La Trobada convertix Ondara en «l’epicentre educatiu de la comarca» amb 15.000 participants

Després de 18 anys Ondara acollia este esdeveniment lúdic i reivindicatiu que va comptar amb la presència del President de la Generalitat Valenciana que va defensar l’escola pública, de qualitat i en valencià. Enguany, per primera vegada en anys, van estar a la Trobada els quatre centres educatius públics de Pego: Ceip Ambra, Ceip Carolina Sala, Ceip Rosalia Bondia i IES Enric Valor.
A ritme de batucada començava a caminar la cercavila de la Trobada d’escoles en valencià de la Marina Alta que enguany convertia Ondara en l’epicentre educatiu de la comarca. La música de la dolçaina i el tabal i de banda de música també es va poder escoltar la cercavila ‘Un país d’escoles’ que anava encapçalada per un grup de joves que ens recordaven que són «el futur».




La segona pancarta de la Trobada estava presidida pel President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i pel Secretari Autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler i del Director General de Política Educativa, Jaume Fullana, a més del President d’Escola Valenciana, Vicent Moreno i l’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, a més de l’assistència de primers/es edils i regidors/es de nombroses poblacions de la Marina Alta.




El vent va acompanyar la cercavila, els discursos i els tallers que es van desenvolupar durant tota la vesprada al centre urbà d’Ondara. No va impedir, però, que la reivindicació i el gaudi regnaren en la XXXI Trobada d’escoles en valencià de la Marina Alta organitzada per la CAPPEV.










La seua presidenta, Francesca Gil, va agrair l’assistència dels alts representants del Consell que, «després d’anys de sentir-nos ignorats per les institucions, la seua presència representa una mostra de suport per una escola pública, de qualitat i en valencià». Alhora va agrair la presència dels «veritables protagonistes de la Trobada, els xiquets i les xiquetes de la comarca, les seues famílies, mestres i professorat que fan possible esta realitat». No va oblidar Gil el seu antecessor en el càrrec, Jaume Fullana, a qui va descriure com «l’autèntic artífex de que hui puguem celebrar la 31ª Trobada. Ell ha sigut i és l’ànima de totes les Trobades de la Marina Alta».







El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va ressaltar que «enguany a les Trobades ens està acompanyant el nostre Govern», un gest que agraïa. Moreno també va subratllar en cada Trobada les comarques s’agermanen i compartixen «l’ideari de l’escola que volem. Una escola que promou valors de solidaritat, fomenta la pau i el diàleg, ensenya a respectar el Medi Ambient, les diferents llengües i cultures». Explicava el president d’Escola Valenciana que el lema triat enguany per a les Trobades ‘Un país d’escoles’ pretén posar en valor «la tasca de tants docents i de tant pares i mares, de tant alumnes que han fet, fan i faran l’escola que volem».




L’Alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, es va mostrar orgullós dels milers de somriures que veia des de l’escenari «per una causa com és la defensa de la nostra cultura». Va recordar Serrano que Ondara feia 18 anys que no acollia cap Trobada complint-se, dissabte passat, «el somni de tornar a ser l’epicentre de l’ensenyament en valencià, el nucli de la defensa de la nostra cultura, de la nostra identitat» i a més, amb «la Marina Alta mostrant-se unida».




L’últim en dirigir-se al públic present va ser el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que va començar el seu discurs agraint a Escola Valenciana «el que ha fet durant tant de temps, en el temps del silenci, de la dificultat, que ha estat ahí, organitzant les Trobades». Ressaltava Puig que han estat «tres dècades possibles gràcies a Escola Valenciana i també a les escoles, a les famílies, el professorat, gràcies a la comunitat educativa valenciana que, en el pitjor moment dels possibles, ha estat sempre defensant el valencià i el valencià a l’escola».




Va defensar el President de la Generalitat que «volem una escola pública potent, en valencià. Una escola per a tots els xiquets i les xiquetes. Una escola de veritat, sense prejudicis» i declarava Ximo Puig que «l’escola pública no és sectària, no és una escola ideologitzada. No és una escola que adoctrina. És una escola per a tots i per a totes».




Es va referir Puig a la manifestació convocada per les escoles concertades per a diumenge a València per a assegurar que «tenen dret a manifestar-se». El que sí que va criticar el cap de Consell és que es manifestara també el delegat del Govern i el PP i que ho feren «ara, quan no s’ha reduït ni una única aula. Quan fa només dos anys ells mateixa van reduir 116 aules, 616 en total, a més de elevar la ràtio per aula».




En acabar la part reivindicativa va prendre tot el protagonisme l’apartat lúdic distribuït entre els més de 50 tallers que hi havia escampats pel centre històric d’Ondara. Entre tots eixos tallers Ràdio Pego va poder comprovar l’èxit de les apostes pegolines. Enguany, per primera vegada en anys, es van poder fer a la Trobada, tallers dels quatre centres educatius públics de Pego: Ceip Ambra, Ceip Carolina Sala, Ceip Rosalia Bondia i IES Enric Valor.

Carolina Sala va proposar realitzar corones de Tirants i Carmesines; Rosalia Bondia va portar un taller de carioques malabars; el Ceip Ambra oferia fer un cuc titella, l’AMPA d’Ambra repetia amb el seu exitós taller de perruqueria creativa i l’IES Enric Valor, situat en l’àrea de la Biodiversitat, va proposar l’elaboració d’un repel·lent d’insectes que ens van assegurar era ben efectiu.














1105 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!