Juli Esteve: «Els valencians no hem fet altra cosa que emigrar»
Ahir assistírem a la presentació del llibre del periodista Juli Esteve titulat «L’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà: El somni americà contra el caciquisme i la fil·loxera». Un acte que formava part de la programació del III Cicle de Memòria Històrica. Va estar presentat per l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, i introduït per la regidora de Cultura, Laura Castellà.
Almela recordà que ell mateix va fer una investigació al voltant de l’emigració de pegolins, centrant-se en dos casos com són els d’Aquilino Barrachina i Roberto Roselló.
A més, l’arxiver assenyalà que el títol del llibre de Juli Esteve li recorda unes paraules del mestre Silverio Esteve del 1907.
Juli Esteve va recordar que el llibre forma part d’un projecte d’investigació sobre l’emigració valenciana, el qual començà l’any 2012 i s’ha traduït en quatre documentals realitzats a través d’InfoTV. Segons el mateix autor, el llibre que presentà ahir posa el colofó a la sèrie documental «Del Montgó a Manhatan. Valencians a Nova York». Es tracta d’una obra de 356 pàgines, en la qual apareixen unes 200 fotografies amb imatges de moments viscuts per els i les emigrants valencians a terres nord-americanes.
Esteve indicà que segons els registres que ha pogut consultar, que han estat les llistes de passatgers dels vaixells que anaven cap als Estats Units d’Amèrica, del 1906 al 1920, hi emigraren 986 persones veïnes de Pego. De fet, l’estadística elaborada pel periodista mostra que Pego és el poble de la Marina Alta del qual més persones decidiren viure el somni americà. Però, en xifres globals, el poble més afectat va ser Orba, que perdè més d’un 49% de la seua població perquè 584 persones, d’un total de 1.178 habitants, fugiren del poble.
Una altra dada ressenyable del cas de Pego és que és el municipi del que més dones se n’anaren; un 16’82% del total d’emigrants pegolins n’eren dones. Pego tenia una població de 6.900 habitants en l’any 1900. Escoltem a Juli Esteve.
El llibre posa damunt la taula les causes que explicarien el que Juli Esteve denominà com el secret millor guardat: l’emigració valenciana. L’autor afirma que «farts dels abusos dels cacics i senyorets, espentats pel col·lapse causat per la fil·loxera i atrets per uns jornals que arribaven a multiplicar per 50 el de misèria que cobraven ací, uns 15.000 valencians van emigrar entre 1906 i 1920 a l’Amèrica del Nord. Procedien, sobretot de la Marina, la Safor, la Vall d’Albaida, el Comtat i la Ribera». És a dir, d’una banda la crisi provocada per la fil·loxera, que acabà amb el cultiu del raïm i la producció de la pansa, i d’altra les miserables condicions laborals dels jornalers, animaren a milers de valencians i valencianes a provar sort als Estats Units d’Amèrica i el Canadà on les condicions laborals i la qualitat de vida n’eren molt millors.
Juli Esteve recordà també ahir que el fenomen de l’emigració dels valencians ve de lluny. A més d’anar als Estats Units, altres valencians i valencianes han migrat a Algèria, Cuba i l’Argentina. Durant la investigació Esteve ha recollit testimonis que confirmen que ja fa 150 anys els valencians emigraven sense papers i en pasteres cap a Alger, com el testimoni de Nadés Font, veïna de Xaló, criada a Alger.
Per últim, el periodista va tindre paraules d’agraïment per a totes les persones que han col·laborat en l’estudi realitzat sobre les persones emigrants veïnes de Pego, aportant els seus testimonis i també fotografies, escrits i material que formen part del llibre.
S’ACABA EL CICLE
El cicle de Memòria Històrica de Pego ha entrat ja en la recta final. Per davant tenim només dos actes, el pròxim, demà divendres. Es tracta de la conferència a càrrec de la professora de Teoria e Història de l’Educació a la Universitat de València. La xerrada té el títol de «Memòria i actualitat de les mestres republicanes». Tindrà lloc a les set i mitja de la vesprada, a la Casa de Cultura.
Recordem que Ràdio Pego emet cada dissabte, a partir de les 13 hores els actes del III Cicle de Memòria Històrica. Dissabte dia 16 al 107.8 de l’FM i també via streaming, a través del nostre web es podrà escoltar l’acte de presentació del llibre «Les nostres escriptores. Les veus oblidades de les lletres valencianes», de Rosa i Manola Roig; i també la presentació del llibre «L’emigració valenciana als Estats Units i el Canadà: El somni americà contra el caciquisme i la fil·loxera», de Juli Esteve. A més, a més, al nostre web estan ja disponibles els podcast dels actes, tant per a escoltar com per a descarregar.