José Cambrils recupera «l’arquitectura antiga» de Pego en el segon llibre
En Arquitectura urbana a la vila de Pego José Cambrils vol mostrar «tota l’arquitectura antiga que, en millor o pitjor estat, es conserva per contrastar-la amb «la nova arquitectura» que s’està realitzant al segle XXI. Cambrils es confessa «una gran frustració» en comprovar que «les parts implicades en la conservació dels monuments i edificis, no desitgen ni tenen el més mínim interès en prendre accions davant esta situació».
En novembre de 2015, quan el pegolí José Cambrils va presentar Arquitectura rural de la vall de Pego va avançar que ja estava capficat en un segon projecte que anava a abordar el patrimoni urbà de Pego. Esta segona obra, titulada Arquitectura urbana a la vila de Pego va veure la llum a finals de 2016.
Esta obra és, a simple vista, més completa que la primera pel que a informació al voltant del poble recull. Segons l’arquitecte que prologa l’obra, Miguel del Rey, «José Cambrils ens mostra en el seu últim llibre el Pego urbà, aquest espai dens i viscut per aquells que l’habiten, per a aquells que l’hem habitat i tenim d’ell una imatge mental que ens acompanya; també per als que ocasionalment visiten un bell poble carregat d’història i patrimoni, de vegades no en excés valorat, ja que aquest patrimoni edilici, el que construïx el propi paisatge urbà, és el que ens passa desapercebut per ser cosa vista tots els dies».
Hi destaca del Rey la documentació que hi contempla el llibre «amb la voluntat de fixar una sèrie de dades, de noms, de formes, d’imatges que ens permeten identificar carrers, edificis, espais; organitzats de manera lògica, en el temps, documentar-los, donar-nos noms i dates, parlar d’història, dels personatges que els van construir i els van fer realitat». I tot això ho ordena Cambrils en 9 parts diferents que inclouen una història del topònim de Pego, l’arquitectura romana, la islàmica, la cristiana, l’arquitectura del segle XVII (1601-1700), l’arquitectura del 1701-1800, del 1801-1900, l’arquitectura del segle XX (1901-1936), l’arquitectura de meitat del segle XX, l’arquitectura des de 1970 i, finalment, els béns de protecció local.
Esta classificació permet al lector o la lectora situar en una època determinada cases que, potser fins ara no sabia en quin any van ser construïdes, el que dóna valor a l’immoble i al disseny. Alhora permet conèixer l’evolució de l’arquitectura al llarg dels segles, apreciar les tendències de cada moment i observar com canviaven les construccions per a adaptar-se als nous temps.
Una de les aportacions més interessant d’ Arquitectura urbana a la vila de Pego és la possibilitat de veure l’estat de conservació d’algunes cases importants del poble. Algunes d’elles en excel·lents condicions, d’altres en un estat de conservació bastant deteriorat, el que duu a l’autor a manifestar «una gran frustració» en comprovar que «les parts implicades en la conservació dels monuments i edificis, no desitgen ni tenen el més mínim interès en prendre accions davant esta situació». I és que José Cambrils considera que «la ideologia de restauració ha d’estar vinculada a la narrativa històrica» i és per això que defensa que «si s’elimina un edifici per vell, un nou edifici ocuparà el seu lloc, d’aquesta manera s’origina un cercle viciós generant dubtes sobre allò antic o nou i, en tal cas, desapareix el valor històric» del conjunt patrimonial del municipi.
El segon llibre de Cambrils barreja arquitectura civil i arquitectura religiosa per construir una narrativa conjunta que permeta el lector i la lectora situar-se en el temps i en l’espai i conega detalls tan sublims com els distints hidràulics que lluïen a l’interior de les cases pegolines, almenys, d’algunes d’elles. En definitiva, José Cambrils, amb este nou volum contribuïx a enriquir la conservació de la història del municipi.
La primera edició d’ Arquitectura urbana a la vila de Pego ja està esgotada. Esta circumstància ha provocat que el llibre no es presente al municipi fins que no es reedite el llibre. José Cambrils, però, ha avançat a Ràdio Pego que està plantejant-se presentar este segon exemplar junt a un tercer en el que ja està treballant.