La petició d’indult retardaria un any l’ingrés a la presó de Pascual i Orihuel, però no el pagament dels 1,2 milions

L’exalcalde Carlos Pascual i l’exregidor d’Agricultura, José Orihuel poden encara demanar empar al Constitucional o sol•licitar l’indult i, com menys, retardar així l’ingrés en la presó. La segona opció, la de l’indult, que pareix la més probable, retardaria l’aplicació de la sentència almenys un any. La condemna a Pascual és per delicte ecològic i atemptat contra un funcionari públic i va ser interposada per la conselleria. Els partidaris de Pascual han convocat via sms una concentració el divendres a les 7 de la vesprada. Per altra banda, demà hi ha una assemblea interna del PP on s’analitzarà la sentència i el funcionament del tripartit. Avui la premsa també informava d’una infracció urbanística del president del PP, Fernando Gil.
Quan han passat cinc dies des què es fera pública la sentència del Tribunal Suprem els esdeveniments s’han encadenat a Pego. Per un costat, les possibles alternatives per a modificar o retardar l’aplicació de la sentència. En declaracions a Las Provincias, els advocats defensors de l’ex alcalde i l’ex regidor d’agricultura van anunciar que es prendrien aquestes mesures i que són dos: la petició d’empar al Tribunal Constitucional i la petició d’indult. Sobre aquesta última cal aclarir que sols poden demanar-la els afectats i és el Consell de Ministres el que té la potestat d’atorgar-la després de demanar diferents informes, entres ells als cossos de seguretat de l’Estat. Esta circumstància podria retardar l’aplicació de la sentència en relació a la privació de llibertat de Carlos Pascual i José Orihuel. La defensa dels dos membres d’Iniciativa Independent també prepara un escrit per al Tribunal de Drets Humans.

El que no es retardaria és el pagament de la indemnització d’1,2 milions, de la que l’ajuntament és responsable civil subsidiari. En aquesta cas és l’Audiència Provincial la que deu iniciar el seu compliment i no la Conselleria. Tampoc afectaria la sol•licitud d’empar o l’indult a la prohibició de presentar-se a les eleccions.

Ahir, al programa de Ràdio Pego “Taula Oberta”, tant la portaveu del PSOE, Ana Aparisi com el portaveu del Bloc, Joan Carles Cambrils van insistir en que la denúncia no ha estat interposada per les seues respectives formacions sinó per la Generalitat que aleshores governava Eduardo Zaplana.

Per la seua banda, el PP es reuneix en assemblea demà dijous per a analitzar la sentència i el pacte del tripartit. A la reunió assistiran alts càrrecs del PP com són Carlos Manzón i Macarena Montesinos. Respecte al primer assumpte, el president popular, Fernando Gil, donava suport incondicional a Carlos Pascual i declarava ahir a Las Provincies que ‘‘en aquell moment vaig recolzar Carlos Pascual i hui segueisc recolzant-lo, perquè els pegolins tenim clar que no va actuar de forma partidista, sinó per l’interès de tot el poble”. El PP de Pego demanarà l’indult, el suport dels Ajuntaments i signatures per a evitar la presó de què fóra primer edil, segon Gil.

Gil va afegir que ‘‘el dictamen judicial ha analitzat la conseqüència d’unes actuacions però no la causa, quan tot el món sap que Carlos el que va fer va ser sanejar la marjal que, a causa de la desídia de la conselleria, estava convertids en un femer i amb aigües entollades”. Gil també afirmava a Las Provincias que la condemna del Suprem és ‘‘a tot un poble, s’ha jutjat la conseqüència d’un fet però no la causa de per què es va fer”.

Per altra banda, els partidaris de Pascual han convocat per mòbil una manifestació de suport via sms el proper divendres a les set de la vesprada.

Un dels possibles escenaris que es poden produir després de conèixer la sentència és una moció de censura contra el tripartit que estaria recolzada, hipotèticament, a banda de pels 8 edils independents, pel regidor d’Urbanisme, el popular Eduardo Siscar. Aquesta petició, en cas de produir-se, comptaria amb el recolzament de l’executiva local del PP. Al respecte, l’alcalde va assenyalar que «Pot passar en qualsevol moment», i va afegir que «seria una decisió política lamentable i dramàtica per a Pego perquè suposaria un retrocés i un fre per a molts projectes importants que estan ara en marxa». Per la seua banda, Siscar, en declaracions al Levante-emv va indicar que no es pronunciava sobre «les neures i fantasies» de l’alcalde respecte a la moció de censura.

Precisament el Levante d´Alacant informava també avui que s’havia obert expedient des de l’ajuntament al president del PP, Fernando Gil per ampliar de forma il•legal una vivenda a la partida Verdales, propietat de la seua família i que té com a aparellador del projecte a Eduardo Siscar. Fernando Gil només tenia llicència per a rehabilitar la casa però ha alçat un segon pis. Els informes municipals adverteixen que les obres no es poden legalitzar. Aquest diari també recorda el que va succeir el 7 de gener del 2003. Eixe dia van donar començament les obres d’urbanització a Verdales i Gil va denunciar que ho feren precisament amb la tala dels tarongers de la seua finca. En aquells temps, el ja president del PP i el llavors alcalde, Carlos Pascual, eren enemics declarats. Gil va manifestar al Levante, sobre la tala dels seus tarongers, que Pascual «fa mal, perquè gaudeix així» i «va a per tot aquell que està enfrontat amb ell».

714 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!