El Síndic de Greuges inclou l’Ajuntament de Pego en la relació d’administracions no col·laboradores
El motiu és que no va donar resposta en el termini fixat a la informació sol·licitada ni al requeriment vinculat a eixa reclamació. El consistori no va poder donar resposta en temps i forma perquè, expliquen fonts municipals, no disposaven de personal tècnic qualificat per avaluar la situació denunciada.
_______________
El Síndic de Greuges va presentar ahir a les Corts el seu informe anual, corresponent a 2024. L’Informe del defensor autonòmic constata que el nombre de consultes de la ciutadania va augmentar un 30% respecte de les del 2023, i van arribar a les 18.600, i les queixes més d’un 20% comparat amb les de l’any anterior, fins a les 4.770. A més, el síndic va obrir quinze queixes d’ofici el 2024, la majoria sobre infància i adolescència.
Al llarg de l’any passat, les queixes sobre serveis socials i transparència van ser les més nombroses, i s’han incrementat considerablement respecte a exercicis anteriors. Tant és així que ja suposen el 47,91 % del total. De fet, Àngel Luna ha destacat el “descomunal augment” de les queixes en matèria de serveis socials, més del 49% respecte al 2023, especialment en la gestió de la dependència, diversitat funcional i renda valenciana d’inclusió.
La segona matèria per nombre de queixes rebudes és la de transparència, que s’han incrementat per damunt del 43%. Des de la institució remarquen que la falta de transparència “respon a comportaments injustificats i arbitraris que afecten negativament la democràcia i la ciutadania”; i que acaba provocant desafecció política.
Però l’Informe del Síndic de Greuges també inclou un apartat sobre col·laboració de les administracions amb la institució. El 2024 hi va haver 514 ajuntaments que en 2024 no hi van col·laborar. I entre ells no estava l’Ajuntament de Pego. Este, però, l’incorpora el Síndic a la relació d’administracions locals no col·laboradores l’any 2025.
El cas es remunta al 10/09/2024 i deriva de la queixa d’una persona que denuncia «les molèsties procedents de les màquines de vending ubicades en els baixos de la seua vivenda». Davant la queixa, el Síndic de Greuges «el 07/10/2024 sol·licitàrem a l’Ajuntament de Pego que, en el termini d’un mes, ens enviara un informe sobre este assumpte». Però, transcorregut el termini establert no va rebre «la informació requerida» «ni tampoc es va sol·licitar per l’Ajuntament de Pego l’ampliació de termini», explica l’expedient publicat. Per això, el defensor autonòmic el 21/11/2024 dicta una resolució en la qual es dirigix a l’Ajuntament de Pego per recordar-li els deures legals com a administració i li fa una sèrie de recomanacions.
I és cert que, el 12/12/2024 el Síndic va rebre un informe del consistori pegolí «amb una relació d’actuacions de la Policia Local en la zona referida per la persona interessada». No obstant això, puntualitza el document, en este informe municipal «no es fa cap al·lusió a l’acceptació o no de les consideracions formulades en la resolució anterior». Per això, el Síndic de Greuges entén que «no s’han realitzat les actuacions necessàries per a atendre les recomanacions» i per això tanca l’expedient incloent l’Ajuntament de Pego entre les administracions no col·laboradores.
Des del consistori s’explica que sí que hi van respondre, però ho van fer amb posterioritat al termini fixat pel Síndic perquè, en eixe moment l’Ajuntament de Pego no disposava de personal qualificat per a l’avaluació requerida, atenent que no hi havia ningú ocupant la plaça de Tècnic/a d’Administració General, ni la de Tècnic/a de Medi Ambient ni la d’Arquitecta municipal. I per tant, entenen des del consistori que sí que han complit amb l’obligació de col·laboració amb l’entitat, tot i que reconeixen que ho han fet fora del termini establit per esta.