Els mariners insisteixen en soterrar el gasoducte amb les Balears

Els mariners de Xàbia, Dénia i Calp es reuniran dilluns que ve amb els representants de l’empresa Enagás per a tractar d’arribar a acords en la construcció del gasoducte que unirà la península amb les Illes Balears. El projecte, que ha sigut adjudicat esta setmana per 250 milions d’euros comença en el terme de Dénia, junt amb la desembocadura del Molinell, fins a arribar pel traçat marítim fins a Eivissa. És el progrés. Sota aquesta frase grans empreses han omplit les seues butxaques a costa, normalment, del sector primari. Agricultors, ramaders i pescadors son l’ànec lleig del conte i la moneda de canvi més barata que existeix per a que les grans multinacionals o empreses guanyen diners. Ho patixen els llauradors al camp i també els pescadors a la mar. Les gran elèctriques omplin les fulles d’economia enunciant els seus beneficis trimestrals però son incapaços de invertir per a eliminar el calbejat aeri de bancals i parcs naturals ja que de moment conten, si no amb el beneplàcit de l’administració, al menys amb la vista grossa.

El darrer cas el pateixen els pescadors i afecta al gasoduce que deu realitzar-se des de la Península Ibérica i Les illes. Els beneficiaris indirectes seran els habitants de les illes, el que guanyarà diners l’empresa Enagàs –que suministrarà l’energia- I FCC –l’encarregada de constrirlo, els que quedaran bé les administracions que han aconseguit l’infraestructura. I quí perd en tot açó? Sols els pescadors.

Per això, segons va comentar Moisés Erades, patró major de la Confraria de Xàbia i president de l’Organització de Productors Pesquers de la Marina Alta (OPP), ‘‘la nostra intenció és transmetre a l’empresa la necessitat que duga a terme el soterrament del gasoducte o s’estudie qualsevol altre tipus de solució que no afecte el treball diari del sector pesquer”.

Erades va recordar que la infraestructura per a portar el gas natural a les Balears, tal com està prevista, ‘‘constituirà una barrera infranquejable que repercutirà en les captures diàries dels mariners”.

De fet, les barques d’arrossegament hauran de replegar les seues xarxes abans d’arribar a les parts afectades pel gasoducte i tornar a desplegar-les una vegada l’hagen sortejat. Quelcom que en la pràctica resulta completament impossible perquè suposaria massa hores extra d’esforços als mariners.

A més, segons Erades, posaria en perill les captures que diàriament realitza un sector que no passa per la seua millor època.

El president de Xàbia va insistir en el fet que els mariners tenen una sèrie de drets històrics que haurien de prevaldre i que el gasoducte ‘‘els eliminarà per complet”. De fet, ja en 2005 van presentar al•legacions al projecte igual que va fer la Federació de Confraries d’Alacant. En total, es van remetre unes 200.

El projecte, que ha sigut adjudicat esta setmana per 250 milions d’euros comença en el terme de Dénia, junt amb la desembocadura del Molinell, fins a arribar pel traçat marítim fins a Eivissa.

Abans d’ arribar a Dénia i afectarà un total de 22 localitats de les comarques de la Costera, la Vall d’Albaida, la Safor i la Marina Alta
628 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!