La Biblioteca Municipal posa rostre als escriptors i les escriptores pegolins
Ho fa en un catàleg que arrodoneix els actes per commemorar el seu 75 aniversari. 17 autors i autores de narrativa de ficció i poesia, de totes les edats, que representen la bona salut de la creació literària al municipi de Pego i que ha permès dur a terme aquesta nodrida recopilació que edita la regidoria de Cultura i que es pot aconseguir a la mateixa biblioteca.
El saló d’actes de la Casa de Cultura, divendres passat, estava de gom a gom amb motiu de la presentació del catàleg ‘Escriptors de Pego. A la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari 1935-2010’. Un llibre que ha volgut recollir una bona part dels autors i les autores, en concret aquells i aquelles que han elegit per a expressar les seues històries i sentiments a través de la narrativa de ficció i la poesia, de Pego o amb un lligam molt estret amb Pego.
La regidora de Cultura, Elvira Ciurana, situava l’acte, en la recta final de la commemoració del 75 aniversari de la Biblioteca Pública Municipal de Pego i és que destacava la titular de Cultura que “poques biblioteques de la Comunitat Valenciana tenen els anys que té la de Pego”. Recordava Ciurana que com a regidora de Cultura sempre “he estat al costat de tots els escriptors i les escriptores de Pego, dins les possibilitats, que han estat condicionades per la situació econòmica”. Així mateix, Elvira Ciurana subratllava la sorpresa que li ha suposat descobrir, durant el seu mandat, “el gran nombre d’escriptors i escriptores que té Pego”. I és que segons la regidora de Cultura, Pego “és un dels pobles que compta amb un major nombre de persones que es dediquen a escriure, un fet que els ompli de satisfacció”.
Elvira Ciurana asseverava que “és molt important acudir a les presentacions de tots els llibres perquè a banda de descobrir un llibre nou, descobrim també el sentiment i el moment de l’escriptor, de la seua creació artística”. Sobre el llibre que es presentava divendres, Ciurana va apuntar que “és el millor regal que se li pot fer a la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari”.
La Comissió de Cultura encarregada de desenvolupar les diferents activitats per a celebrar el 75 aniversari de la Biblioteca Municipal, van pensar a crear un catàleg d’escriptors i escriptores de Pego, inspirant-se en el catàleg de pintors i pintores que es va fer, en 2004, amb motiu del 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego, tenint en compte que hi havia un bon nombre d’autors i autores per tirar-ho endavant, explicava l’animador cultural, Rafel Ruiz. Finalment 17 escriptors i escriptores de literatura de ficció i poesia s’inclouen en aquest nou catàleg, el que implica viure “un moment de satisfacció perquè això està ocorrent a Pego en estos moments”.
Les fotografies dels autors i les autores estan, totes, ubicades a la biblioteca, i més concretament, a les diferents prestatgeries “per a personalitzar la biblioteca perquè pots veure qui ve darrere, qui és el següent… i allí estan els autors, mirant els llibres i donant personalitat a la biblioteca”, descrivia Ruiz.
En ‘Escriptors de Pego’ s’ha recollit un ampli ventall d’edats, ja que s’arrepleguen des d’autors consagrats fins els darrers guanyadors del premi Sambori que atorga Escola Valenciana. Els autors i les autores són: Rafa Gomar, Tomàs Llopis, Mª Dolors Pellicer, Salvador Bolufer, Elvira Cambrils, Carles Siscar, Alfred Sala, Josep Orihuel, Carles Boronat, Justinià Alemany, Lluna Pons, Isabel Garcia Canet, Anaïs Siscar, David Pérez, Eva Bordes, Pau Camps i Maria Seguí. Cadascun d’ells i d’elles ha escrit alguna cosa elaborada, especialment, per a la publicació present. Amb aquest llibre s’ha volgut contribuir a una de les funcions de la biblioteca, “la divulgació de la lectura, fer més lectors i expandir la biblioteca fora de les parets, convertir la biblioteca en un centre de reunions, de trobada on siga agradable anar”, apuntava l’animador cultural.
L’acte va estar amenitzat per la música de tall tradicional del grup pegolí Trescant.
A més van eixir a la palestra alguns dels autors i autores que hi apareixen al catàleg ‘Escriptors de Pego. A la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari 1935-2010’. El primer va estar Tomàs Llopis, qui afirma que “cada llibre és un món i cada lector també’. Llopis va llegir l’ ‘Elogi de la nit’, el relat que hi ha publicat al llibre i que és un reconeixement a un escriptor excepcional, Jorge Luis Borges. En aquest elogi, entre d’altres coses es pot llegir una cita del mateix Borges que diu: “ Si l’honor i la saviesa i la felicitat no són per a mi, que siguen per als altres. Que el cel existeisca, tot i que el meu lloc siga l’infern. Que jo siga ultratjat i anihilat, però que en un instant, en un ésser, la teua enorme Biblioteca es justifique”.
Salvador Bolufer confessava sentir-se més còmode com a autor que com a escriptor, ja que aquesta darrera paraula i el que implica la troba “molt solemne”. També confirmava Bolufer la seua estima “pel món de la faràndula” i matisava que li ha agradat més “interpretar o transmetre coses que altra gent que admires ha compost que coses escrites per mi”. En el seu escrit Bolufer conta d’on li ve la afició pel que fa: “De xiquet m’agradava escoltar les declamacions de mon pare, sobretot quan ho feia en valencià, i molt jove vaig començar a sentir una cert inclinació pel món de la faràndula en tots els seus aspectes”. Confessa que li “encanta assumir reptes innovadors” i que “agermanar la música amb les lletres és un plaer”. Així mateix, per a Salvador Bolufer “aportar el meu granet d’arena en favor del sentit de l’humor, [és] una necessitat”.
Maria Dolors Pellicer recordava un moment molt precís de la relació de la biblioteca amb el món educatiu del que ella ve, per a enaltir la feina que hi ha darrere dels 75 anys de vida del temple dels llibres. Maria Pellicer se situava en l’any 1993, en el Col•legi Carolina Sala, on ella treballava aleshores. Aquell any l’escola va decidir “escometre una remodelació de la biblioteca escolar per a adaptar el seu funcionament a les seues internacional”. Va ser en eixe moment quan es va fer palesa la mancança de mitjans per a escometre el canvi. Un d’elles que “cap persona que es fa càrrec de la biblioteca, no ha tingut una formació prèvia en biblioteconomia […] i que a més, dins l’horari laboral no compta amb temps suficient, ni reservat, únicament i exclusivament, per a aquesta finalitat”. Maria Dolors Pellicer descrivia la present relació entre la Biblioteca Municipal i les escoles com a fluida, sent ateses “amb una correcció, eficàcia i amabilitat elogiables”. Així, concloïa Pellicer que es tracta d’una “relació enriquidora, sens dubte, i que val la pena fomentar”.
Josep Orihuel destacava “la moguda cultural que hi ha a Pego, no sols a nivell literari, que hi ha molt, sinó també en música, en pintura, en teatre… crec que estem vivint una època cultural que molts pobles molts més grans que Pego voldrien tindre” i apuntava que s’hauria d’aprofitar “tota eixa gent que està intentant fer coses perquè el nivell cultural de Pego siga molt alt”.
Arribant a les noves generacions d’escriptors i escriptores, trobem Pau Camps. Va ser el guanyador, en 2006, del premi Sambori autonòmic de literatura infantil i juvenil amb l’escrit ‘Per un món diferent’. Apuntava aquesta jove promesa de les lletres que “la joventut aquí present crec que som una mostra d’una futura societat, espere que capaç d’assumir el nostre paper”. Així Pau Camps advertia que tot i viure en un temps “calmat, no hem de ser conformistes perquè el vent no s’atura”. I passava a llegir l’article publicat a ‘Escriptors de Pego’, “un assaig reflexiu sobre l’evolució de la literatura des d’un punt de vista crític”. Se situa a finals del segle XIX i principis del XX, per a afirmar que “una de les màximes aspiracions per part dels treballadors era aprendre a llegir i a escriure per a no ser enganyats i dominats pel Poder”. I és que assevera Camps, “una població alfabetitzada és menys manipulable, perquè té accés al coneixement, i el coneixement fa pensar”. No obstant, assegura el jove escriptor, “als nostres governs actuals, de qualsevol color, tipus o condició això –la desalfabetització- és el que els interessa; que siguem dòcils i fàcils de manipular amb colps ’efecte, “fanfàries” i “bandàrries”.” Perquè, continua Pau Camps, “els que tenen el poder saben que llegir és la forma de rebel•lió més eficaç en els temps que corren”.
Pau Camps també afirma en ‘El poder de la lectura’ que “llegir no ha de ser una obligació ni una manipulació, llegir ha de ser, sobretot, un plaer que ens ajude a entendre, que ens arme de l’arma més poderosa; la intel•ligència”. Perquè –detalla Camps- “la intel•ligència ens fa crítics, capaços d’analitzar i seleccionar tot allò que llegim i no tan sols de creure amb ulls cecs les gotes de tinta impregnades en un paper”.
Tancava la presentació del catàleg editat per la Regidoria de Cultura ‘Escriptors a Pego. A la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari 1935-2010’, la més jove de les promeses literàries del municipi, Maria Seguí, qui va guanyar l’onzena edició dels premis Sambori amb el relat anomenat ‘Perdona’ns per haver passat de tu’. La jove que es confessava massa novella en aquestes coses de presentació de llibres, ha aportat al llibre d’escriptors i escriptores de Pego una creació literària titulada ‘Un lloc anomenat biblioteca’, un lloc que segons Maria Seguí “tantes hores ens fa gaudir i introduir-nos en nous mons”. Maria Seguí feia una lectura íntegra del text.
Si voleu conèixer els relats, reflexions i poemes que han triat escriure els 17 autors i autores que s’incluen en ‘Escriptors de Pego’ només has de passar per la Biblioteca Municipal per a recollir un exemplar d’aquest novell catàleg d’autors i autores de la localitat.
El saló d’actes de la Casa de Cultura, divendres passat, estava de gom a gom amb motiu de la presentació del catàleg ‘Escriptors de Pego. A la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari 1935-2010’. Un llibre que ha volgut recollir una bona part dels autors i les autores, en concret aquells i aquelles que han elegit per a expressar les seues històries i sentiments a través de la narrativa de ficció i la poesia, de Pego o amb un lligam molt estret amb Pego.
La regidora de Cultura, Elvira Ciurana, situava l’acte, en la recta final de la commemoració del 75 aniversari de la Biblioteca Pública Municipal de Pego i és que destacava la titular de Cultura que “poques biblioteques de la Comunitat Valenciana tenen els anys que té la de Pego”. Recordava Ciurana que com a regidora de Cultura sempre “he estat al costat de tots els escriptors i les escriptores de Pego, dins les possibilitats, que han estat condicionades per la situació econòmica”. Així mateix, Elvira Ciurana subratllava la sorpresa que li ha suposat descobrir, durant el seu mandat, “el gran nombre d’escriptors i escriptores que té Pego”. I és que segons la regidora de Cultura, Pego “és un dels pobles que compta amb un major nombre de persones que es dediquen a escriure, un fet que els ompli de satisfacció”.
Elvira Ciurana asseverava que “és molt important acudir a les presentacions de tots els llibres perquè a banda de descobrir un llibre nou, descobrim també el sentiment i el moment de l’escriptor, de la seua creació artística”. Sobre el llibre que es presentava divendres, Ciurana va apuntar que “és el millor regal que se li pot fer a la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari”.
La Comissió de Cultura encarregada de desenvolupar les diferents activitats per a celebrar el 75 aniversari de la Biblioteca Municipal, van pensar a crear un catàleg d’escriptors i escriptores de Pego, inspirant-se en el catàleg de pintors i pintores que es va fer, en 2004, amb motiu del 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego, tenint en compte que hi havia un bon nombre d’autors i autores per tirar-ho endavant, explicava l’animador cultural, Rafel Ruiz. Finalment 17 escriptors i escriptores de literatura de ficció i poesia s’inclouen en aquest nou catàleg, el que implica viure “un moment de satisfacció perquè això està ocorrent a Pego en estos moments”.
Les fotografies dels autors i les autores estan, totes, ubicades a la biblioteca, i més concretament, a les diferents prestatgeries “per a personalitzar la biblioteca perquè pots veure qui ve darrere, qui és el següent… i allí estan els autors, mirant els llibres i donant personalitat a la biblioteca”, descrivia Ruiz.
En ‘Escriptors de Pego’ s’ha recollit un ampli ventall d’edats, ja que s’arrepleguen des d’autors consagrats fins els darrers guanyadors del premi Sambori que atorga Escola Valenciana. Els autors i les autores són: Rafa Gomar, Tomàs Llopis, Mª Dolors Pellicer, Salvador Bolufer, Elvira Cambrils, Carles Siscar, Alfred Sala, Josep Orihuel, Carles Boronat, Justinià Alemany, Lluna Pons, Isabel Garcia Canet, Anaïs Siscar, David Pérez, Eva Bordes, Pau Camps i Maria Seguí. Cadascun d’ells i d’elles ha escrit alguna cosa elaborada, especialment, per a la publicació present. Amb aquest llibre s’ha volgut contribuir a una de les funcions de la biblioteca, “la divulgació de la lectura, fer més lectors i expandir la biblioteca fora de les parets, convertir la biblioteca en un centre de reunions, de trobada on siga agradable anar”, apuntava l’animador cultural.
L’acte va estar amenitzat per la música de tall tradicional del grup pegolí Trescant.
A més van eixir a la palestra alguns dels autors i autores que hi apareixen al catàleg ‘Escriptors de Pego. A la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari 1935-2010’. El primer va estar Tomàs Llopis, qui afirma que “cada llibre és un món i cada lector també’. Llopis va llegir l’ ‘Elogi de la nit’, el relat que hi ha publicat al llibre i que és un reconeixement a un escriptor excepcional, Jorge Luis Borges. En aquest elogi, entre d’altres coses es pot llegir una cita del mateix Borges que diu: “ Si l’honor i la saviesa i la felicitat no són per a mi, que siguen per als altres. Que el cel existeisca, tot i que el meu lloc siga l’infern. Que jo siga ultratjat i anihilat, però que en un instant, en un ésser, la teua enorme Biblioteca es justifique”.
Salvador Bolufer confessava sentir-se més còmode com a autor que com a escriptor, ja que aquesta darrera paraula i el que implica la troba “molt solemne”. També confirmava Bolufer la seua estima “pel món de la faràndula” i matisava que li ha agradat més “interpretar o transmetre coses que altra gent que admires ha compost que coses escrites per mi”. En el seu escrit Bolufer conta d’on li ve la afició pel que fa: “De xiquet m’agradava escoltar les declamacions de mon pare, sobretot quan ho feia en valencià, i molt jove vaig començar a sentir una cert inclinació pel món de la faràndula en tots els seus aspectes”. Confessa que li “encanta assumir reptes innovadors” i que “agermanar la música amb les lletres és un plaer”. Així mateix, per a Salvador Bolufer “aportar el meu granet d’arena en favor del sentit de l’humor, [és] una necessitat”.
Maria Dolors Pellicer recordava un moment molt precís de la relació de la biblioteca amb el món educatiu del que ella ve, per a enaltir la feina que hi ha darrere dels 75 anys de vida del temple dels llibres. Maria Pellicer se situava en l’any 1993, en el Col•legi Carolina Sala, on ella treballava aleshores. Aquell any l’escola va decidir “escometre una remodelació de la biblioteca escolar per a adaptar el seu funcionament a les seues internacional”. Va ser en eixe moment quan es va fer palesa la mancança de mitjans per a escometre el canvi. Un d’elles que “cap persona que es fa càrrec de la biblioteca, no ha tingut una formació prèvia en biblioteconomia […] i que a més, dins l’horari laboral no compta amb temps suficient, ni reservat, únicament i exclusivament, per a aquesta finalitat”. Maria Dolors Pellicer descrivia la present relació entre la Biblioteca Municipal i les escoles com a fluida, sent ateses “amb una correcció, eficàcia i amabilitat elogiables”. Així, concloïa Pellicer que es tracta d’una “relació enriquidora, sens dubte, i que val la pena fomentar”.
Josep Orihuel destacava “la moguda cultural que hi ha a Pego, no sols a nivell literari, que hi ha molt, sinó també en música, en pintura, en teatre… crec que estem vivint una època cultural que molts pobles molts més grans que Pego voldrien tindre” i apuntava que s’hauria d’aprofitar “tota eixa gent que està intentant fer coses perquè el nivell cultural de Pego siga molt alt”.
Arribant a les noves generacions d’escriptors i escriptores, trobem Pau Camps. Va ser el guanyador, en 2006, del premi Sambori autonòmic de literatura infantil i juvenil amb l’escrit ‘Per un món diferent’. Apuntava aquesta jove promesa de les lletres que “la joventut aquí present crec que som una mostra d’una futura societat, espere que capaç d’assumir el nostre paper”. Així Pau Camps advertia que tot i viure en un temps “calmat, no hem de ser conformistes perquè el vent no s’atura”. I passava a llegir l’article publicat a ‘Escriptors de Pego’, “un assaig reflexiu sobre l’evolució de la literatura des d’un punt de vista crític”. Se situa a finals del segle XIX i principis del XX, per a afirmar que “una de les màximes aspiracions per part dels treballadors era aprendre a llegir i a escriure per a no ser enganyats i dominats pel Poder”. I és que assevera Camps, “una població alfabetitzada és menys manipulable, perquè té accés al coneixement, i el coneixement fa pensar”. No obstant, assegura el jove escriptor, “als nostres governs actuals, de qualsevol color, tipus o condició això –la desalfabetització- és el que els interessa; que siguem dòcils i fàcils de manipular amb colps ’efecte, “fanfàries” i “bandàrries”.” Perquè, continua Pau Camps, “els que tenen el poder saben que llegir és la forma de rebel•lió més eficaç en els temps que corren”.
Pau Camps també afirma en ‘El poder de la lectura’ que “llegir no ha de ser una obligació ni una manipulació, llegir ha de ser, sobretot, un plaer que ens ajude a entendre, que ens arme de l’arma més poderosa; la intel•ligència”. Perquè –detalla Camps- “la intel•ligència ens fa crítics, capaços d’analitzar i seleccionar tot allò que llegim i no tan sols de creure amb ulls cecs les gotes de tinta impregnades en un paper”.
Tancava la presentació del catàleg editat per la Regidoria de Cultura ‘Escriptors a Pego. A la Biblioteca Municipal en el seu 75 aniversari 1935-2010’, la més jove de les promeses literàries del municipi, Maria Seguí, qui va guanyar l’onzena edició dels premis Sambori amb el relat anomenat ‘Perdona’ns per haver passat de tu’. La jove que es confessava massa novella en aquestes coses de presentació de llibres, ha aportat al llibre d’escriptors i escriptores de Pego una creació literària titulada ‘Un lloc anomenat biblioteca’, un lloc que segons Maria Seguí “tantes hores ens fa gaudir i introduir-nos en nous mons”. Maria Seguí feia una lectura íntegra del text.
Si voleu conèixer els relats, reflexions i poemes que han triat escriure els 17 autors i autores que s’incluen en ‘Escriptors de Pego’ només has de passar per la Biblioteca Municipal per a recollir un exemplar d’aquest novell catàleg d’autors i autores de la localitat.