La recuperació del punxoset a la Marjal Pego-Oliva conclou amb la solta de 5.000 exemplars


Aquest peix endèmic s’havia extingit en l’aiguamoll fa almenys 30 anys, cap a la dècada dels 70. En el projecte de reintroducció de l`espècie que ha dut a terme la Conselleria de Territori i Habitatge, encetat ara fa dos anys, s’han soltat fins a 5.000 exemplars, aconseguint que el punxoset es consolidara com a reproductor.
La Conselleria de Territori i Habitatge ha realitzat en els últims dos anys una solta de 5.000 exemplars de «punxoset» al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Aquest peix endèmic s’havia donat per extingit en la dècada dels setanta. En l’actualitat i després de trenta anys s’ha recuperat i l’aiguamoll torna a acollir a l’espècie.

El director d’aquest espai natural, Vicente Urios, va destacar que després de l’èxit de les anteriors reintroduccions Territori ha desenvolupat una última actuació per a refermar la població en els llocs on el «punxoset » ja s’ha consolidat com reproductor, en la zona nord del Parc Natural, i per un altre, per a intentar restablir-lo en les zones on no existeix.

La iniciativa de reintroducció de l’espècie va començar fa dos anys criant a gran escala exemplars procedents de les zones més pròximes, en aquest cas de Catalunya, segons va precisar Urios. Posteriorment es va seleccionar la Marjal Pego-Oliva com el lloc idoni per la qualitat de les seues aigües per a la reintroducció de l’espècie. Des de llavors, s’han realitzat successives soltes de diversos milers d’exemplars.

En total, s’han soltat en aquests 2 anys uns 5.000 exemplars d’alevins (peixos molt joves) i el repte ha consistit a intentar localitzar algun ja adult que es reproduïsca. Un fet que ha sigut confirmat per Urios qui va qualificar el projecte com un èxit, ja que el punxoset s’ha consolidat com a espècie reproductora a la Marjal Pego-Oliva.

L’objectiu de la nova solta és ampliar la distribució d’aquesta espècie en el Parc Natural i consolidar la seua presència, la qual cosa permetrà conèixer millor les característiques hídriques i d’hàbitat que precisa, cosa que pot ser de gran interès per a la futura expansió d’aquesta espècie al País Valencià i a la resta de l´Estat Espanyol, va assenyalar Urios.

El director de l’espai natural va afirmar que «la magnífica condició ambiental del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva es demostra una vegada més amb l’aparició d’aquesta nova espècie que és l’única reintroduïda, ja que la resta de noves espècies d’aus aquàtiques que han criat en el parc ho han fet espontàniament». Entre estes espècies es troben l’abutor, la rosseta, l’agró blava, el gall de canyar, el martinet i la “garcilla cangrejera” entre altres.
Des del punt de vista de la ictiofauna es troben representades quasi la quinta part de tots els peixos ibèrics d’aigües dolces en aquest parc natural.


933 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!