Els sindicats fan una crida a la vaga per la dignitat funcionarial

Dijous passat UGT i CCOO informaren de la convocatòria de vaga del sector públic als treballadors i les treballadores de l’Ajuntament de Pego. Aquesta està convocada demà dia 8 de juny. A més de la vaga hi haurà manifestacions a les tres capitals de província a les 7 de la vesprada. La vaga i les manifestacions estan en contra de la reducció de la despesa pública, contra les rebaixes salarials i enfront de la congelació de les pensions, en defensa de l’ocupació pública i dels serveis públics perquè són de tots i totes i gratuïts.
Dijous passat representants dels sindicats CCOO i UGT informaven els treballadors i les treballadores de l’Ajuntament de Pego sobre els motius de la vaga que tindrà lloc demà dimarts. Una vaga del sector públic que estarà acompanyada de manifestacions, a les 7 de la vesprada, en les tres capitals de província sota el lema ‘No al retall de la despesa pública’.

El passat 12 de maig el President del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero anunciava les mesures que aplicaria l’Executiu per tal d’accelerar la reducció del dèficit públic espanyol. Una reducció del dèficit en 5 punts del PIB durant el 2010 el que es tradueix en 5.000 milios d’euros i una reducció per a 2011 d’un punt més, és a dir, de 10.000 milions d’euros.

La primera gran mesura anunciada per Zapatero era la de la rebaixa del 5% de mitjana en el sou dels empleats públics, en aquest 2010. Que a més, es congelaran l’any que ve, any en què es consolidarà esta rebaixa i que s’aplica des d’aquest mateix mes de juny.

Aquesta decisió posa en dubte el pacte signat entre el col•lectiu de funcionaris, i la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, i que va permetre pujar un 0’3% els sous a principis d’este any amb la condició de mantenir-los sense canvis el proper i abonar la inflació amb caràcter de retroactivitat a partir de 2012. Estes mesures se sumen a la reducció de la taxa de reposició prevista en el pla presentat fa uns mesos i que fixa que per cada 10 funcionaris que es jubilen només serà substituït un.

La rebaixa salarial és proporcional als ingressos, és a dir, afectarà més als salaris més alts.

Per aquesta mesura, principalment, els sindicats majoritaris convocaven una vaga del sector públic per a la jornada de demà dimarts, 8 de juny.

A Pego, el coordinador d’administració local de CCOO a l’Alcantí, Alejandro Cremades assegurava que “el motiu de la mobilització és claríssim”, i explicava que els treballadors i les treballadores del sector públic, “hem sofert amb aquestes mesures del govern un atac frontal i directe al que som els sindicats de classe, a tota la classe treballadora i, sobretot, a les administracions públiques, intentant aplacar la crisi […] retallant drets dels treballadors de les administracions públiques i per suposat amb això no estem gens conformes”, sentenciava Alejandro Cremades.

Cremades recordava que els sindicats majoritaris fa al voltant de mig any que “ja subscriguérem un acord amb el govern per a afrontar una crisi, un acord de retenció, però pareix ser, que de la nit al dia eixos acords no serveixen per a res”, sinó més bé al contrari, aclaria el coordinador d’administració local de CCOO, eixes negociacions es veien suprimides “per un acord unilateral des del govern per a carregar-se qualsevol diàleg social”.

Des d’UGT, Miguel Chinchilla, secretari general de serveis públics de la Marina Alta, afirmava que “hi ha molt de mar de fons” i a continuació expressava la idea que “el govern ha fet un atac a la línia de flotació de l’administració pública i de les relacions laborals i el que no podem permetre és que havent un acord recentment signat i un acord que es va signar amb una responsabilitat molt clara per part dels sindicats, negociant una pujada del 0’3% en l’administració pública, sent conscients i solidaris amb la crisi que hi havia, que es raspallen d’un cop de ploma la negociació col•lectiva i els acords signats, per a rebaixar-nos el sou un 5% de mitjana en l’administració pública, que és inèdit, que és la primera vegada que es fa des de la democràcia a Espanya”. Aquestes circumstàncies fan asseverar a Chincilla que des d’UGT “estem totalment en contra de la mesura”.

Diverses són les raons perquè des d’UGT està en contra de les mesures adoptades pel Govern Central per reduir el dèficit públic, i més concretament pel que fa a la rebaixa d’un 5% de mitjana dels sous del funcionariat públic. La primera, “per dignificar l’ocupació pública, que estos dies s’està veient molt atacat, per part de molts sectors de la societat que deuen donar-se compte, eixos sectors que en calent estan criticant als treballadors i les traballadores del sector públic i al mateix sector públic, que som l’enveja de molts països”.

Apuntava també Miguel Chinchilla al fet que “no sapiguem vendre el nostre producte quan fora el reconeixen, doncs ens sembla lamentable i si això ho fa la societat, una societat que hem tingut amb un munt d’anys de bonança, on hi hagut gent no professional, sense titulació, sense qualificació, que ha estat treballant en la construcció i que s’ha endut uns sous mensuals tremends –del que s’alegrava el secretari general d’UGT dels serveis públics de la Marina Alta- perquè això li ha donat riquesa al país, i que eixes persones que com a conseqüència de la caiguda immobiliària i de la construcció ara es troben en l’atur, siguen les que més critiquen els serveis públics i el treball públic, doncs no sé que és el que pretenen?”, llençava com a pregunta retòrica Miguel Chincilla. Reiterava el líder sindical que “no es ja pel descompte –salarial- sinó per dignificar el treball públic”.

En segon lloc, des d’UGT, s’apunta que el Govern Central podria haver retallat d’altres llocs. Miguel Chinchilla plantejava que “si som un país tercermundista com s’està dient, a nivell econòmic […], s’haurà de pensar que si som pobres per a unes coses, serem pobres per a totes. I si no podem tenir forces en Afganistan, doncs que se’n vinguen a casa, i si no podem tenir un exèrcit més gran, doncs n’haurem de tenir un més menut. I s’haurà de subvencionar allò que es puga” i en este cas posava Chinchilla com a exemple el txec-bebé, del que argumentava que ha estat una manera nefasta de malbaratar els diners, ja que “quan es posen 2.500 euros per naixement, la societat s’ha de donar compte de què el mateix ho va a cobrar el fill de qualsevol persona aturada […] que la filla de la Duquessa d’Alba” i preguntava en veu alta: “li fan el mateix efecte els 2.500 euros a ambdues persones quan donen a llum?”. Anava més enllà el líder sindical preguntant: “veritat que eixos diners que s’han donat ha sigut al tontón, de manera irresponsable i creiem que repartit insolidàriament?” “Doncs el mateix passa amb la rebaixa salarial del funcionariat públic”. Amb la diferència que “aquesta és una mesura més dirigida que no va a resoldre el problema de l’atur ni el problema de la crisi que toca la línia de flotació dels serveis públics, que deurien defensar el govern i els polítics”, “perquè –argumentava el secretari general de serveis públics d’UGT- quan van malament les coses és per culpa de la gestió dels polítics, no de la feina dels treballadors públics que la desenvolupen i per tant, l’únic que fan amb aquestes coses és entorpir encara més la imatge i fastiguejar l’ocupació pública”.

Així, els sindicats CCOO i UGT convocaven als treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Pego a participar en la vaga de demà, 8 de juny, enfront del Pla del Govern, contra la reducció de la despesa pública, pel manteniment dels drets socials i retribuïdors. Contra les rebaixes salarials i enfront de la congelació de les pensions. Pel compliment dels acords; en defensa de l’ocupació pública i en defensa del servei públci, perquè és de totes i de tots i gratuït.

A més de la vaga en el sector públic, els sindicats han organitzat manifestacions a les tres capitals de província, Alacant, Castelló i València, a les 7 de la vesprada. A Alacant la manifestació eixirà des de les Escales de Jorge Juan, a València des de la Plaça de les Aules. CCOO ha posat a disposició dels treballadors i treballadores públics, interessats a assistir a la manifestació d’Alacant, un autobús que eixirà des de Dénia a les 5:15 de la vesprada. Per a reservar plaça s’ha de telefonar al 96 578 01 72 i preguntar per Mari Carmen.
742 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!