La corporació de l’Ajuntament de Pego aprova adherir-se al Codi de Bon Govern Local per unanimitat
«Un tràmit necessari», va explicar la regidora d’Hisenda i Projectes Europeus, Laura Castellà, per a poder «continuar sol·licitant ajudes de la Unió Europea atés que, un dels requisits, és complir amb polítiques europees de transparència i bon govern». Des de Compromís entenen que és «clau per a lluitar contra la antipolítica» i des del Partit Popular es va ressaltar que «un govern en minoria treballe des d’esta perspectiva».
_________________
És un fet poc habitual que a les sessions plenàries de l’Ajuntament de Pego la corporació municipal es pose d’acord, però el codi de bon govern local ho va aconseguir. Tot i els matisos en el plantejament, les tres formacions amb representació al consistori hi van estar d’acord amb la importància d’adherir-se al codi de bon govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i al Decret 56/2016, del Consell, de 6 de maig, pel qual aprova el Codi de Bon Govern de la Generalitat.
El decret del Consell descriu que el codi de bon govern té com a objecte, entre altres, «establir els criteris i les normes de conducta que hauran d’observar en les seues actuacions públiques les persones incloses en el seu àmbit d’aplicació, a fi d’afavorir el desenvolupament d’unes institucions i administracions públiques íntegres, transparents, eficaces i eficients»; «promoure la millora de la qualitat democràtica i generar confiança en les institucions mitjançant l’exemplaritat, la integritat i la transparència en les actuacions de les persones que ocupen càrrecs directius».
En el codi de bon govern de la Federació Espanyola de Municipis i províncies, s’apunta entre altres qüestions que, «els membres de les entitats locals assumiran la responsabilitat en tot moment de les decisions i actuacions pròpies i dels organismes que dirigixen i fomentaran els valors cívics i utilitzaran un to respectuós, acurat i deferent en les seues intervencions i en el tracte amb la ciutadania».
També assenyala que «tots els integrants de la Corporació, tant del govern com de l’oposició, hauran de basar la seua actuació en la lleialtat constitucional, informació i transparència». Una circumstància que hi destacava la regidora d’Hisenda i Projectes Europeus, Laura Castellà, que recordava que al ple «no s’eximix ningú. Tots els que estem ací tenim responsabilitats a l’hora de les votacions».
Explicava Castellà que actualment, l’adhesió a estos dos codis de bon govern és «un tràmit necessari per a aquest ajuntament perquè estem sol·licitant ajudes europees i un dels requisits és complir amb les polítiques europees de transparència i bon govern». I avançava que és «el pas previ a l’aprovació d’un pla antifrau» en què està treballant l’equip de govern per a elevar-lo a ple «al més prompte possible».
Compromís assenyalava que el Codi de Bon Govern local aprovat «parla que la política ha d’anar més enllà del que marca la llei i s’ha de basar en principis ètics com la neutralitat, l’interés general, l’ús raonable de recursos públics, transparència, exemplaritat» i afegia Víctor Climent que «l’ètica és important per acabar amb l’antipolítica». Criticava Climent que la justificació des de l’equip de govern fora la percepció d’ajudes europees perquè, assegurava que «este ajuntament té molts deures pendents». Escoltem un fragment de la seua intervenció
El Partit Popular qualificava d’ «encert» l’adhesió al codi de bon govern, entre d’altres perquè «reforça la qualitat democràtica i s’accepten eixos valors de treball», argumentava Ferran González que també expressava que els «alegra que un govern en minoria vullga treballar des d’esta perspectiva». González advertia però que «les coses que s’aproven en un [ple] s’haurien de complir». Ho feia insistint en la promesa de l’equip de govern d’implementar algunes de les qüestions plantejades pels populars en algun plenari anterior perquè «ja han rebut aportacions financeres per a poder realitzar-les».
Laura Castellà li agraïa a Compromís el seu vot favorable perquè, assegurava que anteriorment, s’ha posat «sistemàticament en contra d’este municipi alhora d’aprovar un pla al qual que ens obliga qualsevol altra administració» i posava com a exemple, «el vot en contra del pla de mobilitat urbana d’este municipi i el pla d’acció contra el clima» que, de no haver-se tirat endavant «hagués impedit durant els últims 7 anys que rebérem d’altres administracions».
I reiterava la regidora de Projectes Europeus la importància d’aprovar el codi de bon govern per a poder accedir a les ajudes i subvencions europees, per això insistia en què «no és un simple tràmit», sinó que és «un tràmit necessari per a què a este ajuntament li arriben diners d’altres administracions».