La Vall de Gallinera celebra el 8M amb una completa agenda per «fer visible la lluita de les dones en tots els àmbits», assegura Sandra Cortell, regidora d’Igualtat
Un cap de setmana que enguany coincidix amb el fenomen de l’alineació de la Foradà i que es pot observar des de l’antic convent de Benitaia i combinarà activitats feministes i contemplació de l’alineació.
________________________
«Per a fer visible la lluita de les dones en tots els àmbits: laboral, polític, educatiu, familiar, socials i cultural» en paraules de la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, Sandra Cortell, s’han preparat una sèrie d’actes que confluïxen, principalment, el 8 i 9 de març, que enguany coincidixen amb l’alineació de la Foradà.
Si el temps ho permet, hui mateix la il·lustradora i muralista Iris Serrano havia de començar el III mural feminista de la Vall de Gallinera al centre social de Benirrama. Un format, el del mural, que treballa perquè és «distint a la quotidianitat», un fet que la fa «feliç perquè ―assegura que— el muralisme canvia l’estructura mental de posar-se davant d’un paper, atés que has de visualitzar un edifici enorme i existix un contacte amb la gent del poble o del barri», explica Serrano.
Dissabte 8 de març, Dia Internacional de la Dona, la Col·lectiva de Dones de la Foradà pren protagonisme organitzant, amb el suport de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera diversos actes reivindicatius com és un taller de creació de pancartes per a xiquetes i xiquets i una concentració feminista en acabar la presentació del llibre ‘Fer safareig’ d’Agnès Vidal. Una obra que pretén donar veu a les dones que anaven als llavadors, perquè estos no només eren llocs de trobada on es reunien les veïnes per netejar la roba, sinó també escenari privilegiat on compartir experiències i converses. Un llibre que vol servir d’homenatge a tantes dones que carregaven cada dia amb una tasca tan feixuga com silenciada.
Dissabte de vesprada, a les 17h, es podrà observar l’alineació de la Foradà des de l’antic convent de Benitaia, com recorda la regidora d’Igualtat, Sandra Cortell. I després, 18.30 h a l’església d’Alpatró, tindrà lloc l’espectacle “Vita Iter” a càrrec de la Coral Allegro 3.0.
Diumenge, 9 de març, continuen els actes del 8M amb la inauguració, a les 11:00h a Plaça de Benirrama, del III Mural Feminista i, a continuació, l’obra de teatral infantil ‘Rosa Caramel’ que té com a fil conductor la lluita per la llibertat i la igualtat.
A les 12.30h., a l’edifici de l’ajuntament a Benialí, l’arxiver de l’Ajuntament de Pego, Joan Miquel Almela, parlarà sobre “Anita Giner (Vilallonga, 1901 – Benialí, 1974) Una pionera del cinema valencià i una paloma de guerra”. Una dona que, tot i ser natural de Vilallonga, va tindre un vincle molt especial amb la Vall de Gallinera, concretament amb Benialí perquè va ser allí on va decidir passar els darrers anys de la seua vida.