La capacitat hídrica dels ponts i les indemnitzacions el que més preocupa a la Plataforma Ciutadana Riu Girona

Aquesta setmana el cel ha tornat a amenaçar el territori valencià i a Sueca ha descarregat més de 300 l/m2, el que recorda a la fatídica data del 12 d’octubre de 2007, quan en algunes zones de la Marina Alta van precipitar més de 400 l/m2 en menys de 14 hores. Des de la Plataforma Ciutadana Riu Girona demanen a la CHJ i a la Conselleria de Medi Ambient que detallen els treballs que s’han fet fins ara en els llits del riu per a prevenir el desbordament del Girona. Aquesta setmana el cel s’ha tornat a cobrir de núvols grisos i amenaçadors. La previsió és que les pluges continuen produint-se durant el que queda de setmana per tot el territori valencià, sobretot pel sud de la província de València i nord de la província d’Alacant, o el que és el mateix, la Marina Alta i Baixa, la Safor o el Comptat, entre d’altres. Això més la tromba d’aigua caiguda a Sueca en unes 4 hores que va acumular més de 300l/m2, han fet reviure la por en la ciutadania de Beniarbeig, El Verger i Els Poblets.

L’aniversari de la riuada és a prop i qui no recorda que el 12 d’octubre de 2007 a bona part de la Marina Alta va ploure amb una força inusitada, fent que en alguns punts de la comarca se superaren els 400 l/m2. En alguns casos aquestes quantitats van precipitar en 6 ó 8 hores, en d’altres en menys de 14 hores. Aquest fet va provocar, entre molts altres problemes, el desbordament del riu Girona al seu pas pels pobles de Beniarbeig –fent cedir una part de l’estructura d’un dels ponts del municipi-, El Verger –cobrant-se una víctima mortal- i Els Poblets. Aquell 12 d’octubre en qüestió de minuts el riu va negar tot el que tenia al seu voltant i es va emportar vehicles, mobles, canyes seques, en definitiva, tot el que trobava al seu pas fins a la seua desembocadura, deixant rere si un panorama desolador. Actualment, des de la Plataforma Ciutadana Riu Girona, creada pels afectats de la riuada, la seua presidenta Maria José Mullor explicava que estan “relativament preocupats” sobretot per la capacitat hidràulica que tenen els ponts de El Verger i Els Poblets.

Una de les darreres notícies sobre aquesta qüestió apunta a què el pont de l’Almàssera de El Verger serà enderrocat en breu. D’altra banda apuntava Mullor que el llit al seu pas pel casc urbà de El Verger i Els Poblets està net, però que des de la Plataforma tenen entès que no passa el mateix pel que fa al seu naixement.

La Plataforma del Riu Girona sap que la CHJ està preparant un pla director, però no estarà executat fins el 2014 i a ells els preocupa l’actualitat és per això que han enviat dos burofax, un a la Conselleria de Medi Ambient i l’altre a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a què els expliquen quines mesures ja s’han executat i quines no per a previndre que no torne a passar una altra catàstrofe com la d’octubre de 2007.

El que també preocupa molt a la Plataforma Ciutadana Riu Girona és la distribució de les indemnitzacions promeses per les distintes administracions competents hores després de la catàstrofe i que actualment no s’han rebut o s’han rebut parcialment.

Per a celebrar el primer aniversari la Plataforma Ciutadana Riu Girona està preparant unes jornades tècniques junt al Col•legi de Geògraf d’Alacant on també esperen que acudeisquen tècnics de la Confederació i de la Conselleria perquè expliquen que és el que va passar i si es pot evitar. Segurament, però, assegurava Maria José Mullor, presidenta de la Plataforma, les jornades no podran coincidir en les dates de l’aniversari.

909 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!