La segona jornada de voluntariat de ‘Pego Viu’ compta amb la participació de la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals

Més d’una setantena de persones van participar en la jornada de voluntariat de diumenge passat que, junt amb l’anterior organitzada per ‘Pego Viu’ vol modelar un paisatge que en el futur esperen que siga «verd, frondós i ben planificat», amb l’objectiu últim de «crear tallafocs naturals i fer dels nostres boscos, indrets més sostenibles i menys propensos a ser de nou arrasats per les flames». La Conselleria d’Agricultura ha participat en la plantació d’arbres en la zona afectada per l’incendi forestal en la Vall d’Ebo de 2015 organitzada per ‘Pego Viu’ en la que es planten mig centenar d’espècies rebrotadores com carrasques, arbocers, murta, marfulls, llentiscles i coscolls.

 

16114316_10211609781790378_4048323919326399056_n
Foto: Pau López Anquela

Diumenge de matí, tot i el fred vent que bufava, al voltant de 70 persones van participar en la 2ª jornada de voluntariat que ‘Pego Viu’ va dur a terme a les rebatejades com a Foies de Naya, en honor al propietari que les va cedir en custòdia a Pego Viu. Estes estan properes a la zona de Sant Joan, per la carretera d’Ebo.

Abans de posar-se mans a l’obra, representants de l’organització feren una explicació de l’activitat i del marc general en què s’englobava esta reforestació que «pretén reproduir i facilitar un bosc mediterrani que ajude de forma natural a la regeneració de la zona cremada» i que «ajudarà a mantenir els murs de pedra dels bancals i a retenir l’aigua de la pluja evitant l’erosió i facilitant la recàrrega dels aqüífers».

Amb esta jornada de voluntariat i amb l’anterior, realitzada a l’octubre de 2016 al Pla de Molló, en la que es va netejar de brossa, i per tant, de combustible per a les flames una fita de termes, ‘Pego Viu’ vol modelar un paisatge que en el futur esperen que siga «verd, frondós i ben planificat», amb l’objectiu últim de «crear tallafocs naturals i fer dels nostres boscos, indrets més sostenibles i menys propensos a ser de nou arrasats per les flames», segons apunten des del col·lectiu.

15966304_10211609787590523_5971384121689351754_n
Foto: Pau López Anquela
15965539_10211609797710776_1840177174954966165_n
Foto: Pau López Anquela
PEGO VIU 3
Foto: Pego Viu

Les persones assistents van poder plantar, assessorades per membres de ‘Pego Viu’, espècies com la murta, el llentiscle, l’arbocer o la carrasca, espècies cedides pels vivers del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), organisme adscrit a la Conselleria, i marfull i carrasques cultivades per ‘Pego Viu’; espècies, totes elles, adaptades a zones com la seleccionada de caràcter ombrívol.

A més de la plantació també es van protegir les plantes dels herbívors amb tela metàl·lica i els xiquets i xiquetes van poder decorar de colors i escriure els seus noms a les pedres que identificaven els arbres que s’acabaven de plantar.

20170115_110725_resized
Dèlia Àlvarez, directora general Prevenció d’Incendis Forestals.

Entre la setantena de persones participants a l’activitat, ‘Pego Viu’ va comptar amb una convidada d’excepció, la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Dèlia Álvarez, qui va assistir, junt amb el diputat pegolí Josep Nadal, per a ajudar en eixa la plantació d’arbres en la zona afectada per l’incendi forestal que es va produir l’any 2015 en la Vall d’Ebo, però que també va afectar els termes de Pego, Vall de Gallinera i Atzúbia.

Dèlia Álvarez va explicar que una vegada transcorregut l’any zero que es va determinar en el marc de la Mesa de Concertació postincendi, «este serà el primer hivern en què van a realitzar-se jornades de plantació en els terrenys afectats en el municipi de Pego per l’incendi forestal del mes de maig de 2015». Així mateix, va assenyalar que les espècies rebrotadores plantades diumenge «afavoriran la protecció del sòl i dels marges de pedra seca que el sustenten, així com milloraran la resiliència de l’ecosistema en cas de futurs incendis».

Álvarez va subratllar que «la plantació promoguda diumenge per l’associació ‘Pego Viu’ és la primera actuació de voluntariat a què seguiran altres jornades de seguiment de la regeneració de les plantes rebrotadores de cara a la primavera, gràcies a un protocol establit pel Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM)».


2069 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!