La sega de l’arròs pegolina recupera part del que va perdre l’any passat

Enguany la sega al Parc Natural de la Marjal de Pego es va avançar uns dies després de detectar-se la presència de pyricularia. Una decisió que a hores d’ara es considera encertada perquè l’augment de temperatures esta setmana. L’arròs segat fins ara es considera d’una qualitat excel·lent i, tot i que la producció no arriba als estàndards desitjats, ha millorat bastant respecte a la desastrosa collita de l’any passat.
Davant els primers dies de sega al Parc Natural de la Marjal de Pego, hem contactat amb tres representants dels molts grups arrossers que s’hi concentren a l’aiguamoll: Pego Natura, Stalons i el Grup Agrícola de Pego. Alguns d’ells encara no han segat, però, avancen que enguany la collita és bastant millor que l’any passat.




En este 2016 la sega al PN de la Marjal s’ha avançat uns dies. Ens explicava Pepe Orihuel que el motiu va ser la detecció, dimecres passat, de pyricularia. La decisió era arriscada perquè la humitat era més alta del que seria desitjable per a la collita fora perfecta. No obstant això, la detecció del fong que va fer estralls l’any passat, va fer decidir-se al Grup Agrícola de Pego per començar a segar divendres. A hores d’ara consideren que aquella decisió va ser encertada, atenent l’evolució de les temperatures d’esta setmana.




Des del Grup de la Cooperativa asseguren que la producció no és la que els hagués agradat, però «ha millorat prou» respecte a 2015, al voltant d’un 60%. El que hi destaquen és la «qualitat excepcional» del producte final.

Este aspecte també és ressaltat per Pego Natura. Explicava Vicent Dominguis que des dels molins els havien transmès que enguany l’arròs és excel·lent i de molt bona qualitat. Així mateix, també comentava que enguany la presència de pyricularia ha estat mínima.

Des del Grup Stalons, on s’espera que arribe la sega dijous, Bernardino Filosa (col·laborador de Ràdio Pego amb el programa ‘Parlem de la terreta’) confirmava que enguany hi ha molt més arròs que l’any passat, alhora que la pyricularia està més controlada. Asseverava que, si la setmana aguanta amb este temps «enguany sí que es pot dir que s’està recuperant l’arròs de Pego de nou».

En 2016 el problema per alguns camps d’arròs ha estat la brossa que fa minvar la qualitat de l’arròs que té al seu voltant. Una brossa que, en algunes partides ha fet acte de presència abundat, el que repercutirà negativament en el còmput total de la collita d’arròs pegolina.

En este sentit ens informava Filosa que actualment, amb l’ajuda de la Conselleria, s’està mirant de millorar i corregir els tractaments arrossers per a augmentar l’eficiència dels mateixos i repercutir positivament en la qualitat i quantitat del producte final.

Per la seua banda, des de Pego Natura, s’avançava que, després de tres anys de projecte en col·laboració amb l’IVIA i la Diputació d’Alacant, tot apunta que esta tardor o hivern serà presentat l’arròs bombó cultivat al Parc Natural de la Marjal de Pego. Un projecte que té com a objectiu recuperar una varietat autòctona d’arròs de la província d’Alacant (la primera datació d’arròs bombó a les nostres terres és de 1936). Esta varietat té menys problemes amb la pyricularia que la resta i és molt saborosa.

853 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!