Fins el 4 de març es pot contemplar l’exposició de disfresses de Carnestoltes fetes a casa
Disfresses que una colla d’amigues i amics han anat confeccionant des de, almenys, el 1988. Cada any, en tornar d’estiuar, Maite Alborch ja els té preparada una bateria de propostes per a desenvolupar per al Carnestoltes de l’any següent. Des d’eixe moment, van enriquint la idea i madurant-la. Esta es fa realitat els mesos previs a la cita, amb quedades constants a la portella d’una de les de la colla. Entre les disfresses que hi ha exhibides es pot contemplar un interrogant que ens deixa amb les ganes de saber quina serà la disfressa per a este 2017.
Fins el 4 de març es poden contemplar, al Centre d’Exposicions Museu d’Art Contemporani de Pego, la mostra de disfresses fetes a casa que una colla d’amigues i amics han tingut el gust d’exhibir. I no és per a menys si tenim en compte que són les seues disfresses les que han estat guanyadores dels darrers concursos de disfresses del Carnestoltes de Pego. Així, de dilluns a dissabte, de 10 a 13 hores i de 17 a 20h., es pot visitar el Centre d’Exposicions i agafar idees per a propers Carnestoltes.
Ens explicaven alguns i algunes components de la colla d’amigues i amics que, depenent de l’any són entre 8 i 14 les persones que ixen amb la mateixa disfressa. Disfresses que comencen de dissenyar-se al mes d’agost. Moment en el que Maite Alborch, l’encarregada de mirar ací i allà, presenta les idees que poden arribar a ser disfressa. Assegura que, en estos moments, «la gent m’anima molt perquè pel carrer ja va preguntant de que eixirem l’any que ve i això dóna forces per tornar a començar». Apuntava que un punt important per a posar-se mans a l’obra és «com de bé ho passem». Pel que fa a l’elaboració de la disfressa, afirmen que «sempre, sempre, sempre tots participen» i a més ho fan sense discutir.
A l’exposició es poden contemplar disfresses que van del 1988 al 2016. Un ventall ampli de dissenys que permeten comprovar com han anat canviant les temàtiques o els materials utilitzats per a realitzar les disfresses. El tul va ser un material molt utilitzat durant bastants anys. En descobrir l’espuma, però, atenent que el Carnestoltes se celebra a l’hivern i que és un material molt flexible, s’hi van passar sense pensar-s’ho. I en les últimes edicions han afegit molts materials reciclats i llums per donar un punt de tridimensionalitat als vestits. El millor exemple és la disfressa de l’any passat que la part superior estava feta amb gots de plàstics per al cafè i també incloïa llums leds que la feien més espectacular.
A l’exposició, només entrar a l’esquerra, es pot veure un gran interrogant platejat. Ahí se suposa que anirà la disfressa de 2017 en passar Carnestoltes. Ens avançaven que enguany el vestit «té molta més faena, tres voltes més faena que qualsevol vestit, però no és tan vistós com el de l’any passat», reconeixien.
Ens asseguraven els i les components de la colla que «sempre, sempre, sempre tots participen en la confecció de la disfressa». A més, ho fan sense discutir.
La regidora de Festes, Rebeca Bañuls, valorava la iniciativa com a molt «bona per a vore el Carnestoltes des d’un altre punt de vista». I de fet, confessava que «quan em van proposar fer l’exposició em va encantar la idea». També assenyalava que esta mostra ha permès combinar els cartells que han participat en el concurs de cartells de Carnestoltes i les disfresses.
Bañuls considera que «no cal saber cosir per a poder elaborar una bona disfressa» és per això que animava a tot el món a seguir l’exemple i així tenir l’excusa «per ajuntar-se amb els amics i les amigues i celebrar una festa que és nostra».