La construcció en pedra natural, protagonista de les VIII Jornades sobre Història i Patrimoni d’Atzaïla
Esta vesprada, a partir de les 18:45h., a la Casa de Cultura s’abordarà com les muntanyes de Pego van ser transformades per la gent del poble i la tècnica constructiva de la pedra en sec. Dissabte es farà treball de camp per a observar tot allò aprés de manera teòrica divendres.
_______________
Este divendres i dissabte Atzaïla ha programat les VIII Jornades sobre història i patrimoni que tindran dos parts clarament diferenciades: Una teòrica i l’altra pràctica. La temàtica triada enguany és la construcció en pedra natural al patrimoni rural. Assenyalava el president d’Atzaïla, Domènec Pons que hi ha un ampli ventall de construccions d’este tipus com són «aljubs, marges o cases» i comentava que «si heu anat alguna volta cara a la Figuereta o al Xical, haureu vist que hi ha moltíssims marges de pedra» i incidix en el fet que normalment la gent creu que eixes construccions venen de l’època musulmana, una afirmació que, assegura, «si acudiu a les jornades descobrireu que no és aixina, sinó que són construccions prou posteriors».
La qüestió l’abordarà, per un costat l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela amb la xerrada ‘La colonització de les muntanyes de Pego’ i, una vegada clara l’època de les construccions i les motivacions que van portar a elles, la tècnica especialista en col·locació de pedra, Ivana Ponsoda, exposarà ‘La tècnica constructiva de la pedra en sec’. Una sessió oberta a tot el món que tinga curiositat o estiga interessant en la matèria.
Es tracta «d’un acte molt important per a Atzaïla perquè un dels motius més importants de l’existència de l’associació cultural és la defensa del nostre patrimoni natural, del nostre patrimoni històric i, evidentment, el cor d’Atzaïla són estes jornades sobre història i patrimoni», subratllava el president Domènec Pons.
Divendres la part teòrica i dissabte, 5 d’abril, la part pràctica amb una ruta didàctica pel barranc de La Canal, la senda del Marroco i la senda de les Comes per veure de primera mà les construccions de pedra en sec a la muntanya. S’ha triat esta excursió perquè «pensem que és on més construccions en pedra hi ha al terme de Pego» i a més perquè «és un lloc molt bonic de visitar i en el que es pot gaudir de les construccions en pedra», descrivia Pons.
L’eixida és a les 8.30 del matí des de l’Espai Veïnal Toni Ribera. La ruta té una durada aproximada de 3 hores i mitja. Si vols participar, inscriu-te a atzailapego@gmail.com. Caldrà que portes esmorzar, calçat apropiat i aigua.