Elvira Cambrils Miralles, accèssit lliure Premi Literari de Narrativa de Dones 2017, amb el relat ‘La mar d’Essaouria’
El relat ‘Calle Progreso 36. Se vende’ d’Alicia García Herrera s’ha alçat amb el primer premi de la XVIII edició dotat amb 2.000 euros. Els accèssit tenen un premi de 1.000€. Al concurs, organitzat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’han presentat un total de 97 relats escrits per 84 dones diferents.
Hui ens hem assabentat d’una molt bona notícia relacionada amb la literatura que es crea des de Pego. I és que a l’escriptora pegolina, Elvira Cambrils, se li ha concedit l’accèssit lliure pel relat ‘’La mar d’Essaouira’, Premi Literari de Narrativa de Dones 2017 organitzat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
La directora general de l’Institut Valencià dels Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, serà l’encarregada de lliurar, esta vesprada en la Biblioteca de la Dona, els guardons de la XVIII edició del Premi Literari de Narrativa de Dones. El seu objectiu és, a més de promoure la creativitat literària de les dones, impulsar els valors de “tolerància, respecte i igualtat, així com de ruptura amb els estereotips tradicionals, que són un obstacle per a aconseguir la igualtat d’oportunitats entre dones i homes”.
Així ho ha subratllat Such, qui ha explicat que el relat ‘Calle Progreso 36. Se vende’ d’Alicia García Herrera s’ha alçat amb el primer premi del XVIII Concurs Literari de Narrativa per a Dones organitzat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives corresponent a 2017.
Els dos accèssit d’esta edició han recaigut en l’obra ‘La mar d’Essaouira’ d’Elvira Cambrils Miralles i en ‘La niña del mar’ de Trini Navarro Vidagany, pertanyent a una associació de dones.
A esta XVIII edició s’han presentat un total 97 relats escrits per 84 dones. El primer premi està dotat amb 2.000 euros i els dos accèssit amb 1.000 euros cadascun.
Elvira Cambrils Miralles ha guanyat l’accèssit lliure per ‘La mar d’Essaouira’, un relat dedicat a Rosa Ribera, in memoriam. Esta història està encapçalada per una cita de Margueritte Duras que diu així: “Si no existira l’amor i la mar, ningú no escriuria llibres”. Afortunadament, però, hi existixen les dos coses i ens han permés llegir més d’una novel·la de l’autora pegolina.
María Such ha felicitat les guanyadores i ha ressaltat “la consolidació d’un certamen que s’ha constituït com a plataforma de participació i difusió de les creacions literàries de moltíssimes dones de la Comunitat Valenciana”.
Així mateix ha manifestat que esta iniciativa promou i incentiva el paper de les dones en la societat, “atenent a la històrica consideració cultural i social que ha posicionat al gènere femení en clar desavantatge”.
Per això, ha assegurat Such, des de la Conselleria d’Igualtat s’inclou en la seua programació anual diverses activitats, entre les quals ha destacat el concurs de narrativa dirigit a dones residents a la Comunitat Valenciana, “amb la finalitat de fomentar la seua creativitat literària”.
cal recordar que el tema del relat per a optar a aquests premis és lliure i es valora, a més de la qualitat literària de l’obra i la coherència narrativa, la defensa de valors no discriminatoris ni sexistes i la ruptura d’estereotips masculins i femenins tradicionals. Els escrits han de ser originals i inèdits i es pot utilitzar el valencià o el castellà, indistintament.
Els relats premiats i els finalistes s’inclouran en el recopilatori que publica cada any la Generalitat amb el títol ‘Les Dones conten’.