Els afusellats per defensar la II República homenatjats

Més d´un centenar de persones es van congregar al cementiri dissabte per la vesprada per a rendir homenatge als morts per la llibertat durant la Guerra Civil. Un acte institucional, que arribà al seu punt àlgid durant el minut de silenci que es va produir per respecte a les víctimes. Posteriorment, cercavila fins al Pla de Font amb dolçaina i tabal on es van poder vore les figures de la “Muixeranga de Sueca”. A partir de poqueta nit música amb les actuacions dels grups pegolins “La sonora del maurà”, “Lilit i Dionís”, “Trilogy” i “La Gossa Sorda”. Aquest cap de setmana les jornades per la memòria històrica han sigut l´eix vertebrador de la vida cultural de Pego. Diversos han estat els motius que han dut a un grup de pegolins i pegolines ha organitzar les jornades. Per una banda, celebrar el 75é aniversari de la proclamació de la II República Espanyola i el 70é aniversari de l´intent de colp d´estat que va desembocar en la Guerra Civil. Per altra banda, rendir homenatge a aquelles persones que van morir per la llibertat durant el període de la guerra civil i del posterior règim militar.

Divendres per la nit el documental produït per InfoTv “La utopia desarmada: memòria d´un País Valencià republicà” va posar en situació als assistents a la projecció. El film realitzat per Sergi Tarín es vertebra en les declaracions de persones anònimes que van viure la gestació de la república, la seua implantació i els avanços que va produir a la societat espanyola com va ser la igualtat entre homes i dones, la reforma agrària, l´obligatorietat escolar per tal d´acabar amb l´analfabetisme i altres.

El documental abraça un període ampli que va des del 1931 fins al 1939 i dóna compte de la victòria de la dreta, del posterior alçament militar, de València com a capital de la II República i del naixement del valencianisme polític. Un discurs cronològic teixit amb els testimonis que van viure tot el procés en primera persona, com a fil conductor les explicacions de diversos historiadors especialistes en l`època mostrada.

Divendres la música de Pau Alabajos va posar l´accent lúdic al primer dia de les jornades. El dissabte el punt neuràlgic de Pego va ser el Cementiri Municipal, on es van donar cita diversos centenars de persones per a celebrar l´homenatge institucional a les persones mortes per la llibertat durant la guerra civil.

“Les correntes de l´exili” de Pere Quart, en veu d´Anaïs Síscar, dóna compte dels sentiments de moltes persones forçades a emigrar per por a la repressió que s´intuïa per als defensor de la II República.

La intervenció, en representació de l´equip de govern de l´ajuntament de Pego, va còrrer a càrrec del segon tinent d´alcalde, el nacionalista Joan Carles Cambrils. En un discurs emocionat va destacar el silenci i la repressió de la gent que va sobreviure. També va qüestionar el sistema polític actual, en part heretat del franquisme i va destacar la llei de punt final per la qual no es permet exigir responsabilitats penals pels crims realitzats durant la guerra civil.

El secretari local del partit socialista, Enrique Moll, en representació del partit que ostentava l´alcaldia de Pego durant la segona república també va pronunciar un discurs on va destacar que tot i el pas del temps dissabte es va poder recordar la proclamació de la II república. Va reivindicant la memòria de les persones que van lluitar pels drets bàsics de la gent que viu en democràcia.

El minut de silenci, però, va ser el moment més emotiu de totes les jornades. Un minut de silenci acompanyat per la música trista del trombó de Ferran Ferrando que va traslladar a tots els assistents al record.

“L´himne de riego” interpretat per La Clandestina va indicar el moment d´abandonar el cementiri per a, en cercavila arribar fins al Pla de la Font. La comitiva va estar encapçalada per una enorme bandera republicana.

Al Pla de la Font va tenir lloc l´actuació de “La Muixeranga de Sueca”, la lectura del manifest a favor de la memòria històrica, la ponència del bisbe de l´esglèsia luterana del País Valencià sobre “la llibertat religiosa en temps de la república” i a continuació l´actuació de “La sonora del maurà” .

Per la nit, el rock, l´ska, el remember i altres estils musicals de la mà dels grups pegolins “Lilit i Dionís”, “Trilogy” i “La Gossa Sorda” van posar la nota més jove a unes jornades plenes de records d´un temps que va implicar per a l´Estat Espanyol un grau de modernitat envejable truncant per un alçament militar que va soterrar totes les llibertats individuals per a alçar un règim feixista i dictatorial durant 40 anys.


476 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!