La Trobada d’escoles en valencià torna, 10 anys després, a El Verger
Enguany la cita és més prompte del que és habitual, el 25 de març, per no coincidir en cap de les carreres del Circuit a Peu de la Marina Alta. S’espera que acudisquen al voltant de 15.000 persones que podran gaudir de més de 60 tallers, quatre exposicions, menús especials en els bars d’El Verger, el Festival de la Cançó i La Gira. El dia de la presentació oficial, divendres 10 de març, es lliuraran els Premis Sambori i hi haurà l’actuació, a la plaça de l’Ajuntament, de ‘Botifarra a banda’ amb l’Agrupació Musical d’El Verger. La cercavila de la Trobada s’iniciarà a les 4 de la vesprada des del Ceip Segària.
‘Creixent en valencià’ és el lema triat enguany per a celebrar les Trobades d’escoles en valencià que, a partir del 25 de març a la Marina Alta, aniran repetint-se per tot el territori valencià. En este 2017, El Verger és el poble acollidor de la XXXII Trobada, un esdeveniment festiu i reivindicatiu que reunix al voltant de 15.000 persones en una sola diada i que feia 10 anys que no se celebrava al municipi, com recordava l’alcalde d’El Verger, Ximo Coll. L’Alcalde també explicava que enguany la Trobada s’ha avançat en el calendari per no coincidir en cap cursa del Circuit a Peu de la Marina Alta.
El regidor d’Educació d’El Verger, Enrique Chover, es confessava «seguidor de les Trobades», el que el va motivar a, només va entrar de regidor, fa dos anys, esbrinar com demanar-les i estar atent a l’organització de les Trobades que l’any passat van tenir lloc a Ondara per a seguir els seus passos i començar a organitzar la Trobada a El Verger.
Des de la Trobada de l’any passat estan preparant esta, però, és sobretot des de fa sis mesos que s’estan mantenint reunions setmanals perquè tot isca perfecte durant dissabte 25 de març. Una cita prèvia és el lliurament dels Premis Sambori, uns premis literaris en valencià que permeten comprovar com «tenim obres de qualitat el que manifesten que tindrem futurs escriptors i futures escriptores», afirmava Quica Gil, presidenta de la CAPPEV, l’entitat organitzadora de la Trobada a la Marina Alta. Destacava Gil que estos premis Sambori empenten «els i les mestres a potenciar la literatura, l’escriptura i com no la lectura, des de les escoles». Divendres 10 de març, a les 7 de la vesprada, tindrà lloc el lliurament dels Premi Sambori a la Casa de Cultura.
Divendres 10, també tindrà lloc, a partir de les 21.30h., la presentació oficial de la Trobada de la Marina Alta on es fa visible «la col·laboració de les escoles, però també dels ajuntaments», apuntava Quica Gil. El sopar de presentació es durà a terme a la Fàbrica de Sabó i tindrà, en l’apartat musical, l’actuació de ‘Botifarra a banda’ amb Pep Gimeno i la Banda de Música d’El Verger. Una actuació que serà a la plaça de l’Ajuntament. Remarcava Quica Gil que «estes col·laboracions de grups o bandes locals amb artistes que no són del poble resulten molt motivadores per al poble i molt interessants des del punt de vista artístic perquè sempre millora la qualitat».
El dia de la Trobada, dissabte 25 de març, a les 12 del migdia s’inauguraran 4 exposicions i començaran les activitats esportives amb els diferents tallers programats. Serà a les 4 de la vesprada quan eixirà la cercavila amb la pancarta ‘Creixem en valencià’ i la representació de cadascun dels pobles que hi participen. Eixirà des de l’escola Segària i finalitzarà a la plaça de l’Ajuntament on tindran lloc els parlaments. Després hi haurà més de 60 tallers distribuïts per tot el centre d’El Verger.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament d’El Verger, Lluïsa Miralles, ressaltava de la Trobada que és «una jornada plena de cultura i que reivindica la nostra llengua on podem trobar molts esdeveniments culturals». Com s’avançava anteriorment, seran 4 les exposicions que es podran contemplar durant el 25 de març. «En dos d’elles col·labora l’IES nº3 de Dénia, una d’engalanaments florals i l’altra de la creació d’un dron. L’IES Xebic d’Ondara portarà una exposició de cartells del Dia de la Dona i, l’exposició més gran, la farem a la Torre de Medinaceli, en la que ha col·laborat molta gent del poble i que és una exposició que recrea El Verger abans i ara a partir de fotografies arquitectòniques del municipi».
Hi destacava Miralles que els grups de música locals han participat molt en l’organització de la Trobada i alhora hi anunciava que el concert de La Gira que tindrà lloc per la nit, comptarà amb les actuacions de Feliu Ventura i Xavi Sarrià, Auxili i Reacció. El concert de la Gira es realitzarà a la Plaça Major i, com deia Quica Gil té com a objectiu que els i les joves no es desvinculen de les Trobades. La música també estarà present de vesprada, a partir de les 7, amb les actuacions de grups escolars en el Festival de la Cançó.
Salvador Siscar, director del CEIP Segària, explicava que, «des del moment en què ens va dir Ximo, l’Alcalde d’El Verger, que este any celebraríem les Trobades d’escoles en valencià ací, la implicació del claustre ha sigut fonamental». S’han organitzat en comissions de treball per a racionalitzar la feina i ho han fet «amb la il·lusió i les ganes de què, quan arribe eixe dia, que tot isca molt bé». Així mateix, era l’encarregat de convidar a tot el món a acudir a la Trobada, a gaudir del dia. Un dia pensat perquè les famílies puguen passar una jornada inoblidable.
Les Trobades també estan molt compromeses amb el medi ambient i la sostenibilitat ambiental «perquè estem perdent l’arrelament en la terra i és importantíssim» tenint en compte que «dels bancals han viscut els nostres avantpassats». En esta línia, enguany les samarretes de la Trobada són «de comerç just, 100% cotó i realitzades per la ONG Intermón Oxfam», dedicada al món infantil. Així, Escola Valenciana i la Cappev reforcen el missatge de l’escola en valencià que es vol: «una escola pública, en valencià i de qualitat, però solidària, equitativa i que prepare els nostres xiquets i les nostres xiquetes per al món que els ve i, sempre, perquè partisquen de l’empatia i de la solidaritat amb altres pobles i amb altres persones», recordava la presidenta de la Cappev.
Per al 25 de març, l’hostaleria d’El Verger ha preparat menús especials amb preus assequibles «perquè l’aspecte econòmic no es convertisca en un impediment per gaudir de la jornada». D’altra banda, per a sopar el 25 de març, hi ha la possibilitat d’adquirir uns tiquets per 7€ i sopar a la Fàbrica de Sabó.