar junts, units i disfrutar aquest dia i recordar que som un poble que ens mereixem el millor».
Àngel Oltra Pérez, per Compromís per Pego, posava el focus en la festivitat, però també en la part reivindicativa del 9 d’octubre i destacava que és un dia per ressaltar que els valencians i les valencianes «necessitem una sanitat com Déu mana, necessitem unes infraestructures com toca. I això és un tema que a dia de hui encara no tenim, entre altres coses, per un infrafinançament que estem patint tots els valencians i les valencianes i que per tant, cal dir que allò que és nostre ens ho deu l’Estat que no ens paga i que a més té un deute amb nosaltres que dura anys».
L’acte finalitzava amb la dolçor reflexiva dels versos, recitats per Josep Orihuel i musicats per Clàudia Ortolà.