La I Setmana Gastrocultural de Pego, ‘L’arròs de les estreles’, vol «promocionar els nostres productes»
Indicava l’alcalde de Pego, Enrique Moll, durant la inauguració de les mateixes. Explicava que esta iniciativa, que es vol compartir amb les Valls, tracta de mostrar el que «realment som, un poble agrari amb vocació turística, amb un parc natural». El secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, ha ressaltat «el gran treball que està realitzant Pego per a promocionar els seus recursos» i ha destacat els seus atributs turístics com «la conservació del Parc Natural de la Marjal amb l’ecosistema que té, així com l’etnologia que hem d’impulsar per a destacar-ho entre les nostres potencialitats turístiques». La directora general de Desenvolupament Rural i PAC, María Teresa Cháfer, ha declarat que des de la Conselleria es creu «molt important reivindicar les senyes d’identitat que tenim com a poble i, sobretot, diversificar totes aquelles opcions que es basen en la qualitat».
Hui, 11 de setembre, dia en que fa 738 anys Pere III atorgava la Carta de Poblament de Pego, considerada com la carta de fundació de la localitat que hui coneixem, s’inicia la I Setmana Gastrocultural de la localitat anomenada, ‘L’arròs de les estreles’. A la inauguració han estat presents el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha visitat el museu etnològic i la Directora General de Desenvolupament Rural i PAC, Maria Teresa Cháfer, que ha estat present en la en la sega de l’arròs bombó al Parc Natural de la Marjal de Pego. A més, també ha passejat en barca pel riu Salinar.
L’alcalde de Pego, Enrique Moll, ha presentat esta I Setmana Gastrocultural, ‘L’arròs de les estreles’, com una iniciativa per «promocionar els nostres productes. De vendre el que realment som, un poble agrari amb vocació turística, amb un parc natural». D’ahí que la intenció de l’executiu local siga «aconseguir que tota l’economia que ha anat perdent-se, principalment en les zones d’interior, no arribe a Pego ni a les nostres valls».
La proposta, per tant, és «fer un forç turístic i econòmic per a promocionar allò nostre perquè creiem que tenim els material necessari com és el Parc Natural de la Marjal, rutes senderistes, on es va allotjar l’últim cabdill musulmà que va lluitar contra Jaume I, Alazraq, en tota la seua història i creiem que tenim un potencial turístic i gastronòmic perquè la gent puga vindre i fer un turisme sostenible».
El secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, en el marc del museu etnològic de Pego, dedicat principalment a l’arròs, ha assenyalat durant la inauguració de la I Setmana Gastrocultural de Pego que «hem de reconstruir un model turístic impulsant l’autèntic i genuí i identificant el que ens fa diferents».
Colomer ha destacat «el potencial turístic i gastronòmic de Pego» i ha felicitat el municipi «per posar en valor estes jornades, que contribuïxen a impulsar l’essència del que som i tenim com a valencians». Colomer ha recordat que, des de l’Agència Valenciana del Turisme, «apostem per posar de rellevància l’essència del que som com a Comunitat Valenciana, perquè el que ens fa diferents en un món global està en la línia del que hem de fer per a reconstruir un model turístic».
Per això, ha ressaltat «el gran treball que està realitzant Pego per a promocionar els seus recursos» i ha destacat els seus atributs turístics com «la conservació del Parc Natural de la Marjal amb l’ecosistema que té, així com l’etnologia que hem d’impulsar per a destacar-ho entre les nostres potencialitats turístiques», alhora que ha assenyalat que la I Setmana Gastrocultural de Pego «contribuirà a promocionar i impulsar el que tenim».
Per a Francesc Colomer, «el turisme consistix a saber el que tenim, custodiar-ho, reforçar-ho, voler-ho i crear un producte competitiu per a projectar-ho» i ha afegit que «per a tindre un model turístic hem de saber què hem sigut en la història i transformar les nostres arrels en productes turístics».
Finalment, el responsable de Turisme ha recordat que «el turisme és una fabrica d’emocions, és un sector fonamental per a entendre qui som i és un sector transversal que té a veure amb l’economia, l’ocupació i la vertebració del territori, amb la identitat dels pobles» i que «per tot açò, és un gran sector de l’economia i hem de reivindicar el nostre relat turístic a la Comunitat Valenciana».
Al migdia, l’arròs i el Parc Natural de la Marjal han estat protagonistes. Allí la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, Maria Teresa Cháfer, l’alcalde, Enrique Moll, regidors i regidores de la corporació municipal, representants polítics de la majoria d’Ajuntaments de la Marina Alta, el gerent de la Denominació d’Origen (D.O) Arròs de València, Santos Ruiz, la gerent de Creama, Rosario Donderis i representants d’ASAJA, a més de productors arrossers i altres persones anònimes, han presenciat dos segues d’arròs. D’una banda, la sega que abans es feia amb corbella, posada en escena pels carreters de Pego i de l’altra, la sega actual, amb tractor. Esta s’ha dut a terme a una parcel·la que produïx arròs bombó, la varietat recuperada recentment al PN de la Marjal per la Diputació d’Alacant, ASAJA i el grup arrosser Les Tanques.
La directora general de Desenvolupament Rural i PAC, María Teresa Cháfer, ha declarat que des de la Conselleria es creu «molt important reivindicar les senyes d’identitat que tenim com a poble i, sobretot, diversificar totes aquelles opcions que es basen en la qualitat». I en este sentit subratllava la importància d’estar presents en el Consell Regulador de la Denominació d’Origen que «és una figura de qualitat en l’àmbit europeu» i recordava que es tracta «del màxim reconeixement». Perquè a la fi, es tracta de «donar a entendre tot el que genera el territori i el saber fer per a poder mantindre i no perdre tota la història com a poble». Confiava que esta I Setmana Gastrocultural de Pego es repetisca i es consolide.
Santos Ruiz, el gerent de la D.O, es mostrava molt content pel fet que la D.O s’hagués «retrobat amb una varietat com és l’arròs bombó, perquè és tradicional i de la zona i, a més té unes característiques diferents a la resta de varietats de la D.O.». Ruiz descrivia l’arròs bombó com «molt bonic, perquè té uns trets, tant en la cocció com després en el paladar diferents, perquè quan el cous queda molt ferm, però al mateix temps per fora té una suculència que afavorix la transmissió dels sabors». Deixava clar, però, Santos Ruiz, que «no hi ha uns arrossos millors que altres, però si que hi ha un arròs indicat per a una circumstància i un consumidor determinat».
D’altra banda, per part dels productors, Pepe Orihuel, gerent del grup arrosser de la Cooperativa, parlava d’una «campanya interessant perquè la climatologia ha acompanyat i, de fet, ha fet que s’avançara la campanya». Pel que fa a la producció, tot i que encara no s’ha segat tot l’arròs, es preveu que esta siga «prou raonable» i de qualitat, perquè assenyalava Orihuel que «el mercat està exigint que donem qualitat i això estem buscant nosaltres. Donar qualitat al camp i que arribe un arròs bomba sense mescles i original».
Des dels productors, consideren que esta I Setmana Gastrocultural, ‘L’arròs de les estreles’, suma i que «tot el que siga promocionar és positiu per a tots» . Afegia Orihuel que allò important «és que la gent participe, que s’implique».
El President de la Comunitat de les Terres Arrosseres, Elies Siscar Pastor, reivindicava «que açò que les terres d’arròs que estan cultivades i endreçades, que tinguen en compte que abans estaven plenes de canyes i que hui estem en un nivell de producció i de cultiu molt important i molt bo» i demanava que les institucions ho recolzen i «ens animen a seguir» i indicava que «l’agricultura està molt apurada» i recordava que «açò costa molt de fer». Tot i que admetia que «ara estem en un moment molt bo per a que la denominació d’origen i altres segells permeteren que el cultiu de l’arròs a la Marjal seguira per molts anys».
Ahir de vesprada hi havia programat un showcooking, una exhibició de cuina, protagonitzada pels hostalers i les hostaleres de Pego però per problemes tècnics de l’organització este no es va poder dur a terme. No obstant, serà esta vesprada quan es faça l’exposició i tast de les receptes que anaven a elaborar els hostalers i les hostaleres. Serà després de les dos taules rodones que estan previstes per a esta vesprada a la Casa de Cultura.
La primera d’elles és a les 18.30h., i duu com a títol ‘El Turisme i la Gastronomia en el Parc Natural de la Marjal’. Intervindran: la directora general de Turisme, Raquel Huete; el sotsdirector de Turisme de l’Ajuntament de València, Joan Carles Cambrils; el gerent de D.O. Arròs de València, Santos Ruiz; el responsable del laboratori de Cuina de Invat.tur, Evarist Miralles; així com l’assessor de Dénia Ciutat Creativa, Toni Reig.
A les 8 de la vesprada té lloc la segona taula rodona abordarà el canvi econòmic, social,històric i conjuntural de la Marjal, a més del present i el futur de l’espai natural. Hi participaran: El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero; director del PN de la Marjal de Pego-Oliva, Joseba Rodríguez; el catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant, Josep Bernabeu Mestre; el catedràtic de Química, Fernando Sendra; l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela i dos membres de la revista Daualdeu, Pep Martínez i Josep Lluís Domènech.