La Marjal de Pego-Oliva s’inclourà com a zona d’especial protecció en relació a la grip aviar
Les Conselleries d’Agricultura i Territori van sol•licitar ahir al Govern Central ampliar les zones de protecció a nou aiguamolls, amb la qual cosa el Consell controlarà el 90% del terreny pel qual passaran les aus migratòries.
Tècnics de les Conselleries d’Agricultura i Territori van acordar ahir sol•licitar al Govern la inclusió de sis aiguamolls més de la Comunitat Valenciana com a zones d’especial protecció per a prevenir la grip aviària.
Així s’eleva a nou el total de paratges naturals en què s’aplicarà el confinament de les aus domèstiques en un radi de deu quilòmetres per a evitar qualsevol tipus de contacte amb algun hipotètic anàtid infectada que pogués arribar en la migració prenupcial, que és a la de primavera segons fonts oficials de la conselleria de Territori.
Als tres aiguamolls de l’Albufera de València, les Salinas d’Alacant i el Fondo d’Elx, que es van incorporar al catàleg de zones d’especial protecció del Ministeri de Medi Ambient per fer front a la grip aviària se sumarien ara les marjals de Pego-Oliva, Xeresa, Almenara, la del Moro a Sagunt, el parc natural del Prat de Cabanes a Torreblanca i el de les llacunes de la Mata-Torrevieja.
A la Marjal Pego-Oliva abans de ser inclosa com a zona de vigilància especial ja s’estaven prenent mesures per tal de detectar qualsevol anormalitat en les aus que hi viuen o hi transiten pel parc. El risc més important, però, es produiria a partir de març, que és quan comença l’època de migració. Escoltem el que Vicente Uríos, Director del Parc Natural, ens comenta sobre les mesures que ja s’estaven prenent i el que suposarà la inclusió de la marjal com a zona d’especial protecció.
La Conselleria de Territori sosté que amb l’aplicació del confinament de les aus de granja en una àrea de deu quilòmetres al voltant d’aquests nou paratges naturals es cobreix pràcticament el 90% del territori de la Comunitat que pot rebre aus migratòries procedents d’Àfrica.
La inclusió de sis aiguamolls més com a zones d’especial protecció s’ha sol•licitat per a permetre els veterinaris de la conselleria d’Agricultura accedir a l’interior de les granges i prendre mostres de les aus a fi de mantenir un control exhaustiu de les explotacions avícoles.
Les brigades de vigilància que treballen per la marjal i que ja fa un mes que fan inspeccions, ha pres mesures especials entre les que destaquen l’elaboració d’un cens d’aus, la comprovació i detecció d’aus malaltes o mortes dins del parc i en un radi de 1 km.
D’altra banda, en la reunió que tindrà lloc demà al ministeri d’Agricultura amb representants de totes les comunitats es decidirà si finalment s’opta pel confinament de totes les aus de granja com a mesura preventiva.
Dos són les conselleries implicades en l’alerta de grip aviària al País Valencià, la Conselleria d´Agricultura si es tracta d’espècies domèstiques i la Conselleria de Territori i Habitatge si es tracta d´ aus que viuen o estacionen en zones humides.
D’altra banda s’ha de recordar que estem davant d’una possible grip que afecta a les aus, ja que encara no hi ha cap cas detectat a l´Estat Espanyol i el virus H5N1 encara no ha mutat entre humans, és a dir que no s’ha produït una pandèmia. Totes les mesures que s’estan prenent fins al moment són per prevenir.
Un altre sistema de prevenció que vol abraçar la Conselleria de Sanitat és el trànsit duaner, és per això que ha reclamat a les autoritats de Sanitat Exterior i Duanes que extremen la vigilància per a evitar importacions il•legals, com la detectada fa uns dies a Benidorm que anava destinada a restaurants de menjar xinès.
La crisi de la grip aviària ha arribat a Pego ja que les carnisseries de Pego si que han notat una baixada de les vendes de pollastres des que començà la crisi de la grip aviària. Molta de la gent que entra a les carnisseries pregunta els venedors quins són els efectes de la crisi, tot i que no hi ha una informació addicional a la dels mitjans de comunicació per als professionals d’aquesta branca.
Entre les compradores hi ha de tot, gent que té por i evita comprar pollastre i altra gent que, de moment no mira aquestes coses a l’hora de comprar, al menys quan es tracta de pollastres de granja.
És important recordar que no s’han de tocar cap au que puguem trobar morta, perquè el virus H5N1 es transmet per contacte. A més, des de la Conselleria de Sanitat s’ha declarat que al País Valencià tota la cadena alimentària està presidida per una garantia de traçabilitat dels productes que es consumeixen i que aquesta es deu mantenir.