El Samaruc fa variar el traçat del gasoducte a Pego

Tot i això el traçat afectarà la marjal Pego-Oliva. La Conselleria de Medi Ambient ha autoritzat les obres del ramal del gasoducte d’Endesa que portarà aquest tipus d’energia fins a Pego, però també a Ondara i El Verger, des de la planta de distribució de Dénia. L’obra només es podrà fer fins a febrer per a evitar l’època de cria de les aus. L’ampliació de la xarxa de distribució de gas natural va salvar ahir un dels principals obstacles administratius per a obrir-se pas al nord de la província d’Alacant. La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, ha donat llum verda a la declaració d’impacte ambiental per a construir una conducció d’alta pressió que garantirà el subministrament de gas natural al terme municipal de Pego, tot i que bona part de la conducció travessa el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.

El ramal actualment autoritzat de les obres del gasoducte d’Endesa portarà l’energia fins Pego, Ondara i El Verger des de la planta de distribució de Dénia però amb la modificació del seu traçat per a poder protegir una de les espècies en perill d’extinció més importants dels aiguamolls valencians: el Samaruc. Esta modificació se suma a l’anunciada dijous passat, quan el Govern va autoritzar un canvi de traçat submarí del gasoducte que ha d’enllaçar amb Eivissa, a l’altura de Dénia, al localitzar-se un fons rocós.

L’estudi d’impacte ambiental per a la construcció d’una antena d’alta pressió de subministrament de gas natural a Pego (mesura quasi 8,4 quilòmetres de longitud) adverteix que segons l’informe del Servei de Conservació de la Biodiversitat l’itinerari de la canonada afecta “tant al parc natural de la Marjal Pego-Oliva com a la zona humida de la desembocadura i front litoral del riu Racons que estan definides com a àrees de recuperació del Samaruc” i per eixe motiu s’estima necessari dur a terme la modificació del traçat original”. Hem de recordar que des de la dècada passada peixos com el Samaruc o el Punxoset intenten assentar-se i recuperar-se en l’aiguamoll, d’ahí la importància que les infrastructures no danyen el seu hàbitat. En l’actualitat la localització del Samaruc està molt restringida i només sobreviuen tres poblacions en la zona de Peníscola (Castelló), el contorn de l’Albufera de València i la zona de Pego-Oliva.

Així, encara que la marjal també està catalogat com a àrea de reproducció d’esta espècie, en la resolució de la Conselleria, publicada ahir en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), es considera que “el traçat discorre per una zona d’amortització del parc natural que no afecta el règim hídric del parc”, per la qual cosa es considera compatible amb el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN).

La resolució de la conselleria de Medi Ambient especifica que també es protegiran tots els elements etnològics i arqueològics mitjançant l’establiment d’un perímetre de protecció al voltant dels mateixos en superfície suficient per a assegurar la seua preservació. La presència del parc natural de la marjal ha fet variar considerablement el projecte en allò que s’ha referit a la seua execució. Des de la conselleria la canonada es considera compatible amb el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de l’espai protegit perquè indica la resolució que “el traçat discorre per una zona d’amortització del parc natural que no afecta el règim hídric del parc” però incideix que “les obres es realitzaran entre els mesos d’agost a febrer, ambdós inclusivament, per a evitar l’època de cria de les aus i altres vertebrats”. A més, exigeix extremar les precaucions en els 11 punts en què la conducció creua amb llits hídrics com a rambles o rierols per a no afectar la qualitat de les aigües, per la qual cosa s’aconsella executar-les en períodes d’estiatge.

Respecte al traçat triat amb la modificació, travessarà el límit este del Safari Park El Verger i vorejarà el parc natural pel seu límit exterior. L’execució es realitzarà amb plena comunicació amb el director del paratge. La Conselleria ha optat, per tant, pel traçat bàsic, que discorre parcialment dins de l’aiguamoll quasi en paral•lel a la carretera comarcal coneguda com Racons, en detriment de la denominada alternativa 1, que evita entrar dins dels límits del parc natural, però que finalment ha sigut rebutjada perquè discorre per una zona massa escarpada en la que, a més, abunden les urbanitzacions i nuclis de població disseminats.
696 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!