La Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ressalta la importància dels jutjats de pau a Pego

Assegura que «és la justícia més pròxima als municipis» i «són col·laboradors importantíssims de la justícia ordinària, són absolutament necessaris». La Consellera s’ha sorprès quan ha sabut que encara no tenen digitalitzats els llibres de registre i ha anunciat que la Conselleria intentarà impulsar el canvi davant el Ministeri de Justícia qui té la competència. Gabriela Bravo ha mantingut una breu reunió amb la nova associació de Memòria Històrica de Pego i s’ha mostrat molt interessada amb el projecte que li han presentat per recuperar la memòria històrica dels cinc pegolins morts en el camp de concentració de Mauthausen. Així mateix, Bravo ha posat l’accent en la importància de «traslladar a les noves generacions tot allò que va passar perquè no torne a produir-se», en el context de l’arxiu municipal.

image1A primera hora de la vesprada de divendres, Gabriela Bravo, Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, ha visitat el municipi de Pego. La seua primera parada ha estat a l’Ajuntament de Pego on ha estat rebuda per l’Alcalde i representants de l’equip de govern. Allí mateix, al despatx d’alcaldia, la Consellera s’ha reunit amb representants duna nova associació pegolina, l’Associació per la Memòria Històrica i amb el director de l’IES Enric Valor de Pego, Paco Morales. Li han explicat que l’associació naix amb l’objectiu de recuperar i reivindicar la memòria dels quatre pegolins que van morir al centre de concentració de Mauthausen i, continuar amb la recuperació de la memòria històrica dels represaliats del franquisme no només en l’àmbit local, sinó principalment, en àmbit comarcal. Una associació que, a través de l’Amical de Mauthausen, participa a l’institut públic.

Des de l’Associació li han traslladat a la Consellera Bravo «la injustícia que hi hagut amb els quatre pegolins que van morir a Gussen perquè a la resta d’Europa estan ben mirats i ací no s’ha fet res per ells i creiem que hem de corregir esta injustícia» sempre en col·laboració amb l’institut de secundària, han explicat des de l’associació. Un projecte que a la titular de Justícia valenciana li ha semblat «molt interessant, sobretot perquè és importantíssim traslladar i implicar a les noves generacions tot allò que va passar […] no buscant venjança, sinó per a evitar que totes eixes atrocitats tornen a produir-se i la millor forma és educar en igualtat i en valors».

La Consellera els ha proposat una reunió a la Conselleria perquè es posen en contacte amb el Director General de Reformes Democràtiques i poder estudiar com es pot recolzar projecte des dels programes posats en marxa per la Conselleria de Reformes Democràtiques.

Després de signar el Limage2libre d’Honor de l’Ajuntament de Pego la Consellera de Justícia, l’Alcalde i la resta de l’equip de govern present, han visitat el jutjat de pau de la localitat on Bravo ha pogut comprovar, amb sorpresa, que «encara no tenen digitalitzats els llibres de registre civil» i ho comparava amb d’altres poblacions de la Marina Alta que ja comptem amb esta modernització. Davant este greuge, Gabriela Bravo ha assegurat que «intentarem impulsar [la digitalització] des de la Conselleria perquè el Ministeri de Justícia, que és el competent en esta matèria, atenga esta necessitat».

P1290593Gabriela Bravo ha destacat la importància dels jutjats de pau i ho ha fet explicant que, en primer lloc, «són la justícia més pròxima als municipis», «són els encarregats de dur a terme notificacions, citacions, execucions de sentència, per tant, són col·laboradors importantíssim de la justícia ordinària» el que els fa «absolutament necessaris», manifestava amb contundència. La importància dels jutjats de pau, continuava Bravo, radica també en què «desenvolupen una part importantíssima com és la del registre civil, estat civil, naixements, defuncions…». És per això que «necessiten estar dotats de mitjans personals i materials», afirmava.

P_20170113_140857L’Arxiu Municipal de Pego ha estat l’última visita de la Consellera de Justícia. Allí, l’arxiver, Joan Miquel Almela, li ha mostrar algunes de les últimes restauracions dels llibres de la peita, a més del Digesto Romano-Español escrit pel Pavorde Sala, les sentències del justícia de 1591 o el padró dels xiquets i xiquetes refugiats de la Guerra Civil que van vindre a Pego i que estan treballant al departament d’Història alumnes de l’IES Enric Valor de Pego. P1290616Gabriela Bravo també ha pogut conèixer la documentació del registre notarial de Pego que encara es conserva a l’Arxiu. Davant la riquesa de documentació de l’Arxiu Municipal de Pego, Bravo ha expressat que «li sembla un luxe estar ací, en este arxiu» i aprofitava el moment per donar «l’enhorabona a l’Ajuntament, al responsable de l’arxiu i a totes les persones que col·laboren perquè estos llibres estiguen tan ben conservats perquè són realment joies».

P_20170113_141300Reconeixia Bravo que en este cas, des de l’àmbit de les seues competències, no pot aportar molt. No obstant, sí que es brindava, «com a membre del Govern de la Generalitat, a ser una bona mediadora entre la resta de departaments per a recolzar els projectes d’esta localitat».

L’Alcalde de Pego, Enrique Moll, li agraïa a la Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques la seua visita i que s’haja reunit amb els representants de l’Associació per la Memòria Històrica i el director de l’Institut que també estan treballant conjuntament per la recuperació de la Memòria Històrica. Enrique Moll li ha entregat tres llibres editats a Pego, el llibre sobre Maria Cambrils, sobre Michel i Pego en blanc i negre perquè conega millor la història de la localitat.

2683 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!