La història de l’expulsió dels Moriscos de la Marina Alta arriba a Pego

El proper divendres s’inaugura a la Casa de Cultura de Pego aquesta exposició itinerant que està recorrent els pobles de la comarca per a commemorar els 400 anys de la seua expulsió. En ella s’intenta abordar, d’una manera didàctica, quines van ser les causes que provocaren la intolerància dels cristians cap als moriscos. A banda d’aquesta, a Pego s’inauguren dos exposicions més, una del CEAM i l’altra de l’Escola d’Adults. Divendres arriba a Pego l’exposició ‘Els moriscos de la Marina Alta. 400 anys de l’expulsió’. Una exposició itinerant que ha estat possible gràcies a l’Institut d’Estudis Comarcals, que ha estat l’entitat encarregada de coordinar els seus continguts. A més, ha col•laborat la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, la Fundació Cirne de Xàbia, la Diputació d’Alacant i la CAM.

Quan l’any 1609 es va ordenar l’expulsió dels moriscos del territori espanyol, la incidència a la Marina Alta va ser importantíssima, ja que la comarca es va quedar quasi deshabitada donat a què ací vivien 42.000 moriscos que van embarcar als ports de Dénia i Xàbia per a viatjar cap a Orà.

La mostra, que a partir de divendres s’exposarà a la Casa de Cultura de Pego, intenta abordar les causes que van provocar el fi de la tolerància entre ambdós cultures, la musulmans i la cristiana, al llarg del segle XVI, quan van ser saquejades moreries i alqueries. L’Església catòlica va iniciar sense èxit campanyes forçoses d’evangelització i la monarquia va dictar decrets per a desarmar els moriscos davant del temor que s’uniren amb els pirates barbarescos que assolaven les costes valencianes i que en 1529 van arribar a saquejar Parcent i Murla.

El 22 de setembre de 1609 es va publicar el decret d’expulsió de Felip III pel que els descendents dels antics mudèjars disposaven de tres dies per a acudir als ports d’expulsió només amb els béns que pogueren transportar, deixant arrere terres i patrimonis.

A través de 18 plafons amb textos i imatges, s’il•lustren els capítols històrics que van finalitzar amb l’expulsió dels moriscos, i les seues conseqüències per a la comarca de la Marina Alta. I és que quatre segles després, aquesta exposició el que pretén és difondre que els moriscos tenien tant de dret com els cristians vells a viure en estos territoris i que molts d’ells esperaven des d’Àfrica el moment de la tornada conservant les claus del què havien sigut les seues cases. Així mateix, la mostra ‘Els moriscos de la Marina Alta. 400 anys de l’expulsió’ vol remarcar que la societat actual ha heretat d’aquella civilització perduda nombrosos trets culturals, socials i gastronòmics que han de contribuir a fomentar ara la tolerància entre cultures.

Elvira Ciurana, regidora de Cultura, informava sobre aquesta inauguració i alhora recordava que el proper divendres hi haurà dos inauguracions d’exposicions més. D’una banda, la mostra dels treballs de l’Escola de Pintura del CEAM que s’exposarà al saló d’actes de la Casa de Cultura. Tant aquesta exposició com la de l’expulsió dels moriscos estaran obertes al públic fins el dissabte, 30 de maig. L’altra mostra que s’inaugura divendres és la relativa als treballs fets en el Taller de Pintura de l’Escola d’Adults de la localitat; aquesta mostra estarà exposada al Museu d’Art de Pego, situat al carrer Hospital.




777 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!